Tavi molnárpoloska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tavi molnárpoloska
Párzó tavi molnárpoloskák
Párzó tavi molnárpoloskák
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Félfedelesszárnyúak (Hemiptera)
Alrend: Poloskák (Heteroptera)
Alrendág: Gerromorpha
Öregcsalád: Gerroidea
Család: Molnárpoloskák (Gerridae)
Alcsalád: Gerrinae
Nemzetség: Gerrini
Nem: Gerris
Alnem: Gerris (Gerris)
Faj: G. lacustris
Tudományos név
Gerris lacustris
(Linnaeus, 1758)
Szinonimák
  • Cimex lacustris Linnaeus, 1758
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Tavi molnárpoloska témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Tavi molnárpoloska témájú médiaállományokat és Tavi molnárpoloska témájú kategóriát.

A tavi molnárpoloska (Gerris lacustris) a rovarok (Insecta) osztályának félfedelesszárnyúak (Hemiptera) rendjébe, ezen belül a poloskák (Heteroptera) alrendjébe és a molnárpoloskák (Gerridae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A tavi molnárpoloska Európa nagy részén, nyugodt vagy állóvizeken, például tavakon vagy lassan folyó folyókon él. A tavi molnárpoloska sok helyütt és nagy számban elterjedt, ezért nem fenyegeti közvetlen veszély. Az oldószerek, olaj és más szennyező anyagok vízbe juttatása miatt azonban egyes vizek egyre inkább lakhatatlanná válnak a rovar számára.

Megjelenése[szerkesztés]

A tavi molnárpoloska hossza 1 centiméter. A hozzá hasonló közönséges molnárpoloskánál (Gerris paludum) kisebb. Annak előháta barnásfekete, sárgásvörös hosszanti vonalakkal. A tavi molnárpoloska teste hosszú, keskeny, sötétkék, illetve sötétbarna. Testének alsó részén víztaszító szőröcskék nőnek. Általában csak az ősszel világra jött, második generáció példányainak van szárnyuk. Az első pár szarus és védi az alatta húzódó, érzékeny hátsó párt. A két rövid elülső láb a zsákmány megragadására szolgál. Legtöbbször állandó készenlétben behajlítva tartja őket a feje előtt. A középső és hátsó lábak nagyon hosszúak, vékonyak és X-alakban eltartja őket a testétől, hogy eloszlassa testsúlyát. Minden láb végén vízhárító szőrszálakból álló kis párnácska található, és egy magasra állított karom, ezek megkönnyítik a vízen járást. Ha megzavarják, a tavi molnárpoloska akár 50 centiméter magasra is fel tud ugrani. Hosszú, homorú és tőrszerű szájszervét az áldozatok átszúrására és az elfolyósodott szövet felszívására használja.

Életmódja[szerkesztés]

A tavi molnárpoloska társas lény. Tápláléka rovarokból áll. A nyári generáció körülbelül 4 hónapig, az áttelelt generáció 8 hónapig él. A rovar lárvája ugyanolyan életmódot folytat, mint a felnőttek.

Szaporodása[szerkesztés]

Évente két generáció jön létre, egyik tavasszal, a másik nyáron. A nőstény 20 petét rak a part menti növényekre. A kifejlődéshez egy hónap kell, hogy elteljen. Az idősebb lárva szüleinek miniatűr mása.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Csodálatos állatvilág, (Wildlife Fact-File). Budapest: Mester Kiadó (2000). ISBN 963-86092-0-6 
  • Nagy európai természetkalauz. Összeáll. és szerk. Roland Gerstmeier. 2. kiadás. Budapest: Officina Nova. 1993. ISBN 963 8185 40 6  
  • Linnaeus, C. 1758. Systema Naturae per regna tria naturae, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis. Editio Decima, Reformata. Tomus I. Laurentii Salvii, Stockholm. 824 pp. doi: 10.5962/bhl.title.542 [first availability: page 450] BHL Reference page.