The Dutchess

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fergie
The Dutchess
stúdióalbum
Megjelent 2006. szeptember 19.
Formátum CD
Felvételek 2006
Stílus pop, R&B, hiphop, soul, reggae
Nyelv angol
Hossz 54:58
Kiadó A&M Records, will.i.am music group
Producer Polow da Don, Printz Board, Rgobb Boldt, Ron Fair, George Pajon Jr., Keith Harris, John Legend, will.i.am (executive)
Fergie-kronológia
The Dutchess
(2006)
Double Dutchess
(2017)
SablonWikidataSegítség

A The Dutchess Fergie amerikai popénekesnő, a Black Eyed Peas tagjának első szólóalbuma. 2006-ban jelent meg. Címét névrokonáról, Sarah Fergusonról, York hercegnéjéről kapta. Az album Will.i.am produceri közreműködése alatt készült, vendégszerepel rajta többek közt Ludacris, B-Real a Cripses Hillből és Rita Marley. Fergie egy interjúban leszögezte, hogy továbbra is aktívan részt venne csapata, a Black Eyed Peas munkájában.

Az első kislemez, a London Bridge 2006. július 16-án jelent meg. A dal az egyik legnagyobb ugrást vitte véghez a Billboard Hot 100-as listáján és három egymást követő héten volt az első helyen. A második kislemez 2006. október 23-án jött ki, és a második helyet érte el a BillBoard-on.

A The Dutchess harmadikként debütált az Egyesült Államokban csaknem több mint másfélmilló eladott példánnyal a Billboard 200-as rangsorában. Az albumból 2009-ig az Egyesült Államokban 3 750 000, világszerte hétmilló darabot adtak el.

Az album megjelenése után Fergie elárulta, hogy a CD címe egy „t” betűvel lett kiegészítve, hogy meg lehessen különböztetni őt a York hercegnőjétől, habár számos kritikus véleménye szerint ezt csak presztízsmentés. (duchess angolul hercegnő.)

A London Bridge vasútállomáson, Londonban 2006 őszén volt látható az albumot reklámozó hatalmas poszter, Nagy-Britannia egyik legnagyobb hirdetőtábláján.

A számokról[szerkesztés]

  • "A biztonság kedvéért azért minden divatos ízesítőből beletettek egy csipetnyit a produkcióba, így Fergie tényleg egyszerre Lady Sovereignt idéző dumás csajszi (London Bridge), érzelmes R&B díva (All That I Got), John Legend zongorajátékát kölcsönző soul énekesnő (Finally), gitárpoppal szenvelgő tini (Big Girls Don’t Cry), fiúkkal ge*iző (Pedestal) vagy reggaével kacérkodó Lily Allen (Voodoo Doll), miközben a biztos sikert jelentő Black Eyed Peas-recepttől sem szakadt el (Fergalicious)." est.hu
  • " A telitalálat bevezető sláger, a London Bridge után Fergie nyugodtan próbálgatja a szárnyait, és teszteli a dübörgő, pörgő hiphop slágerekhez szokott hallgatóság határait.Hallhatunk Celine Diont megszégyenítő balladát (Finally), kortárs R&B-t (All That I Got), Gnarls Barkley-ra hajazó dubot (Voodoo Doll), kellemes bossa novát (Velvet), sőt ska-punkkal fűszerezett reggae-t is (Mary Jane Shoes)." danubius.hu

Az album dalai[szerkesztés]

  • U.S. Edition (Egyesült Államok)
# Cím Hossz
1. Fergalicious (featuring will.i.am) 4:52
2. Clumsy 4:50
3. All That I Got (The Make-Up Song) (featuring will.i.am) 4:05
4. London Bridge 4:01
5. Pedestal 3:22
6. Voodoo Doll 4:23
7. Glamorous (featuring Ludacris) 4:06
8. Here I Come (featuring will.i.am) 3:21
9. Velvet 4:53
10. Big Girls Don't Cry 4:28
11. Mary Jane Shoes 3:55
12. Losing My Ground 4:08
13. Finally 8:26
14. Maybe We Can Take a Ride" [rejtett dal a Finally után] 2:34

Hozzávetőleg egy perccel a 13. szám, a Finally után található a Maybe We Can Take a Ride nevezetű bónuszdal.

Bónuszszámok[szerkesztés]

  • Brit/ausztrál kiadás
# Cím Hossz
14. Get Your Hands Up (featuring The Black Eyed Peas) 3:34
15. Wake Up 3:02
# Cím Hossz
15. Wake Up 3:01
16. Paradise 7:41
17. Close 2 U [előrendelhető] 4:25

Kislemezek[szerkesztés]

  1. London Bridge
  2. Fergalicious (Featuring will.i.am)
  3. Glamorous (Featuring Ludacris)
  4. Big Girls Don't Cry
  5. Clumsy

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap