Tarawai csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tarawai csata
II. világháború
Tarawa.jpg
Dátum 1943. november 20.1943. november 23.
Helyszín Tarawa
Eredmény USA győzelme
Harcoló felek
US flag 48 stars.svg
Amerikai Egyesült Államok
Flag of Japan.svg
Japán Birodalom
Haderő
35 000 katona 3000 fő, 1000 japán és 1200 koreai munkás
Veszteségek
1000 halott, 2296 sebesült mindenki, 17 japán és 129 koreai fogságba esett

A tarawai csata 1943. november 20-a és 23-a között zajlott, az akkoriban japán megszállás alatt álló Tarawa-atollon. Az amerikaiak megpróbálták elfoglalni a szigetet, de a japánok jól felkészültek a harcra és döbbenetesen nagy veszteségeket okoztak az ellenségnek.

Az előkészületek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A japánok erőik zömét a Betio-szigeten összpontosították. Több mint 100 géppuskafészket valamint számos bunkert és lövészárkot építettek ki és 40 nehéztüzérségi löveget helyeztek el talajba robbantott üregekben. Az amerikaiak hiába lövették hadihajóik ágyúival órákig a szigetet, az előbb említett építményekben nem okoztak nagyobb károkat.

A csata[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

November 20-án az amerikai 2.tengerészgyalogos-hadosztály megindította a partrasszállást. A japánok puskáikkal, gépfegyvereikkel valamint tüzérségi ágyúikkal és lövegeikkel folyamatosan lőtték a partrasszálló egységeket. Iszonyatos mészárlás kezdődött,a japán lövészek sorra lőtték az amerikai katonákat.A zátonyok is akadályozták a támadókat mert sok kétéltű jármű fennakadt rajtuk így az ellenség könnyen kilőhette őket. A rádiókapcsolat is megszakadt az amerikaiak között ami még jobban megnehezíttette a dolgukat. Rengeteg támadót öltek vagy sebesítettek meg a japánok aznap. Akiknek sikerült előretörni, azokra szintén kemény harc várt a sziget belsejében. Két nap múlva, november 23-án mégis az amerikaiaké volt az egész sziget. Ez részben annak volt köszönhető hogy a japán parancsnokot, Sibaszakit a második csatanapon megölték. De a támadók hatalmas árat fizettek a sziget(ek) elfoglalásáért, majdnem ezer emberük meghalt és 2300 megsebesült. A japánok 4500 emberéből csak 17 katona adta meg magát élve.

A csata következményei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az amerikaiak ezután már óvatosabbak voltak és megpróbálták elkerülni az ilyen nagy veszteségeket. A japán ellenállás egyre erősebb lett és az amerikaiaknak a későbbiek folyamán is könyörtelen és véres csatákat kellett megvívniuk, mint a peleliui csata, az Ivo Dzsima-i csata és az okinavai csata.[1]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. John Davison: a csendes-óceáni hadszíntér napról napra