Temür Malik kán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Temür Malik
Fehér Horda
Uralkodási ideje
1377 1379
ElődjeToktakija kán
UtódjaToktamis kán
Életrajzi adatok
UralkodóházDzsingiszid
Elhunyt1379
ÉdesapjaUrusz kán
Gyermekei
SablonWikidataSegítség
Timur Lenk szamarkandi lakomája (miniatúra, 1628).

Temür Malik (meghalt: 1379) a Fehér Horda (az Arany Horda különálló keleti része) kánja.

Temür Malik a Fehér Horda vezetőjének, Urusz kánnak volt a harmadik fia. 1376-ban az egyik kivégzett emír fia, Toktamis Szamarkandba menekült Timur Lenkhez és segítségét kérte a Fehér Horda trónjának megszerzéséhez. Ezután több sikertelen próbálkozást tett a kánság fegyveres meghódítására. Temür Malik legidősebb bátyja, Kutlug Buga is az egyik összecsapásban vesztette életét 1377-ben. Urusz kán ugyanebben az évben meghalt és utóda a trónon második fia, Toktakija lett, aki két hónap elteltével szinten elhalálozott. A káni címet így Temür Malik örökölte. Temür Malik kicsapongó életmódjáról volt nevezetes, éjjeleken át tivornyázott és délig aludt, a törvényekre, szokásokra és alattvalói véleményére nem adva elragadta a legszebb lányokat az apjuktól vagy férjüktől; így sok ellenségre tett szert. Toktamis ekkor újabb próbálkozást tett a trón elragadására, de Temür emírjei ekkor még hűségesek voltak hozzá, és visszaverték a betolakodókat.

Az arisztokrácia elégedetlensége azonban egyre nőtt és az emírek egymás után álltak át Toktamis oldalára, még legfőbb hadvezére, a valamikor apját szolgáló Kazancsi beglerbég is otthagyta. Az udvarban maradt arisztokraták összeesküvést szőttek a kán leváltására és 1379-ben behívták Toktamist. A városok ellenállás nélkül adták meg magukat neki és Toktamis a főváros, Szignak felé indult. Temür Malik összegyűjtötte seregeit és a trónkövetelő elé vonult, ám katonái harc nélkül átálltak ellensége oldalára. Temür Malik megmaradt híveivel és testőreivel menekülni próbált, de Toktamis parancsára elfogták és kivégezték.

Források[szerkesztés]

  • Р. Ю. Почекаев. «Цари ордынские» — Санкт-Петербург. Евразия. 2010

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Тимур-Малик című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.