Termékelhelyezés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A termékelhelyezés (angolul product placement) egy olyan reklámtevékenység, amelyben egy cég áruja vagy szolgáltatása képben, hangban vagy egyéb észlelhető módon a műsorszámban nem reklámszerű módon jelenik meg. A termékelhelyezés jelen lehet a filmekben, a zenei klipekben és a televíziós műsorokban. A product placement az 1980-as években vált általánossá.

Története[szerkesztés]

A termékelhelyezés a 19. századra vezethető vissza.

Verne Gyulánál például lobbiztak a hajózási és a közlekedési társaságok, hogy említse meg őket a regényeiben.[1]

Termékelhelyezés Magyarországon[szerkesztés]

A 90-es években a termékelhelyezést már alkalmazták Magyarországon, például a Szomszédokban vagy a Família Kft.-ben. 1996-ban a rádiózásról és a televíziózásról szóló törvény a termékelhelyezést megtiltotta a rádiós és a televíziós produkciókban.[2] 2010 decemberében az Országgyűlés elfogadta a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényt, mely lehetővé teszi a rádióknak és a televízióknak bizonyos keretek között a termékelhelyezést.[3] Az új médiatörvényben a termékelhelyezés adta lehetőséget a Való Világ 4-ben alkalmazták először.[4]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Product placement című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]