Tip Marugg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tip Marugg
Élete
Született1923. december 16.
Curaçao
Elhunyt2006. április 22. (82 évesen)
Willemstad
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)vers, próza
KitüntetéseiCola Debrot Award (1989)

Silvio Alberto (Tip) Marugg (Curaçao, 1923. december 16. – Willemstad, 2006. április 22.) a Holland Antillákon élt, holland és papiamento nyelven alkotó költő, író.

Élete[szerkesztés]

Tip Marugg fehér szülők ötödik gyermekeként született Curaçao szigetén. Apai ágon ősei svájciak voltak, akik a 18. században telepedtek le a szigeten. Születésével kapcsolatban így nyilatkozott egyszer: "Van het Reve és én alig negyven óra különbséggel születtünk. Az Úr nagyon dühös lehetett azon szörnyű év decemberében.".[1] Anyanyelve a papiamento nevű, Arubán, Bonaire-en és Curaçaón beszélt kreol nyelv volt, regényeinek és sok versének nyelvét ("a világ legszebb nyelvét" – ahogy maga nevezte[2]), a hollandot, csak az iskolában tanulta.
Noha protestánsként nevelték, katolikus iskolába járt, középiskolai tanulmányait 1942-ben fejezte be. Ezután öt éven keresztül, a második világháború alatt, katonai szolgálatot teljesített Curaçaón, de tényleges hadi eseményekben nem vett részt. Leszerelését követően 23 éven át a Shell alkalmazásában állt, a cég Passaat című folyóiratának munkatársa, majd szerkesztője volt. Itt fedezte fel az írás örömét is.

Első regénye 1958-ban jelent meg, Weekendpelgrimage címen. Ezt közel tíz év után követte a második (In de straten van Tepalka), majd újabb tíz év múltán a harmadik és egyben utolsó regénye, a De morgen loeit weer aan. Ez utóbbi művéért jelölték a rangos AKO irodalmi díjra is, de azt végül nem neki ítélték.

1970-ben nyugdíjba ment, és visszavonultan élt Curaçao Pannekoek nevű, nyugati részén. Élete utolsó éveiben, egy öröklött betegség miatt egyre romlott a látása, végül már alig tudott írni és olvasni. A halála előtti évben egy fertőzés miatt az egyik lábát is elvesztette.

Művészete[szerkesztés]

Akárcsak curaçaói írótársa és barátja, Boeli van Leeuwen műveiben, Tip Maruggnél is központi szerepet kap a szigetlakó-lét: a kis közösség tagjaként és az egyénként való létezés paradoxonjait kutatja, de van Leeuwennel ellentétben nála a közösség nem kap akkora teret. A metaforikus értelmű sziget-lét áll a középpontban, az egyén, aki úgy érzi, nem tartozik oda, ahol él. Regényeiben (amelyekben mindhárom esetben egyes szám első személyű elbeszélőt találunk) a főhősök outsiderek.[3]

Neveltetése ellenére Marugg nem volt vallásos, noha a bibliai nyelvezet erőteljes hatása jelenik meg pl. az In de straten van Tepalka-ban.

Műveinek visszatérő elemei az alkohol, a (valódi kielégülést nem hozó, ambivalensen megélt) szexualitás és a sötétség-fény ellentétpár.
Az alkohol meghatározó jelentőségű volt Tip Marugg életében: "mindenkinek, aki elgondolkodik az életről, szüksége van alkoholra."[4] – állította.
A sötétség (éjszaka, feketeség, fekete bőrszín, alkonyat) és világosság (nappal, napfény, fehér bőrszín, hajnal) ellentéte, és az ellentétpár tagjai közül egyértelműen az első felértékelése a másodikkal szemben fontos motívumok Marugg művészetében. (Például verseskötete címének jelentése is "fényiszony".)

Művei[szerkesztés]

  • 1958 – Weekendpelgrimage (regény)
  • 1967 – In de straten van Tepalka (regény)
  • 1976 – Afschuw van licht; gedichten 1946–1951 (versek)
  • 1988 – De morgen loeit weer aan (regény)
  • 1992 – Dikshonario erótiko (a papiamento nyelv erotikus kifejezéseinek szótára)
  • 2009 – De hemel is van korte duur (Verzameld Werk, bezorgd door Aart Broek en Wim Rutgers)(összegyűjtött írásai)

Műveit magyarra nem, de angolra és oroszra lefordították.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tip Marugg: De hemel is van korte duur: Verzameld werk 1945-1995, Samengesteld en bezorgd door Aart G. Broek en Wim Rutgers, De Bezige Bij, Amsterdam, 2009. 665-671.
  2. Broek, Aart G.: Levenslust in het halfduister. In: Tip Marugg: De hemel is van korte duur: Verzameld werk 1945-1995, Samengesteld en bezorgd door Aart G. Broek en Wim Rutgers, De Bezige Bij, Amsterdam, 2009. 655-665.
  3. Jaap Oversteegen: In de val, In: Drie Curaçaose schrijvers in veelvoud, red. M. Coomans-Eustatia, W. Rutgers en H. E. Coomans, Walburg Pers, Zutphen, 1991. 325-335.
  4. Broek, i. m. 658.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tip Marugg című holland Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.