Dobbiaco

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Toblach szócikkből átirányítva)
Toblach
(Dobbiaco)
Toblach (Dobbiaco) panorámája
Toblach (Dobbiaco) panorámája
Toblach címere
Toblach
címere
Közigazgatás
Ország Olaszország
RégióTrentino-Alto Adige
MegyeBolzano autonóm megye (BZ)
PolgármesterGuido Bocher
VédőszentKeresztelő János
Irányítószám39034
Körzethívószám0474
Forgalmi rendszámBZ
Népesség
Teljes népesség3363 fő (2023. jan. 1.)[1]
Népsűrűség25,9 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság1241 m
Terület126,6 km²
IdőzónaCET (UTC+01:00)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 46° 44′ 08″, k. h. 12° 13′ 27″Koordináták: é. sz. 46° 44′ 08″, k. h. 12° 13′ 27″
Elhelyezkedése Bolzano autonóm megye térképén
Elhelyezkedése Bolzano autonóm megye térképén
Toblach
weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Toblach
témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Toblach (olaszul Dobbiaco) egy község (comune) Dél-Tirolban, Bolzano megyében, a Felső-Puster-völgyben, az Adria és a Fekete-tenger vízválasztóján, az ún. Toblacher Felden (Conca di Dobbiaco), a Sexteni-Dolomitok és a Pragser-Dolomitok találkozásánál. A település környékén ered egyfelől az osztrák Kelet-Tirol irányában, északkelet felé folyó Dráva, másfelől a dél-tiroli Puster-völgyben nyugat felé tartó Rienz folyó.

Történelme[szerkesztés]

Toblach első írásos említése 827-ből származik a Velencét Augsburggal összekötő Strada d’Alemagna nevű régi kereskedelmi útvonal fejlesztése alkalmából.

Az 1866-os porosz–osztrák háborút követő osztrák területvesztés nyomán a település határkörzetté vált, katonai jelentősége megnőtt. 1871-ben megnyílt a Lienzet Toblach-hal összekötő Puster-völgyi vasút (Pustertalbahn), amely az idegenforgalom fellendülését is segítette. A falu Új-Toblachnak nevezett része ebben az időben jött létre.

A városhoz tartozó Altschluderbach (Carbonin Vecchia) városrészben[2] található a régi Trenker parasztgazdaság (Bauernhof), amely arról nevezetes, hogy Gustav Mahler zeneszerző 1908–1910 között több alkalommal itt nyaralt, és (részben) itt komponálta a Dal a Földről (Das Lied von der Erde) c. szimfonikus költeményét.   A 19. század második felében Toblachtól délre fekvő Dolomit-völgyekben több erődítményt építettek. Az első világháború kitörése után a Dolomit-front itteni szakaszának ellátására megépítették a Toblach és Cortina d’Ampezzo közötti Dolomit-vasútvonalat (Dolomitenbahn). Az első világháború után egész Dél-Tirol Olaszországhoz került. A Dolomit-vasutat az 1960-as években felszámolták.

A várostól 9 km-re délre, a Cortina d’Ampezzónát Venetóba vezető SS-51-es országúton, a Höhlenstein-völgyben (Valle di Landro), a Rienz folyó partján fekszik a naßwandi osztrák–magyar katonatemető, ahol a Császári és Királyi Hadsereg 1259 szlovén, horvát, magyar és más nemzetiségű katonája nyugszik, akik az első világháború itteni frontszakaszán estek el 1915–18 között.

Sport[szerkesztés]

Toblachot azóta is sokan választják kirándulásuk célpontjává. Nyáron és télen is sokrétű kikapcsolódást nyújt az ide látogatóknak. Nyáron elsősorban túrázók, hegymászók és mountain bike-osok látogatják. A falu környezete télen az alpesi sielők és a sítúrázók számára is vonzó. Dobbiaco mellett, a Höhlenstein-völgyben található egy hivatalos sífutó-versenypálya is.

Innen indul a szlovéniai Mariborig tartó Dráva menti kerékpárút (Drauradweg).

A Neu-Toblach (Új-Toblach) nevű városrésztől kb 1 km-re délre, a Höhlenstein-völgy bejáratánál fekszik a kis Toblachi-tó, amely nyáron csónakázásra, télen korcsolyázásra alkalmas.

Népesség[szerkesztés]

A 2001-es népszámlálás adatai szerint lakosságának 84,10%-a német nyelvű, 15,58%-a olasz és 0,32%-a ladin nyelvet használja elsődlegesen.

Fényképgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://demo.istat.it/?l=it
  2. Nem tévesztendő össze a Höhlenstein-völgyben fekvő Schluderbach (Carbonin) településsel és turistaközponttal.
Commons:Category:Toblach
A Wikimédia Commons tartalmaz Dobbiaco témájú médiaállományokat.