Tigris (állatjegy)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Tigris (Állatjegy) szócikkből átirányítva)

A kínai asztrológia a kínai kultúrában gyökeredző sok ezer éves ezoterikus hagyomány és tan, mely a világ alapelemeinek viselkedését, a természet rendjét, körforgását magyarázza.

A kínai asztrológia Nyugaton elsősorban a 12 állatjegyről ismert, de ezek a horoszkópnak csak egyetlen, első közelítését jelentik. A kínai naptár ugyanis a holdfázisokra épül: a holdévben 12, nagyjából 29 és fél napos hónap van. A kerekítés kedvéért hasonlóan a nyugati naptárhoz, 6 darab 29 napos kishónap, és 6 darab 30 napos nagyhónapra tagolódik. Körülbelül 3 évenként pedig megtoldják egy kiegészítő hónappal, de ezek nem szabályosan követik egymást. A kínai holdév általában később kezdődik, mint a nyugati napév.

A kínai asztrológia az időt 60 éves ciklusokra osztja, ezen belül minden év egy bizonyos Égi Törzs és egy Földi Ág kombinációjából alakul ki. Másfelől az Égi Törzsek (az elemek, sorban: Fa, Tűz, Föld, Fém, Víz mind a Yin illetve Yang formájukban) és a Földi Ágak (az állatjegyek) a holdhónapokhoz, holdnapokhoz, az órákhoz és a 12 állatjegyhez is kapcsolódnak, tehát az egyéni sorsra és jellemre is kihatnak.

A Tigrist minden új kihívás lelkesíti, szereti a különleges helyeket és váratlan eseményeket. Élvezi az életet. Lelkesedése, célratörése és pozitív magatartása rokonszenvessé teszi, eltökéltsége azonban gyakran nem elég tartós. Ilyenkor valamilyen új kihívást keres magának és azzal kezd el foglalkozni. A Tigris kedveli a kiszámíthatatlan helyzeteket, és nem óvatoskodik. Igen nagyvonalú, terveibe szívesen bevonja a barátait. Ha viszont a függetlenségét látja veszélyben, inkább visszavonul; ha pedig csapdába kerül, agresszívvé válik. Ha visszanyeri a biztonságérzetét, helyre áll az önbizalma, és ismét készen áll a kalandokra.

Általában hallgat az ösztöneire, és időnként előfordul, hogy azért kerül bajba, mert túlságosan bízik egy-egy arra nem méltó személyben. Ha csalódik, hamarosan összeszedi magát, és új utakra indul. Előfordul, hogy a Tigris „félretolja” azokat, akiket nem tart elég érdekesnek vagy vonzónak. Bátor és nagylelkű barát, de ha nem éri el, amit akar, csökönyössé és önzővé is válhat. Barátságaiban hullámhegyek és hullámvölgyek is előfordulnak, de szíve mélyén mindig hűséges marad.

Kapcsolataiban előfordul, hogy sűrűn váltogatja partnereit, bár mindegyikért lángol. Mindig az új kapcsolat lehetőségei izgatják, és hamar elragadják érzelmei. Amikor viszont kapcsolata már túlságosan kiszámítható és ezért unatkozni kezd, új partner keresésére indul. Ha partnere elhagyja, csak rövid ideig búslakodik, és hamarosan új társra kezd vadászni.

Szereti a független, önálló jellemű társat: örül, ha élvezik társaságát, de kedveli, ha partnere nélküle is boldogul. Kapcsolata akkor jó, ha partnere ugyancsak kalandvágyó és vállalkozó szellemű, de a saját céljait követi. A Tigris szívesen kinyilvánítja érzelmeit, őszinte és becsületes, de változékony, ezért inkább állhatatos, szilárd társra van szüksége. Munkáját a lelkesedés, kezdeményezőkészség, elszántság és optimizmus jellemzi. Az utazással, tervezéssel, közügyekkel (politikával) kapcsolatos foglalkozásokra igen alkalmas, de lehet belőle kitűnő katona- vagy rendőrtiszt, felfedező, útirajzíró, vállalatvezető vagy reklámszakember is.

Született vezéregyéniség, ezért terveit sokszor sikerre viszi, bár a kudarc nagyon megviseli. Elképzeléseiben nagyvonalú, a részletek kevésbé érdeklik, és szeret egyenesen a lényegre törni. Képes könnyen különbséget tenni a fontos és a jelentéktelen dolgok között. Kevésbé érdekli a haszon, inkább egy-egy munka érdekessége és minősége vonzza.

A Tigris a tavaszt jelképező zöld színhez kapcsolódik. A zöld az új élet, a nyugalom, az enyhülés színe, és a hagyomány szerint a szerencse színe is, főleg ha a pirossal párosul. Az égtájak közül a Tigris a kelet-északkeleti irányhoz kapcsolódik, ez viszont a pirkadat előtti órákhoz társul.

Tigris jegyű emberek születési éve:

  • 1926 – 1927 tűz
  • 1938 – 1939 föld
  • 1950 – 1951 fém
  • 1962 – 1963 víz
  • 1974 – 1975 fa
  • 1986 – 1987 tűz
  • 1998 – 1999 föld
  • 2010 – 2011 fém (Fehér Tigris Éve)
  • 2022 – 2023 víz
  • 2034 – 2035 fa