The Mirage

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Mirage
A kaszinó 2018-ban
A kaszinó 2018-ban
Korábbi nevek: Sans Souci (1955)
Castaways (1963)
New Castaways (1967)
TelepülésNevada
Cím3400 Las Vegas Blvd South,
Las Vegas, Nevada 89109
Építési adatok
Megnyitás1989. november 22.
Építész(ek)Joel Bergman
Hasznosítása
Felhasználási területkaszinó, szálloda
TulajdonosMGM Resorts International
Egyéb jellemzők
NevezetességeiThe Volcano
Dolphin Habitat
The Secret Garden
Elhelyezkedése
The Mirage (Nevada)
The Mirage
The Mirage
Pozíció Nevada térképén
é. sz. 36° 07′ 16″, ny. h. 115° 10′ 31″Koordináták: é. sz. 36° 07′ 16″, ny. h. 115° 10′ 31″
Térkép
The Mirage weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz The Mirage témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A The Mirage egy kaszinó és szálloda a nevadai Las Vegasban. Az MGM Resorts International tulajdonában lévő épületegyüttes a Stripen, Vegas főutcáján található. A 3 044 szobás szállodát a szomszédos Treasure Island szállodával ingyenes villamos köti össze. A kaszinó hirdetőtáblája a világ legnagyobb különálló hirdetőjének számít.

Története[szerkesztés]

A kaszinót Steve Wynn kaszinómogul építtette Joel Bergman tervei alapján. Az 1989 novemberében megnyílt kaszinó és szálloda a korábbi Castaways kaszinó és az előtte ott álló Red Rooster Nite Club helyén épült fel.

A The Mirage a történelem legdrágább kaszinószállodájának számított a maga 630 millió dolláros építési költségével. Jellegzetesek a hotel arany ablakai, melyeket a színezés során valódi aranyporral készítettek.

A Mirage megépítésével Wynn egy új irányt szabott a vegasi szórakoztatóiparban, és őt tartják a mai Las Vegas atyjának. A Mirage megnyitása előtt a város turizmusa éppen hullámvölgybe került, mely az 1970-es években kezdődött, nagyjából abban az időben, amikor New Jersey állam törvényesnek nyilvánította a szerencsejátékokat, és a keleti parti turisták Atlantic City kaszinóit kezdtek látogatni. Ugyanakkor ebben az időszakban Las Vegas már nem számított divatos úti célnak, ezért szükség volt egy új, nagyszabású tervre, mely a gyengélkedő ipart fellendíthette. Megnyitásakor a Mirage volt az első kaszinó, melyben az asztalokat folyamatosan kamerák felügyelték.[1]

1990-től 2003-ig a kaszinó adott otthont a „Siegfried & Roy” shownak. Műsorában a két címszereplő a bűvészkedést és a vadállatokkal való fellépést kombinálta. A műsort 2003-ban leállították, miután a páros egyik tagját (Roy Horn) megtámadta és megsebesítette a showban használt egyik fehér tigris.

1993-ban a létesítmény adott otthont a Cirque du Soleil egyik hosszútávú műsorának, a Nouvelle Expérience-nek, melyet a Mirage parkolójában felállított sátorban adtak elő. Steve Wynn ekkor kérte fel a társulatot, hogy állítsák össze a Mystère című előadást, melyet a szomszédjában hamarosan felépülő Treasure Island attrakciójának szánt. Később a Cirque du Soleil visszatért a Mirage színpadjára, a Beatles zenéjére épülő LOVE című műsorával.[2]

2004-ben Danny Gans került a hirdetőtáblára, mint a létesítmény fő attrakciója. 2006 decemberében megnyílt a Beatles-témájú REVOLUTION-csarnok.

Danny Gans 2009 februárjában elhagyta a Mirage-t, és a Encore Las Vegas-ban lépett fel.[3] 2009-ben a 2007-es America's Got Talent győztese, Terry Fator hasbeszélő műsorával öt évre a Mirage színpadára szerződött.

2010-ben Michael Jackson hagyatékának kezelői és a Cirque du Soleil bejelentették, hogy Michael Jackson-tematikájú műsort készítenek. Az állandó show az MGM Resorts International segítségével készül majd, és 2012 végén kerül bemutatásra.[4] A Michael Jackson ONE című műsor premierje csúszott, amely végül 2013. május 23-án volt. A társulat tagjai 17 ország 63 előadója, vannak köztük kötéltáncosok, gumiasztal akrobaták, légtornászok, rúdtáncosok, kalapzsonglőrök és természetesen táncosok is.

Filmek és szórakoztatóipar[szerkesztés]

Látnivalók[szerkesztés]

Egy fehér tigris a Mirage Titkos Kertjében
  • Siegfried és Roy Titkos Kertje és Delfin Élőhely (Siegfried & Roy's Secret Garden and Dolphin Habitat)
  • Egy mesterséges tűzhányó mely az épület előtt áll, és éjszak rendszeresen kitör. Miután a közeli testvérszálloda és –kaszinó, a Bellagio megnyitotta kapuit, a Bellagio szökőkútját tervező cég 1996-ban továbbfejlesztette a vulkánt is, amely így sokkal látványosabb lett. Hogy az el nem égett üzemanyag szagát elkerüljék a merkaptánt természetes gázból nyerik és pina colada illatot adnak hozzá. A 2008-ban renovált vulkán új zenei aláfestést kapott, mely az igazi tűzhányók hangját idézi, és a Grateful Dead zenekar dobosa, Mickey Hart is közreműködött benne.[5]
  • A hotel bejáratánál létesült átrium számos pálmafélét, vízinövényeket és esőerdei flórát tár a látogató elé.
  • A regisztrációs pult mögötti 16 méter hosszú és 2,4 méter magas akváriumot közel ezer állat népesíti be.
  • A Cirque du Soleil LOVE című műsora, mely a Beatles slágereire épül.
  • Terry Fator hasbeszélő műsora.
  • A Bare nevű medence, ahol a vendégek félmeztelenül tartózkodhatnak.[6]

Sportesemények[szerkesztés]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Arnold M. Knightly: Pislogj és szem elől téveszted (Blink and you'll miss him). Las Vegas Review-Journal, 2007. február 25. (Hozzáférés: 2012. szeptember 23.)(angolul)
  2. Norm Clarke: A Mystere munkatársának visszaemlékezése a show születésének bizonytalan idejére. Las Vegas Review-Journal, 2003. június 17. (Hozzáférés: 2012. szeptember 23.)(angolul)
  3. Danny Gans az Encore új sztárja 2009-ben, 2008. április 17. [2013. június 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. szeptember 23.)(angolul)
  4. Michael Jackson show készül, 2010. április 20. [2010. április 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. szeptember 23.)(angolul)
  5. A vulkán. mirage.com. (Hozzáférés: 2012. szeptember 24.)(angolul)
  6. [1]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Mirage című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap