Tapogatóláb

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Thelyphonida háti oldala, a tapogatólábak zöld színnel jelölve
Hím hiúzpók megnagyobbodott párzólábakkal

A tapogatólábak (pedipalpus, többes szám pedipalpi) a csáprágósok (Chelicerata) alrendjébe tartozó állatok fejtorának (cephalothorax) második pár függeléke.

A tapogatólábakat hagyományosan a rákok (Crustacea) és rovarok (Insecta) rágóival (mandibula) gondolták homológnak, de az újabb (pl. Hox géneken alapuló) kutatások valószínűsítik, hogy a rákok második pár csápjának (antennae) feleltethetők meg.

Pókok tapogatólába[szerkesztés]

A pókok tapogatólába apró, piszkos kézre emlékeztet. Az ízeltlábúak lábához hasonló a szegmentációja, de a tarsus egyben van, és a pretarsus-nak nincsenek oldalirányú karmai. A pedipalpus a nőstényeknél és a fiatal példányoknál egyszerű, vékony, tapogatásra szolgál; a kifejlett hímeknél megvastagodott végű párzókészülékké módosul, nevezik emiatt párzólábnak is. Az utolsó szegmens, a tarsus bonyolult struktúrává alakult, aminek célja párzáskor a spermának a nőstény ivarnyílásába juttatása. A nőstény pókok ivarlemezével való precíz kulcs-zár illeszkedése teszi lehetővé a sikeres párzást. Mivel formája fajonként eltérő, még közeli fajok esetében is, ezért az egyik legfontosabb határozó jelleg.[1][2]

Irodalom[szerkesztés]

  • Savory, T. 1977. Arachnida. 2nd edition. U.S. Edition published by Academic Press INC. LTD.340 Pp.
  • Snodgrass, R.E. 1971. A Textbook Arthropod Anatomy. Published by Hafner Publishing Company, INC. 363 Pp.
  • Torre-Bueno, J.R. 1989. The Torre-Bueno Glossary of Entomology/ compiled by Stephen W. Nichols; including Supplement A by George S. Tulloch. Published by The New York Entomological Society in cooperation with the American Museum of Natural History. 840 Pp.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Comstock, John Henry. The Spider Book. Doubleday, Page & Company, 106–121. o. [First published 1912] (1920) 
  2. Foelix, Rainer F.. Biology of Spiders, 2, Oxford University Press, 182–185. o. (1996) 

Források[szerkesztés]