Taszmi-Szarruma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Taszmi-Szarruma
Születetti. e. 13. század
SzüleiPuduhepa
III. Hattuszilisz hettita király
SablonWikidataSegítség

Taszmi-Szarruma (Tašmi-Šarruma) hettita herceg III. Hattuszilisz egyik fiának neve, ezen kívül azonban személye bizonytalan. A név hurri eredetű, és ebben a korban a hettita uralkodóházban második névként volt szokásos a hurri névadás. Ennek megfelelően e személy Tudhalijasz (Tudḫaliyaš) néven is feltűnik a forrásokban. Ennek alapján sokszor azonosítják III. Hattuszilisz trónörökösével és utódjával, III. Tudhalijasszal. Azonban egyfelől úgy tűnik, Hattuszilisznek több Tudhalijasz nevű fia volt, másfelől III. Tudhalijasz a Hiszmi-Szarruma (Ḫišmi-Šarruma) hurri nevet használta. Ténynek tűnik, hogy Hattuszilisz egy Tudhalijasz nevű fiát Nerikkailisz trónöröklési jogának megvonása után trónörökösnek nevezte. Nem tudni, hogy ez a személy azonos-e egy másik Tudhalijasszal, akit a források szintén a fiának neveznek, és a GAL.MEŠEDI (a királyi testőrség parancsnoka) címet viselte (HDT#18B).

Az értelmezésnek két alapvető változata lehet:

  1. Taszmi-Szarruma és Hiszmi-Szarruma azonos. Ez esetben nem világos, hogy miért fordul elő ilyen sokféle név III. Tudhalijasszal kapcsolatban.
  2. Taszmi-Szarruma és Hiszmi-Szarruma két különböző személy. Ez esetben lehetséges, mindketten Hattuszilisz fiai voltak, és mindkettőjük hettita neve Tudhalijasz volt.

Mindkét lehetőségnek számos alverziója képzelhető el.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Alice Mouton: Rêves hittites: contribution à une histoire et une anthropologie du rêve en..., 56. old.
  • Harry A. Hoffner, Gary M. Beckman: Letters from Hittite Kingdom, 102. old.