Thor (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Thor
(Thor)
2011-es amerikai 3D-s film

RendezőKenneth Branagh
ProducerKevin Feige
Vezető producer
  • Stan Lee
  • Louis D’Esposito
  • Alan Fine
  • David Maisel
  • Patricia Whitcher
AlapműThor (Marvel Comics)
Műfaj
Forgatókönyvíró
FőszerepbenChris Hemsworth
Natalie Portman
Tom Hiddleston
Anthony Hopkins
Stellan Skarsgård
Kat Dennings
Idris Elba
ZenePatrick Doyle
OperatőrHaris Zambarloukos[1]
VágóPaul Rubell[1]
JelmeztervezőAlexandra Byrne
DíszlettervezőBo Welch
Gyártás
GyártóMarvel Studios
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő114 perc[2]
Költségvetés150 millió  USD
Képarány2,39:1
Forgalmazás
ForgalmazóParamount Pictures
Bemutató
Korhatár12 II. kategória (F/11238/J)
Bevétel449 326 618 dollár
Kronológia
ElőzőVasember 2.
KövetkezőAmerika Kapitány: Az első bosszúálló
Kapcsolódó film
Kapcsolódó műsorLoki
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Thor témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Thor (eredeti cím: Thor) 2011-ben bemutatott amerikai szuperhősfilm Kenneth Branagh rendezésében. Gyártója a Marvel Studios, forgalmazója a Paramount Pictures. A Marvel-moziuniverzum (MCU) negyedik filmje. A forgatókönyvet Ashley Edward Miller, Zack Stentz és Don Payne írta. A főszerepben Chris Hemsworth, mint a címszereplő Thor, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Anthony Hopkins, Stellan Skarsgård, Kat Dennings és Idris Elba látható.

Amerikai Egyesült Államokban 2011. május 6-án, Magyarországon szinkronizálva 2011. április 28-án mutatták be.

Rövid történet[szerkesztés]

A nagy erejű, de arrogáns Thor istent kiűzik Asgardból, hogy az emberek között éljen Midgardban (a Földön), ahol hamarosan az egyik legjobb védelmezőjükké válik.

Cselekmény[szerkesztés]

Kr.u. 965-ben Odin (Anthony Hopkins), Asgard királya háborút visel a jégóriások ellen, akik mind a kilenc birodalmat el akarják foglalni (elsőnek a Földet akarják leigázni). Az asgardiaknak sikerül visszaszorítaniuk a jégóriásokat a saját birodalmukba, és hatalmuk forrását, az „ősi teleket” egy ércládikóba zárják, amit a páncélteremben őriznek.

A jelenben Odin idősebb fia, Thor (Chris Hemsworth) a trónra lépésre készül, apja át akarja adni neki az uralkodást. A ceremóniát megzavarja, hogy jégóriások megpróbálják visszaszerezni az ércládikót. Thor dühében, apja parancsa ellenére néhány társával és testvérével, Lokival Jotunheimbe megy, hogy szembeszálljon a jégóriásokkal, akik azonban túlerőben vannak. Szorult helyzetükből Odin menti meg őket, de mivel akciójuk felborította a kényes fegyverszünetet a két birodalom között, Odin megfosztja Thort isteni erejétől és büntetésből a Földre küldi, ahova Thor egy viharban érkezik meg. Odin Thor fegyverét, a Mjölnir nevű pörölyét is utána hajítja, hogy „aki méltóvá válik rá, az használhassa”.

Thor Új-Mexikóban ér földet, ahol három kutató, Jane Foster asztrofizikus (Natalie Portman), asszisztense, Darcy Lewis (Kat Dennings) és tanácsadójuk, Dr. Erik Selvig (Stellan Skarsgård) találják meg.

A helyi lakosság hamarosan megtalálja az égből hullott pörölyt, de sem emberi, sem gépi erővel nem tudják megmozdítani. A kis krátert hamarosan egy kormányszervezet, a S.H.I.E.L.D. körbeveszi műanyag sátrakkal, műszerekkel és fegyveres őrökkel. A szervezet erővel elviszi Jane és társai összes műszerét, számítógépét és írásbeli feljegyzéseit tanulmányozás céljából. Amint Thor tudomást szerez róla, hogy a fegyvere a közelben van, Jane segítségével elmegy a helyszínre, néhány őrt leüt, de a pörölyt neki sem sikerül megmozdítania. Csalódottan hagyja elfogni magát. Kihallgatása alatt Loki jelenik meg neki öltönyben, és elmondja, hogy már ő a király, apjuk meghalt és Thornak a Földön kell maradnia, mert a jégóriások ezt a feltételt szabták. Selvig közbenjárására Thort elengedik. Thor nem bánja, hogy a Földön kell maradnia, mert kezdi megkedvelni Jane-t, és Jane számára is rokonszenves a férfi.

Loki rájön, hogy ő valójában Laufey, a jégóriások uralkodójának a fia, akit Odin örökbefogadott csecsemőkorában. Elmegy hozzá, és felajánlja neki, hogy ölje meg Odint, mialatt hosszú álomban fekszik. Amikor azonban Laufey le akarja szúrni az alvó királyt, Loki meglövi a jégóriást, majd végez vele.

Thor fegyvertársai nem örülnek, hogy Loki lett a király, ezért elhatározzák, hogy megkeresik Thort, hogy beszéljenek vele. Meggyőzik Heimdallt, a Bifröszt kapu őrzőjét, hogy engedje őket lemenni a Földre. Tervük Loki tudomására jut, aki utánuk küldi a Pusztító gépet, egy ember formájú, páncélos robotot, hogy ölje meg Thort. Társai megtalálják Thort, ekkor kiderül, hogy Odin nem halt meg. Amikor a Pusztító megérkezik, rövid harc kezdődik, majd Thor felajánlja, hogy Loki ölje meg őt. Thor ezzel az önfeláldozással méltóvá válik az isteni erőre, és a pöröly a kezébe száguld, ezzel legyőzi a Pusztítót. Thor elbúcsúzik Jane-től, megígéri, hogy visszatér, és társaival visszamegy Asgardba, hogy szembenézzenek Lokival.

Loki terve az volt, hogy Jotunheimet teljesen elpusztíthassa, Thor azonban szembeszáll vele és a várost a Bifröszttel összekötő hidat veri szét a pörölyével. Loki és Thor összeverekszenek a hídon és majdnem a feneketlen mélységbe zuhannak, de Odin felébred álmából és elkapja őket. Loki azonban saját elhatározásából a mélységbe zuhan.

A Földön Jane és kis csapata visszakapta a felszerelését, és azon dolgoznak, hogy az elméletben már egy ideje ismert Einstein-Rosen hidat létre tudják hozni, így egy átjáró nyílna Asgard felé.

A stáblista lefutása után Selviget egy titkos S.H.I.E.L.D. laboratóriumba hívják, ahol Nick Fury igazgató (Samuel L. Jackson) egy fém táskában lévő szerkezetet mutat neki, ami elvileg végtelen energiát tud előállítani. Loki láthatatlanul Selvig fülébe súg, amit a férfi elismétel: „akkor meg kéne vizsgálni”.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang Leírás
Chris Hemsworth[3] Thor Nagy Ervin Asgard koronahercege, az azonos nevű skandináv mitológia istenség alapján.
Natalie Portman[4] Jane Foster Zsigmond Tamara Tudós és Thor szerelme.
Tom Hiddleston[5] Loki Csőre Gábor Thor fogadott testvére és nemezise, az azonos nevű istenség alapján.
Stellan Skarsgård[6] Erik Selvig Máté Gábor Tudós, aki Új-Mexikóban kutat, és találkozik Thorral.
Colm Feore[7] Laufey Epres Attila A jégóriások királya és Loki biológiai apja, az azonos nevű mitológiai lény alapján.
Ray Stevenson[8] Volstagg Schneider Zoltán A Három Harcos egyik tagja, egy három asgardi kalandorból álló csoport, akik Thor legközelebbi bajtársai közé tartoznak, és mind kiadós étvágyáról ismertek.
Idris Elba[9] Heimdall Galambos Péter A bifröst híd mindent látó, mindent halló asgardi őre, az azonos nevű mitológiai istenség alapján.
Kat Dennings[10] Darcy Lewis Csondor Kata Politológia szakos hallgató, aki Jane Foster gyakornoka.
Rene Russo[11] Frigga Kováts Adél Odin felesége, Asgard királynője, Thor anyja és Loki nevelőanyja, az azonos nevű mitológiai istenség alapján.
Anthony Hopkins[12] Odin Tordy Géza Asgard uralkodója, Thor apja és Loki nevelőapja, az azonos nevű mitológiai istenség alapján.
Aszano Tadanobu[8] Hogun Kolovratnik Krisztián A Három Harcos egyik tagja, akit elsősorban komor viselkedéséről azonosítanak.
Josh Dallas[8] Fandral Hujber Ferenc A Három Harcos egyik tagja, akit fékezhetetlen kardforgatóként és romantikusként jellemeznek.
Jaimie Alexander[13] Sif Balogh Anna Harcos és Thor gyermekkori barátja, az azonos nevű mitológiai istenség alapján.
Clark Gregg[14] Phil Coulson Dolmány Attila S.H.I.E.L.D. ügynökök.
Maximiliano Hernández Jasper Sitwell Maday Gábor
Stan Lee[15] önmaga Csuha Lajos Kisteherautó sofőrje.
Samuel L. Jackson Nick Fury Vass Gábor S.H.I.E.L.D. igazgatója.
Jeremy Renner[16] Clint Barton / Sólyomszem Stohl András A S.H.I.E.L.D. embere, kiváló íjász.

Megjelenése[szerkesztés]

A film bemutatója Ausztráliában, Sydney-ben volt 2011. április 17-én, vasárnap. Az amerikai mozik 2011. május 2-án, hétfőn kezdték játszani.

A filmnek 2011. szeptember 13-án megjelent Blu-ray 3D, Blu-ray és DVD változata is.

Fogadtatás[szerkesztés]

A Thort általában kedvezően fogadták a kritikusok. A filmkritikusok véleményét összegző Rotten Tomatoes 77%-ra értékelte 249 vélemény alapján.[17] A hasonlóan működő Metacritic, ami súlyozott átlagot közöl, 57-re értékelte a 100-as skálán 40 kritika alapján.[18]

Megan Lehmann, a The Hollywood Reporter kritikusa szerint: „A kalapácsforgató villámlásisten egy hatalmas kezdőrúgással indítja a szuperhős-nyarat.”[19] Richard Roeper, a Chicago Sun-Times kritikusa szerint: „A Thor a legszórakoztatóbb szuperhős film a Pókember óta.”[20]

Ennek ellentmond Roger Ebert, aki szintén a Chicago Sun-Times kritikusa: „A Thor egy tévedés mint film, de a marketing miatt sikernek számít. Annak az ősi taktikának az illusztrációja, hogy »adj meg mindent a bugrisoknak, hogy bemenjenek a sátorba [szórakozni]«.”[21] A.O. Scott a The New York Timestól szintén nem szerette a filmet: „A Thor annak a példája, hogyan lehet előre kalkulálni egy kereskedelmi sikert a képzelet rovására.”[22] Kenneth Turan, a Los Angeles Times kritikusa vegyes érzelmekkel írja le a filmet: „Esztétikailag patthelyzet van a megjósolható és a váratlan elemek között.” Dicséri Hemsworth, Hopkins és Elba alakítását, de a speciális effektusokat következetlennek tartja.[23]

A film készítésének előzményei[szerkesztés]

Kenneth Branagh rendező a film promócióján Londonban (2011 április)

Sam Raimi már a Darkman (1990) után javasolta a Thor témáját filmre vinni, amikor Stan Lee-vel találkozott. A 20th Century Fox azonban nem értette meg az elképzelést.[24]

1997-ig nem foglalkoztak vele, amikor a Marvel Studios gyors bővítésbe kezdett.[25] A film készítése az X-men megjelenése után kapott lendületet. Az első terv az volt, hogy csak tévében mutatják be. Az UPN hálózat vállalkozott volna a sugárzására. 2000 májusában a Marvel Studios megvásárolta az Artisan Entertainmentet, hogy a témából mozifilmet tudjanak készíteni, de a program alvó állapotban volt 2002 áprilisáig, és 2004 júniusában még mindig stúdiót kerestek hozzá.[26][27][28] Közben a Sony Pictures Entertainment megszerezte a megfilmesítés jogait, és 2004 decemberében tárgyalásokat folytattak David S. Goyerrel a film megírásáról és a rendezésről.[29] 2005-ben Goyer és a Marvel között vita alakult ki, Goyer kikerült a produkcióból. Ekkor még úgy látszott, hogy a Sony Pictures lesz a forgalmazó.[30]

Mark Protosevich, a Thor képregények rajongója elvállalta a forgatókönyv megírását 2006 áprilisában. Ekkortájban a Paramount Pictures átvette a jogokat a Sonytól.[31] Ugyanabban az évben bejelentették, hogy a film Marvel produkció lesz.[32]

2007 augusztusában a Marvel Studios leszerződtette Matthew Vaughn-t a film rendezésére.[33] Vaughn átírta a Protosevich által felvázolt cselekményt, mert annak költségvetése elérte volna a 300 millió dollárt, és levitte a költségeket 150 millióra.[34]

2007 decemberében Protosevich az elképzeléseit így írta le: „Szuperhős film, eredeti történettel, de nem egy ember szerez szuper tulajdonságokat, hanem egy isten ismeri fel valódi képességeit. Az Ótestamentum istenének története, aki az Újtestamentum istenévé válik.”[35]

Vaughn 2008 végén kezdte volna a forgatást.[36] Az Iron Man sikere után a Marvel bejelentette, hogy a Thor 2010. június 4-én jelenik meg.[37]

A film készítése[szerkesztés]

2008 októberében a Marvel Studios hosszútávú megállapodást írt alá a Raleigh Studios-szal arról, hogy a következő négy filmjük forgatását (Iron Man 2, Thor, Captain America: The First Avenger és The Avengers) a Raleigh létesítményeiben fogják végezni.[38] A Production Weekly hírei szerint a forgatás Los Angelesben, január közepén kezdődtek volna, aztán Santa Fe (Új-Mexikó állam) következik március-áprilisban.[39]

A film forgatása 2010. január 11-én kezdődött.[40] Néhány nappal később Clark Gregg aláírt egy szerződést az Iron Man 2 filmre. Februárban a Paramount Pictures tárgyalásokba kezdett, hogy használhassák a Del Mar strand 100 méteres szakaszát a filmnek ahhoz a jelenetéhez, ahol hat ló rohan lefelé.[41] 2010. március 15-én a produkció átvonult Galisteóba (Új-Mexikó állam), ahol egy teljes város építettek fel a forgatáshoz.[42][43]

Branagh, a rendező, aki gyerekkora óta rajongója a képregénynek, ecsetelte a nehézségeket Asgard és a modern világ közötti kapcsolódás megvalósításáról: „A képregény ábrázolása alapján szerettük volna összekötni, de külön is választani a két világot. Ennek technikai megvalósításaival kísérleteztünk. Ha ez sikerült, akkor ettől ez a film különleges. A primitív és a fejlett, az ókori és a modern összekapcsolása izgalmas és ez feszültséget visz a filmbe.”[44]

A készítők azt akarták, hogy a földi helyszín Asgard-ot tükrözze vissza. Az ő szavaikkal élve Asgard egy sziget az űr határtalan tengerében, az Új-Mexikóban található kisváros pedig egy sziget a sivatag tengerében. Asgardon van az obszervatórium, ami a bejárat Asgardba, a palotát pedig épületek szegélyezik. A földi városban az egyik utca a sivatagból indul ki és szintén épületek szegélyezik. Az utca egy régi autókereskedéshez vezet, ami bizarr módon tükrözi vissza Asgard palotájának formáját. A földi világ tehát egy szerényebb és szomorúbb változata Asgardnak.[45]

A jelmeztervezők Thor ruháját a régi, klasszikus Thor képekből és a legutolsó képregény sorozat Thor képeiből hozták létre. A ruhák anyagát a szövet és a fém kombinációjából alkották meg.[45]

Áprilisra a Paramount ejtette a tervet a Del Mar homokos partjával kapcsolatban és helyette egy meg nem nevezett észak-kaliforniai helyszínt választott.[46]

Utómunkálatok[szerkesztés]

A forgatások 2010. május 6-án fejeződtek be.[47] Az utómunkálatok során a speciális effekteket a franciaországi BUF Compagnie készítette.[48] A speciális effekteken a Digital Domain is dolgozott.[49] A BUF főként a világűrön keresztül való száguldást készítette, amit a Hubble űrtávcső felvételei inspiráltak. Branagh megemlítette, hogy elküldte J. M. W. Turner klasszikus festmény-tanulmányait a Digital Domain-nek Jötunheimr ábrázolásához.[50]

Kevin Fiege producer nyilatkozata szerint a filmet 2-D-ben forgatták, de a speciális effektusokkal 3-D-re alakították.[51]

2011 márciusában a vágások során a moziváltozatból nagyrészt kihagyták Adriana Barraza jeleneteit. A rendező személyes sajnálkozását fejezte ki neki, amit Barraza megértően fogadott.[52]

Douglas Tait mozgását motion capture technikával rögzítették és felhasználták a Jégóriások ábrázolásához.[53]

2011 áprilisában az IMAX Corporation, a Paramount Pictures és a Marvel Entertainment közös nyilatkozatot tett, amiben bejelentették, hogy a film meg fog jelenni digitális 3-D IMAX mozikban. Hasonló együttműködés volt a cégek között az Iron Man 2 esetében is.[54]

A stáblista lefutása után látható jelenetet, amiben a Skarsgård által játszott Erik Selvig találkozik a Samuel L. Jackson által játszott Nick Fury-vel, Joss Whedon rendezte, aki az egy év múlva (2012-ben) megjelent Bosszúállók rendezésén dolgozott éppen.[55]

Érdekességek[szerkesztés]

  • Ahhoz, hogy felkészüljön Loki szerepére, Tom Hiddleston a capoeira brazil harcművészetet gyakorolta.
  • Tom Hiddleston a képregény rajongójává vált, azon belül is különösen Loki rajongójává.
  • A 2014-es Thor-képregényeket már úgy tervezték, hogy Loki hasonlítson Tom Hiddlestonra.
  • Charlie Cox is jelentkezett Loki szerepére, ám míg nem kapta meg a szerepet, a Dareddevil sorozat főszereplője lett.
  • A filmben 1309 vizuális effekt van.
  • Mel Gibson visszautasította Odin szerepét.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Thor (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b http://thor.marvel.com/ 2011-07-04
  2. Thor”, British Board of Film Classification. [2011. május 1-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2011. október 17.) . .
  3. Finke, Nikke. „Exclusive: Chris Hemsworth is Thor”, Deadline.com, 2009. május 16. (Hozzáférés ideje: 2009. május 19.) . WebCitation archive.
  4. Natalie Portman Joins 'Thor' Cast, Chris Hemsworth Confirmed As Lead”, MTV.com, 2009. július 13.. [2011. július 4-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2009. július 28.) 
  5. Bamigboye, Baz. „A strict diet for six months? That is a Thor point”, Daily Mail, 2009. május 29.. [2011. május 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2009. május 30.) . (Requires scrolldown). .
  6. Rappe, Elisabeth. „Stellan Skarsgard Joins 'Thor'”, Cinematical, 2009. október 5.. [2011. július 4-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2009. október 5.) 
  7. Marnell, Blair. „Laufey”, MTV News, 2010. május 11. (Hozzáférés ideje: 2011. május 10.) 
  8. a b c Thor Update: Warriors Three Cast”, Marvel.com, 2009. november 16.. [2011. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2009. november 16.) 
  9. Idris Elba joins Marvel Studios' 'Thor'”, Reuters, 2009. november 20.. [2011. május 10-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2009. november 20.) 
  10. McNary, Dave. „Kat Dennings joins 'Thor' cast”, Variety, 2009. november 24.. [2011. július 4-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2009. november 25.) 
  11. Graser, Marc. „Rene Russo joins cast of 'Thor'”, [[Variety (magazin)|]], 2009. december 16.. [2011. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2009. december 17.) 
  12. Flemming, Micheal. „Anthony Hopkins cast in 'Thor'”, [[Variety (magazin)|]], 2009. október 30.. [2011. július 4-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2009. október 31.) 
  13. Huzer, Scott: Your Next Nerd Crush: "Thor's" Jaimie Alexander. NBC New York, 2010. december 8. [2011. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 8.)
  14. Graser, Marc. „Gregg pulls double duty”, Variety, 2010. január 18.. [2011. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2010. január 18.) 
  15. Stan Lee Confirms Thor Cameo”, /Film, 2009. december 6.. [2011. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2009. december 7.) 
  16. Cinema Con: We've Seen Hawkeye In Thor And It's More Than A Walk On”, CinemaBlend, 2011. március 28.. [2011. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2011. március 28.) 
  17. Thor Movie Reviews, Pictures. Rotten Tomatoes. Flixster. (Hozzáférés: 2011. július 30.)
  18. Thor Reviews. Metacritic. CBS Interactive. [2011. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 30.)
  19. Lehmann, Megan: Thor: Film Review. The Hollywood Reporter, 2011. április 17. [2011. április 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 18.)
  20. Roeper, Richard: Thor Review. Chicago Sun-Times. RichardRoeper.com. [2011. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 3.)
  21. Ebert, Roger: "Thor" is not a Meet Cute for the gods.. Chicago Sun-Times, 2011. május 11. [2011. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 12.)
  22. Scott, A.O.: Have Golden Locks, Seeking Hammer. New York Times, 2011. május 5. (Hozzáférés: 2011. május 9.)
  23. Turan, Kenneth: Movie Review: 'Thor'. Los Angeles Times, 2011. május 6. [2011. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 7.)
  24. Goldsmith, Jeff. „Raimi well-suited for fantastic feats”, [[Variety (magazin)|]], 2006. július 18.. [2011. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2008. március 1.) 
  25. Fleming, Michael. „A Mania For Marvel”, [[Variety (magazin)|]], 1997. április 14. (Hozzáférés ideje: 2008. március 1.) . WebCitation archive.
  26. Fleming, Michael. „Artisan deal a real Marvel”, [[Variety (magazin)|]], 2000. május 16.. [2011. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2008. március 1.) 
  27. Fleming, Michael. „Artisan, Marvel Pump Hero Punisher”, [[Variety (magazin)|]], 2002. április 22.. [2012. október 25-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2008. március 1.) . .
  28. Brodesser, Claude. „Spider Provider Grows New Legs”, [[Variety (magazin)|]], 2004. június 13.. [2012. november 14-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2008. március 1.) . .
  29. "Stax". „Goyer on Thor”, IGN, 2004. december 13.. [2011. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2008. március 1.) 
  30. Thor Hammers Sony”, IGN, 2005. január 21.. [2011. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2008. augusztus 10.) 
  31. McClintock, Pamela. „Marvel Making Deals for Title Wave”, [[Variety (magazin)|]], 2006. április 27.. [2011. május 1-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2008. március 1.) . .
  32. Carle, Chris. „Comic-Con 2006: Marvel Announces Three”, IGN, 2006. július 3.. [2011. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2008. augusztus 10.) 
  33. Fleming, Micheal. „Matthew Vaughn to direct 'Thor'”, Variety, 2007. augusztus 9.. [2011. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2009. május 28.) 
  34. Vaughn, Matthew. „My Week: Matthew Vaughn”, The Guardian, 2007. október 7. (Hozzáférés ideje: 2007. október 8.) . WebCitation archive.
  35. Gire, Dann. „I am Legend writer credits comics, horror films and pop culture”, Daily Herald, 2007. december 23.. [2009. június 6-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2008. március 2.) 
  36. Bamigboye, Baz. „Matthew sprinkles Stardust on the British film industry”, Daily Mail, 2007. november 16.. [2011. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2008. március 2.) 
  37. Marvel Entertainment. „Marvel Studios Sets Four More Release Dates!”, SuperheroHype.com, 2008. május 5.. [2011. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2008. május 5.) 
  38. Marvel Signs Long-Term Lease with Raleigh. Raleigh Studios press release, 2008. október 6. [2012. március 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 4.). .
  39. Baxter, Joesph: Thor To Begin Filming In Mid January. G4, 2009. november 13. [2011. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 2.)
  40. Thor Movie: Principal Photography Starts!. Marvel.com, 2010. január 11. (Hozzáférés: 2010. január 11.). Updated February 22, 2011. WebCitation archive.
  41. Superhero coming to town. Del Mar Times, 2010. február 11. [2011. április 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 27.)(requires scrolling down) .
  42. Bord, Christine: 'Thor' Begins Filming in New Mexico on Monday. OnLocationVacations.com, 2010. március 11. [2011. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 15.)
  43. Five Film Facts: 'Thor'. Yahoo!, 2011. május 6. (Hozzáférés: 2011. május 22.)
  44. Kenneth Branagh is hammering away on 'Thor' – and those nasty rumors [UPDATED]”, Los Angeles Times, 2010. április 1.. [2011. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2011. május 10.) 
  45. a b Watchthis/Háttér-információ. [2017. március 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 31.)
  46. Horn, Jonathan: No ‘Thor’ for Del Mar. Del Mar Times, 2010. április 15. [2011. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. május 11.)
  47. Huver, Scott: Exclusive: Chris Hemsworth on Thor!. SuperheroHype.com, 2010. május 14. [2011. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. május 14.)
  48. Hopewell, John, & Elsa Keslassey. „Films draw French rebates”, Variety, 2010. február 2.. [2011. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2010. február 2.) 
  49. Digital Domain Announces Vancouver Leadership Team”, Digital Domain, 2010. január 12.. [2011. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2010. február 2.) 
  50. Desowitz, Bill: Branagh's VFX Journey with Tho. Animation World Network, 2011. május 6. [2011. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 13.)
  51. Boucher, Geoff. „It's official: 'Thor' and 'Captain America' will be 3-D films”, Los Angeles Times, 2010. július 14. (Hozzáférés ideje: 2010. július 14.) . WebCitation archive.
  52. Adriana Barraza, fuera de 'Thor'”, Esmas.com, 2011. március 31.. [2011. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2011. március 31.) (spanish nyelvű) 
  53. Carlo Coratelli. „Intervista a Douglas Tait - Thor”, Comicus, 2011. március 19.. [2011. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2011. március 23.) 
  54. Chavez, Kellvin. „'Thor' To Be Released In IMAX 3D”, Latino Review, 2011. április 20.. [2011. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2011. április 20.) 
  55. Stellan Skarsgard Talks Thor Sting. Empire, 2011. május 20. [2011. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 23.)

További információk[szerkesztés]

  • James Hill: Mítoszok és legendák. Thor, az Örökkévalók, a Fekete Párduc és a Marvel-univerzum epikus eredete; ford. Sepsi László; Kolibri, Bp., 2021