Teixeira (Seia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Teixeira (Teixeira de Cima)
Közigazgatás
Ország Portugália
Népesség
Teljes népességismeretlen
– elővárosokkal187 fő
Népsűrűség14,5 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület12,88 km²
IdőzónaWET (UTC)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 40° 15′ 12″, ny. h. 7° 44′ 30″Koordináták: é. sz. 40° 15′ 12″, ny. h. 7° 44′ 30″
A Wikimédia Commons tartalmaz Teixeira témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Teixeira település Portugáliában, Seia községben. A település területe 12,88 négyzetkilométer. Teixeira lakossága 187 fő volt a 2011-es adatok alapján. A településen a népsűrűség 12 fő/négyzetkilométer. A település részét képezik Teixeira de Baixo (Teixeira Alsó) és Canedo településrészek. A falu másik neve Teixeira de Cima (Teixeira Felső).

Nevének eredete[szerkesztés]

A település neve a Teixe szóból ered, amely arany fülbevaló jelentéssel bír. Mivel a két településrész Teixeira de Baixo (Teixeira Alsó) és Teixeira de Cima (Teixeira Felső) nevei a két településrész megkülönböztetését szolgálják, ezért a helytörténészek úgy vélik, hogy ez a helyi pásztorok közti ellenségeskedés eredménye.

Története[szerkesztés]

Első említése 1514-ben, I. Mánuel portugál király uralkodása idején történt meg, mint Loringa településhez tartozó terület, majd 1855-ben Seia községhez csatolták. 1888. június 14-én a település önállósága megszűnt, mert Vidéhez csatolták, majd legközelebb 1946-ban vált ismét önálló településsé a 35680-as számú rendelet alapján.

Demográfia[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Teixeira című portugál Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]