Tennis for Two

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tennis for Two
A Tennis for Two egy modern másolata. Az eredetinek kerek ablaka volt.
A Tennis for Two egy modern másolata. Az eredetinek kerek ablaka volt.
FejlesztőWilliam Higinbotham
KiadóWilliam Higinbotham
PlatformokAnalóg számítógép
Oszcilloszkóp
Kiadási dátumUSA 1958. október 18.[1]
MűfajTenisz
Asztalitenisz
Játékmódokkétszereplős videojáték
A Tennis for Two weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Tennis for Two témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Tennis For Two című elektronikus játékot 1958-ban készítette el William Higinbotham amerikai fizikus egy Donner Model 30 típusú analóg számítógépre a Brookhaveni Nemzeti Laboratórium látogatói számára. A játék olyan tenisz illetve asztalitenisz szimulátor volt, ami egy oszcilloszkópot használt grafikus megjelenítésre. Fontos mérföldkő a videójátékok történelmében, mivel ez volt az egyik első grafikus kijelzőt használó játék.

Fejlesztés[szerkesztés]

Higinbotham azért hozta létre a Tennis for Two nevű játékot, hogy elűzze a Brookhaveni Nemzeti Laboratórium látogatóinak unalmát.[2] Megtudta, hogy az egyik brookhaveni számítógép képes kiszámítani a ballisztikus rakéták pályáját, ezt a képességet használta, hogy létrehozza a játék alapjait.[3] A játék egy Donner Model 30 analóg számítógépen készült.[4] Egy oszcilloszkópot használt arra, hogy megjelenítse a szimulált golyót és a teniszpályát. A tervezett áramkör mutatta a labda útját és megfordította azt amikor leért a földre. Azt is érzékelte ha a labda a hálóhoz ért, valamint szimulálta a sebességét és a közegellenállását is.[5] A játékosok egy alumíniumból készült analóg vezérlővel léphettek kölcsönhatásba a labdával.[6] Ha a játékos elütötte a labdát az hangjelzéssel is párosult.[7] Az eszközt körülbelül két óra alatt tervezték meg és három hét alatt készítették el Robert V. Dvorakkal.[8] Az oszcilloszkópot és a vezérlőt leszámítva a játék áramkörei körülbelül annyi helyet foglaltak el, mint egy mikrohullámú sütő.[6]

Bár nem volt közvetlen kapcsolat a két játék között, a Tennis for Two volt az egyik legismertebb videójáték, a Pong elődje. A Tennis for Two-t csak kétszer vitték ki, a "Látogatók Napjára" a laboratóriumban. Gyakorlatilag ismeretlen volt a késő 1970-es és korai 1980-as évekig, amikor Higinbothamot beidézték tanúnak egy bírósági tárgyaláson, ami a Magnavox és Ralph Baer ellen folyt.[5] Ellentétben a Ponggal és más hasonló játékokkal ez oldalnézetben mutatott egy egyszerűsített teniszpályát, ahol a játékos nem jelenik meg a képernyőn. Ebben a nézetben több látszik a labda röppályájából mint a Pong esetében.[9] A labdára hat a gravitáció és a háló felett kell átütni. A játékot vezérlő analóg számítógép "többnyire ellenállásokból, kondenzátorokból és relékből állt, de ahol gyors váltásra volt szükség – amikor a labda játékban van – tranzisztoros kapcsolókat használtak."[10][11]

Fogadtatás[szerkesztés]

A játék 1958. október 18-ai bemutatása sikeresnek tekinthető. Több száz látogató sorakozott fel, hogy játsszon az új játékkal a megjelenésekor.[6] Népszerűsége miatt a következő évben egy továbbfejlesztett verzió jelent meg nagyobb képernyővel és többféle szimulált gravitációval.[7] 1997-ben, egy csapat a Brookhavennél újraalkotta a játékot a Brookhaven 50. születésnapjára. Ez körülbelül 3 hónapig tartott mert az alkatrészek nem álltak rendelkezésre. Ez a változat volt látható a 2008-as ünnepségen is melyet az eredeti játék megjelenésének 50. évfordulója alkalmából rendeztek.[6][12]

Források[szerkesztés]

  1. Nosowitz, Dan: 'Tennis for Two', the World's First Graphical Videogame. Retromodo. Gizmodo, 2008. november 8. (Hozzáférés: 2008. november 9.)
  2. Video Games—Did They Begin at Brookhaven?. Office of Scientific and Technical Information. (Hozzáférés: 2008. november 11.)
  3. Nowak, Peter. „Video games turn 50”, CBC News, 2008. október 15. (Hozzáférés: 2009. március 23.) 
  4. Resurrecting One of the World’s 1st Video Games. Brookhaven Bits & Bytes. (Hozzáférés: 2012. július 16.)
  5. a b What Was The First Computer Game?. [2010. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. június 21.)
  6. a b c d Kalning, Kristin: The anatomy of the first video game. msnbc.com, 2008. október 23. (Hozzáférés: 2009. március 23.)
  7. a b Lambert, Bruce. „Brookhaven Honors a Pioneer Video Game”, The New York Times, 2008. november 7. (Hozzáférés: 2009. március 23.) 
  8. Hunter, William: the history of video games: from ‘pong’ to ‘pac-man’..there was bell, there was edison, and then there was higinbotham. the dot eaters, 2000. szeptember 1. (Hozzáférés: 2009. március 23.)
  9. von Borries, Friedrich, Steffen P. Walz and Matthias Böttger. Tennis for Two/Pong: Spatiality in Abstract 2D Environments, Space Time Play Computer Games, Architecture and Urbanism: the Next Level. Birkhäuser Basel (2007). ISBN 978-3-7643-8414-2 (Print) 978-3-7643-8415-9 (Online) [halott link]
  10. Brookhaven National Laboratory: Video Games – Did They Begin at Brookhaven?, 1981. (Hozzáférés: 2009. március 23.)
  11. Gettler, Joe: The First Video Game? Before 'Pong,' There Was 'Tennis for Two'. Brookhaven National Laboratory. (Hozzáférés: 2010. január 11.)
  12. Greenberg, Diane: Celebrating 'Tennis for Two' With A Video Game Extravaganza. @brookhavenTODAY, 2008. november 3. [2013. június 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. március 23.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Tennis forTwo című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]