Mozilla Thunderbird

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Thunderbird szócikkből átirányítva)
Mozilla Thunderbird
Ubuntu alatt futó Mozilla Thunderbird 17.0
Ubuntu alatt futó Mozilla Thunderbird 17.0

FejlesztőMozilla Alapítvány, Mozilla Messaging
Legfrissebb stabil kiadás102.1.2
Legfrissebb fejlesztői kiadás126.0beta (bétaverzió, 2024. április 17.)[1]
Programozási nyelvC/C++, JavaScript,[2] CSS,[3][4] XUL, XBL
Operációs rendszerPlatformfüggetlen
PlatformMicrosoft Windows
Kategóriae-mail kliens
hírolvasó
RSS-olvasó
LicencMPL[5]
A Mozilla Thunderbird weboldala

A Mozilla Thunderbird levelezőprogram (e-mail kliens), a Mozilla projektből fejlődött ki. Ellentétben az eredeti Mozillával, amely egy többfunkciós alkalmazás (webböngésző, e-mail kliens, HTML-szerkesztő, IRC-kliens), a Thunderbird csak levelezésre alkalmas, ezáltal kisebb, gyorsabb alternatívája a Mozillának. A Firefoxhoz hasonlóan ehhez a programhoz is le lehet tölteni témákat (skin) és kiegészítéseket (extension).

47 nyelv összesen 52 nyelvváltozatában érhető el: afrikaans, amerikai és brit angol, albán, arab, baszk, belarusz, bengáli, bolgár, cseh, dán, észt, finn, francia, fríz, galiciai, görög, grúz, héber, holland, indonéz, ír, izlandi, japán, katalán, egyszerűsített és hagyományos kínai, koreai, lengyel, litván, macedón, magyar, német, bokmål és nynorsk norvég, olasz, orosz, pandzsábi, brazíliai és portugáliai portugál, román, argentínai és spanyolországi spanyol, svéd, szerb, szingaléz, szlovák, szlovén, tamil, török, ukrán és vietnámi nyelven. Ezek közül csupán a macedón és szlovén nyelvű változat verziószáma korábbi (2.0.0.23) az elérhető legfrissebbnél. A Windows mellett mindegyiknek létezik kiadása Linuxra, valamint Mac OS X-re is.[6]

Történelme[szerkesztés]

Eredetileg a Minotaur kódnevet szánták neki a Phoenix után (a Mozilla Firefox eredeti neve). A Firefox sikere után újra nekifogtak a fejlesztésének, és Thunderbird néven bekerült az új Mozilla programcsomagba. Jelentősebb munka kezdődött, amikor bejelentették az 1.5-ös verziót.

A Mozilla új elképzelése, hogy több kisebb programmal áll a felhasználók rendelkezésére, a mindenttudó egy szoftver helyett. Így a felhasználók személyre szabhatták, hogy milyen funkciókat szeretnének használni. Az eredeti Mozillát SeaMonkey néven fejlesztik tovább.

Funkciók[szerkesztés]

A Thunderbird egy egyszerű e-mail- és hírolvasó kliens. Nincsenek benne személyes információt menedzselő funkciók, bár a Mozilla Lightning kiterjesztéssel, ezek is használhatóak. Egyéb extra szolgáltatások a kiterjesztések révén érhetően el.

Üzenetkezelés[szerkesztés]

A Thunderbird több e-mail-, hír- és RSS-fiók kezelésére is képes. Beépített gyorskereső, archiváltlevél-tároló, fejlett levélszűrő, levelek csoportosíthatósága és címkézése segíti, hogy könnyen rátaláljunk a keresett levélre. Linux rendszereken a rendszerlevelezés (movemail) is támogatott.

Levélszemetek kezelése[szerkesztés]

A Mozilla Thunderbird spamként azonosított egy levelet.

A Thunderbird program a Bayesian spamszűrőt használja, ami az engedélyezett címek listáján alapul, de ugyanúgy használható online spamszűrő is, mint a SpamAssassin.

Kiterjesztések[szerkesztés]

További hasznos szolgáltatás adható a programhoz a kiterjesztések használatával. Ezek az XPInstall rendszerrel települnek, ami tömörített fájlokat tölt le az internetről. A kiterjesztések és témák (lent) a Mozilla Update webhelyről és a programból is telepíthetőek.

Témák[szerkesztés]

A Thunderbird témák százait használhatja, amikkel az egész program kinézete megváltoztatható. Ezek a csomagok CSS és képfájlokkal módosítják a megjelenést.

Szabványok támogatása[szerkesztés]

Használható a POP3 és az IMAP protokoll is. Beépített RSS/Atom hírolvasó és az S/MIME szabvány támogatása jellemzi.

Támogatott fájltípusok[szerkesztés]

  • MBox – Unix levelezőformátum
  • Mork – belső adatbázishoz
  • SQLite – szintén a belső adatbázishoz használt (3-as verzió óta)

Platformfüggetlenség[szerkesztés]

A Thunderbird több különböző platformon is működik:

A forráskód szabadon elérhető és szabadon újrafordítható különböző architektúrákra és operációs rendszerekre.

32/64-bit támogatás[szerkesztés]

Operációs rendszer 32 bit 64 bit
Windows Igen
OS X Igen
Linux Igen

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Thunderbird — Beta Notes (126.0beta) — Thunderbird (angol nyelven). (Hozzáférés: 2024. április 21.)
  2. Firefox's addons are written in JavaScript. Rietta. [2009. augusztus 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. december 19.)
  3. Firefox uses an "html.css" stylesheet for default rendering styles. David Walsh. (Hozzáférés: 2009. december 19.)
  4. The Firefox addon, Stylish takes advantage of Firefox's CSS rendering to change the appearance of Firefox. userstyles.org. (Hozzáférés: 2009. december 19.)
  5. Mozilla Licensing Policies, mozilla.org, <http://www.mozilla.org/foundation/licensing.html>. Hozzáférés ideje: January 5, 2012
  6. Más nyelvű és más operációs rendszerekre készült verziók listája. [2010. március 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 18.)
  7. mail/thunderbird. FreshPorts. (Hozzáférés: 2012. augusztus 18.)
  8. WarpZilla
  9. WarpZilla - Mozilla for OS/2
Commons:Category:Mozilla Thunderbird
A Wikimédia Commons tartalmaz Mozilla Thunderbird témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]