The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews
A Royal and Ancient Golf Club of St Andrews klubháza
A Royal and Ancient Golf Club of St Andrews klubháza
Ország Egyesült Királyság
Település
Elhelyezkedése
The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews (Egyesült Királyság)
The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews
The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews
Pozíció az Egyesült Királyság térképén
é. sz. 56° 20′ 37″, ny. h. 2° 48′ 10″Koordináták: é. sz. 56° 20′ 37″, ny. h. 2° 48′ 10″
A The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews témájú médiaállományokat.

A The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews egy a skóciai St Andrewsban, 1754-ben megalapított golfklub, amely napjainkig az egyik legtekintélyesebb golf szervezet.

Története[szerkesztés]

St Andrews városa, nagy katedrálisával és (1413-ban alapított) egyetemével, nagy múltú vallási és kereskedelmi központ Skóciában. Emellett a golfból is haszna származik, mivel ez a hely „Home of Golf” („A golf otthona“) néven is ismert. A reformáció ideje alatt, vallási szerepének meggyengülése gazdasági és kulturális visszaesést eredményezett. És habár az Old Course-on több mint 200 éve játsszák a golfot, a politikai és vallási elit számára a 18. század közepéig nem volt fontos úti cél.

1754. május 14-én itt találkozott egymással a sport 22 patrónusa („22 Noblemen and Gentlemen of the Kingdom of Fife”), egyéves torna, az ún. „Silver Club” megrendezése miatt. Ahogy az alapító okiratban is olvasható, St Andrews népe, a golf ügyét „Alma Materként“ megvizsgálta és úgy ítélte meg, hogy elősegíti a város felvirágzását. A fellendülés valóban bekövetkezett, de nyilván nemcsak a tornáknak köszönhetően, hanem amiatt is hogy a „Gentlemen Golfers of Leith” társaság (a későbbi The Honourable Company of Edinburgh Golfers) saját golfpályája kapacitásproblémáival küszködött, és emiatt többször is székhelyváltoztatásra kényszerült.

St Andrews növekvő hírneve 1834-ben mutatkozott meg, amikor IV. Vilmos a klubnak aThe Royal and Ancient Golf Club of St Andrews nevet adta, amelyet a köznyelvben R&A-re (ejtsd: árendé) rövidítettek. Az 1854-ben épült impozáns klubház, amely 1873-tól rendszeresen adott otthont a tekintélyes Open Championship számára, lehetővé tette, hogy St Andrews a 19. század végére visszanyerje korábbi vezető szerepét.

Habár 1894-ben megalakult az USGA, amely az Amerikai Egyesült Államok és Mexikó területén lett hivatott felügyelni a golf szabályait, 1897-től a többi országban mégis az R&A szabályai szerint folyt a játék. Végül 1951-ben a két szervezet megállapodásával létrejött egy majdnem világszerte érvényes, egységes szabályzat. Néhol az engedélyezett, illetve tiltott eszközök használatával kapcsolatos részletekkel nem értettek egyet.

A Brit Golfmúzeum[szerkesztés]

A Brit Golfmúzeum (The British Golf Museum) a Royal and Ancient Golf Club of St Andrews kezelésében működő múzeum, amely a golf több évszázados történetét mutatja be. Ez a múzeum az Old Course és a Royal and Ancient Golf Club of St Andrews székházának együttese, egyike Skócia 4, a Skót Turisztikai Hivatal által 5 csillagos látnivalóként elismert látványosságának.

A múzeum 1990. szeptember 19-én nyílt meg. A gyűjtemény eredete 1864-re nyúlik vissza a Royal and Ancient Golf Club of St Andrews ekkor hozta létre a golf játékhoz kapcsolódó tárgyi és írott emlékek gyűjtésével és megőrzésével foglalkozó bizottságát. A gyűjtemény tárgyait 1884-től a klubház "Különlegességek kabinetje" elnevezésű helyiségében állították ki. A rendelkezésre álló tér egyre szűkebbnek bizonyult így ezt a kiállítást 1960-ban kénytelenek voltak bezárni. A Royal and Ancient Golf Club 1985-ben határozott egy speciális múzeumépület megépítéséről.

A Royal and Ancient és az R&A[szerkesztés]

A kettős feladat – a helyi golfklub fenntartása, illetve a sport nemzetközi felügyelete – 2004. január 1-jén szétválást eredményezett. A golfklub megmaradt golfklubnak, a hivatalos adminisztrátori teendőket és a nagy tornák szervezésével kapcsolatos ügyeket pedig egy csoport vette át, amely R&A néven egy új céget alapított.

Az R&A az USGA mellett felelős a hivatalos golf szabályzat és a „Decisionök“ (a szabályértelmezések) publikálásáért. Bevételük elsősorban a Open Championship megrendezéséből származik. Emellett más tornákat is szerveznek, elsősorban amatőrök számára, mint például a Junior Open és a Walker Cup.

A Royal and Ancient Golf Club of St Andrews bevételei a tagdíjakból, illetve az Old Course bérbeadásából származnak. A klub világszerte 2400 tagot támogat.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap