Thalys

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy Thalys PBKA motorvonat Köln pályaudvarán
Egy Thalys PBA motorvonat Párizsban

A Thalys egy vasúti cég, mely nagysebességű vasúti járatokat üzemeltet Franciaország, Németország és Belgium között. A vállalat francia, belga, holland és német közös tulajdonban van

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Thalys különösen jól példázza a sikeres európai együttműködést a nagysebességű vasúti közlekedés területén. A belga, francia, holland és német vasúttársaság által közösen működtetett rendszer ma már húsz európai nagyvárost köt össze. Az utasok kényelmét nem csak a vonatok gyorsasága, a jogosan elvárt komfort és az ellátás magas színvonala szolgálja, hanem a jól átgondolt, az igényekhez rugalmasan igazodó szolgáltatási rendszer is egyre több utast vonz. Így például a vasutak és az érintett légitársaságok (Air France, KLM) együttműködése nagyban elősegíti, hogy a Thalys által érintett európai városokból a világ bármely részére utazók közvetlenül jussanak el a két nagy európai légikikötőbe, a párizsi Charles de Gaulle-ra, vagy az amszterdami Schiphol-ra.

A Párizs és Brüsszel között forgalomba állított Thalys-vonatok a két főváros közötti 310 km távolságot 1 óra 25 perc alatt teszik meg, átlagosan 220 km/h sebességgel. Az üzembe állítást követő első öt évben (1996 - 2001) már 25 millióan utaztak a Thalys-szal, és a pozitív irányzat 2002-ben is folytatódott, hiszen az utasszám 7%-kal, a bevétel pedig 9,2%-kal nőtt az előző évhez viszonyítva. A vonatok félóránként indulnak a végállomásokról, így annak sem kell sokat várnia, aki a menetrend tanulmányozása nélkül toppan be valamelyik pályaudvarra. A nagysebességű vasúti személyszállítás versenyképességét mutatja, hogy az Air France légitársaság már több éve leállította a két város közötti járatait.

Thalys szerelvények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Thalys-szerelvények voltak az első olyan többáram-rendszerű villamos motorvonatok, amelyek a belga, francia, holland és német hálózaton egyaránt közlekedni tudtak.

A 26 motorvonatból álló járműállomány az útvonalaknak megfelelően négy és három áramrendszerre alkalmas szerelvényekből áll.

Thalys PBA[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 9 szerelvény Párizs - Brüsszel - Amszterdam között közlekedik.

Thalys PBKA[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A szerelvények nyolc részesek, a 17 szerelvény Párizs - Brüsszel - Amszterdam és Párizs - Brüsszel - Köln között közlekedik. A vonatok közül hét az SNCB, kettő-kettő a DB és az NS, hat pedig az SNCF tulajdonát képezi.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Brunhouse, Jay. Traveling Europe's Trains. Pelican Publishing Company (1999). ISBN 156554-854-x 
  • Solomon, Brian. Bullet trains. MBI Publishing Company (2001). ISBN 076030-768-7 
  • International railway journal. A star is born: International railway journal. Simmons-Boardman Pub. Corp (2003) 

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Thalys témájú médiaállományokat.