Thanks Jimi Fesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A mára már nemzetközivé vált fesztivált első alkalommal 2003-ban tartották meg Wroclaw (Boroszló) főterén. ahol 588 gitáros játszotta egyszerre Jimi Hendrix Hey Joe című számát. Az össznépi gitározás egyúttal Guinness-rekord lett. Gyerekek, felnőttek, fiatalok, férfiak, nők, punkok, volt hippik, rockerek, rapperek, bluesrajongók, techno-kedvelők mind együtt tisztelegtek Jimi Hendrix emléke előtt. Az ötletgazda Leszek Cichonski, Lengyelország egyik legnépszerűbb bluesgitárosa. A tisztelgés és a rekordkísérlet évről évre több zenészt vonzott, idén májusban 6346 gitáros csapott a húrok közé Boroszló főterén. Az évek alatt egyre több város adott otthont a fesztiválnak, idén többek között megrendezték Detroitban, Chicagóban és New Yorkban is.

Leszek Cichonski[szerkesztés]

Egyik vezéregyénisége a lengyel rock- blues- funky életnek. Nevéhez fűződik a wroclawi Thanks Jimi Festival, illetve az ehhez kapcsolódó többszörös Guinness World Record, amit évek óta a lengyelek tartanak. Leszek Cichonski többek között tagja a nemzetközi összetételű, magyar muzsikusokat (Póka, Solti) is felvonultató Visegrád Blues Band-nek.

Thanks Jimi Fesztivál - Győr[szerkesztés]

Győrött, a Mediawave keretén belül május 1-jén rendezték meg a fesztivált. A szervezők a munka ünnepét próbálták a gitárosok ünnepévé varázsolni szombaton.

Több tucat profi és amatőr gitáros játszotta hosszasan és önfeledten 2009. május 1-én, péntek késő délután a győri Megyeháza téren Jimi Hendrix emblematikus dalát, a Hey Joe-t. A wroczlawi mintára és velük együttműködésben (párhuzamosan) létrehozott Thanks Jimi Fesztivál közösségformáló ereje sokakat magával ragadott.

Budapest[szerkesztés]

A zene ünnepén, június 21-én Budapesten is lesz Thanks Jimi Fesztivál a Petőfi Csarnokban. A fesztivál teljesen ingyenes. Az eseményen részt vesz a fesztivál ötletgazdája Leszek Cichonski is. A fesztivál szervezői a hivatalos weboldal [1] mellett blogot is létrehoztak [2].