Teo Torriatte (Let Us Cling Together)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Teo Torriatte szócikkből átirányítva)
Queen
Teo Torriatte (Let Us Cling Together)
kislemez a(z) A Day at the Races albumról
B-oldalGood Old-Fashioned Lover Boy
Megjelent1977. március 25.
Formátum7"
Felvételek1976 július – november
The Manor, Wessex, Sarm East
StílusRock
Nyelv
Hossz
  • 5:57 (album)
  • 4:55 (kislemez)
KiadóEMI, Parlophone (Anglia)
Elektra, Hollywood (Amerika)
SzerzőBrian May
ProducerQueen
Queen-kronológia
Tie Your Mother Down
(1977)
Teo Torriatte (Let Us Cling Together)
(1977)
Long Away
(1977)
Az A Day at the Races album dalai
Első oldal
  1. Tie Your Mother Down
  2. You Take My Breath Away
  3. Long Away
  4. The Millionaire Waltz
  5. You and I
Második oldal
  1. Somebody to Love
  2. White Man
  3. Good Old-Fashioned Lover Boy
  4. Drowse
  5. Teo Torriatte (Let Us Cling Together)
SablonWikidataSegítség

A Teo Torriatte (Let Us CLing Together) (japánul てを とりあって) a tizedik dal a brit Queen rockegyüttes 1976-os A Day at the Races albumáról. A szerzője Brian May gitáros volt. Japánban kislemezen is megjelent, és a 49. helyet érte el a slágerlistán.

Története[szerkesztés]

Legfőképpen arról híres, hogy tartalmaz egy japán nyelven énekelt versszakot. May elmondása szerint az album felvétele előtt egy japán koncertkörutat tartottak, melynek során nagy hatást gyakorolt rájuk az ottani rajongók szeretete, és a japán kultúra. Hasonlóan a japán kultúra előtti tisztelgés az album You Take My Breath Away című dala.[1] A dal címe is japán nyelvű, a „let us cling together” kifejezés fordítása. A szövegeket Chika Kujiraoka fotográfus, az együttes ismerőse fordította le, az album borítóján az ő nevét is felsorolták.[2]

Az 1978-as Jazz album Let Me Entertain You dala utal a mű japán soraira (we'll sing to you in Japanese – japánul énekelünk neked).

A dal alapvetően a zongorajátékra épül, amelyet itt az album egészétől eltérően nem Freddie Mercury, hanem a szerző, Brian May játszott. Hallható ezen felül harmónium és műanyag zongora hangja is. A kezdeti lassú zongoradalból később egy erőteljes elektromos részbe vált át. Az album végén, rögtön e dal után egy instrumentális levezető következik, amelynek egyes motívumai az album elején lévő Tie Your Mother Down hasonló bevezetőjében is megtalálhatók, így akarták az egybefüggő dalfolyam hatását elérni. Bár a két tétel különálló, szünet nélkül úsznak egymásba, a CD kiadáson a dal és ez az instrumentális rész egy szám alá került.

Ritkán adták elő a koncerteken, főleg a kései 1970-es, és a korai 1980-as években, akkor is nagyrészt a japán koncerteken. Rendhagyó módon May zongorázott az előadásokon, majd gyorsan felállt, mielőtt a gitár részek jöttek volna. A japán nyelvű szöveget élőben is előadták, bár itt már jórészt csak Mercury énekelte, May és Roger Taylor vokalisták nélkül. A Queen + Paul Rodgers formáció is játszotta a Return of the Champions turné japán állomásain. Itt May akusztikus gitáron játszott, és ő énekelte az első részt, majd amikor elektromos gitárra váltott, akkor Paul Rodgersszel közösen. A dal felvétele szerepel a Queen on Fire – Live at the Bowl DVD extrái között, valamint a Super Live in Japan Queen + Paul Rodgers DVD kiadványon.

Közreműködők[szerkesztés]

Hangszerek:

Kiadás és helyezések[szerkesztés]

Helyezések

Év Ország Helyezés[3]
1977 Japán 49

7": Elektra P-157E (Japán)

  1. Teo Torriatte – 4:45
  2. Good Old-Fashioned Lover Boy – 2:54

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bachstein Debauchery (angol nyelven). WebArchive. [2004. augusztus 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. szeptember 10.)
  2. The A Day At The Races Fanlisting (angol nyelven). [2009. január 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 13.)
  3. Queen International Singles Chart Positions (angol nyelven). (Hozzáférés: 2008. július 28.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]