Team Penske

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Team Penske

Alapítva 1968
A Team Penske weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Team Penske témájú médiaállományokat.

A Team Penske (korábban Penske Racing) egy autóverseny-csapat, amely jelenleg az IndyCar Seriesben és a NASCAR-ban versenyzik. Korábban olyan szériákban is elindultak, mint a CART vagy a Formula–1. A csapat tulajdonosa Roger Penske, a csapat székhelye az észak-karolinai Mooresville-ben található.

CART/IndyCar World Series/IRL/ IndyCar Series[szerkesztés]

A csapat 1968-ban vett részt először IndyCar versenyen. Akkor egy Eagle-lel indultak amelyet Mark Donohue vezetett. Indianapolisban 1969-ben debütáltak, három év múlva meg is nyerték a legendás 500 mérföldes versenyt. 1978-ban Roger Penske, Pat Patrick-kel, Dan Gurney-val és még számos csapatfőnökkel együtt fellázadtak az IndyCar akkori felügyelő szervezete ellen az USAC ellen, és megalapították a Championship Auto Racing Teams-t vagyis a CART-ot. Az IndyCar 1995-ös szakadásánál, a csapat maradt a CART-ban. Az ezredfordulón a csapat szponzorai szerettek volna ismét visszatérni Indianapolisba, ezért a csapat 2001-ben autót indított az Indy500-on is, amellett hogy teljes szezont futottak a CART-ban. Később bejelentették, hogy a csapat elhagyja a CART-ot, és az IRL-ben folytatja. Jelenleg a csapat három autót indít az IndyCarban.

Indianapolisi 500 győzelmek[szerkesztés]

Simon Pagenaud autója a 2015-ös Indianapolis 500-on

A csapat korábbi és jelenlegi versenyzői[szerkesztés]

Will Power a 2011-es Long Beach Grand Prix-n

NASCAR[szerkesztés]

A Penske Racing 1972-ben debütált a NASCAR-ban. A csapat évekig nem futott teljes szezont a szériában. 1976-ban már az összes versenyen indultak Bobby Allison-nal, és 4. helyen végeztek a bajnokságban. 1977-ben Penske eladta a felszereléseit az Elliott családnak és kiszállt a NASCAR-ból. 1991-ben tértek vissza Rusty Wallace-szal a volán mögött. 2008-ban Ryan Newman és a Penske csapat megnyerte a Daytona 500-at. Ez volt az első alkalom, hogy a csapat megnyerte a NASCAR legrangosabb versenyét. A NASCAR-ban jelenleg két autót indít a csapat.

ALMS[szerkesztés]

A csapat 2005-ben bejelentette, hogy a Porsche támogatásával belép a szériába. 2006-ban megnyerték az LMP2-es kategóriát. 2008 végén a Porsche úgy döntött, hogy nem kíván tovább a sorozatban részt venni, ezért a Penske Racing megszüntette az ALMS csapatát.

Formula–1[szerkesztés]

A Penske Racing 1974 és 1976 közt részt vett a FIA Formula–1-es világbajnokságán is. 1974-ben vettek részt először önálló csapatként (1971-ben szponzoráltak egy második McLaren autót, amelyet Mark Donohue vezetett az amerikai, és kanadai nagydíjon). Két versenyen indultak, Kanadában, és az amerikai nagydíjon. A következő szezonban 16 versenyből 13-on részt vettek. A csapat legjobb eredménye két 5. hely. 1976-ban már az összes versenyen részt vettek. John Watson Ausztriában bezsebelte a győzelmet, emellett két harmadik helyet szerzett, ezzel ötödik helyen végzett a bajnokságban. A csapat által készített autó még részt vett néhány versenyen a következő években, de maga a csapat nem vett részt több Formula–1-es versenyen.

Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]

Commons:Category:Penske Racing
A Wikimédia Commons tartalmaz Team Penske témájú médiaállományokat.