Talmácsi Gábor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Talmácsi Gábor
Életrajzi adatai
BeceneveTalma
Született1981. május 28. (42 éves)
Budapest
Nemzetiségemagyar
Pályafutása
KategóriaMotoGp, Moto2, 125cc, Supersport
CsapataTALMÁCSI RACING
Rajtszáma14
Nagydíjak száma164
Világbajnoki címek1 (2007-ben)
Győzelmek9
Dobogós helyezések26
Első rajtkockák11
Leggyorsabb körök9
VB-pontok1128
2005, 2008 VB-helyezés3.
A Wikimédia Commons tartalmaz Talmácsi Gábor témájú médiaállományokat.

Talmácsi Gábor (beceneve „Talma”, Budapest, 1981. május 28. –) gyorsaságimotor-versenyző. 2007-ben a MotoGP 125 cm³-es kategóriájának világbajnoka.

Karrierje során számos elismerésben részesítették – Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkereszt kitüntetés (2007), Aranysisak – Casci D'oro (2007), Az Év Sportolója – 2005-ben 3. hely, 2007-ben 1. hely,[1] Az Év Embere (2007), Az Év Legnépszerűbb Sportolója (2010), Az Év Embere Zuglóban (2005, 2007, 2008), Budapest Sportdíj, Woman of the year – Az év legsármosabb férfi díj, Rally Sport örökös licenc tulajdonos, A legismertebb aktív magyar sportoló (2008), Nemzetisport közönségdíj (2007)

2011 januárjában a nagyközönség Talmácsi Gábort választotta az Év legnépszerűbb sportolójává, ami egy igazi elismerés egy élsportoló számára, az év végi Év sportolója gálán pedig Gábor kapta azt a különdíjat, mely azt a jelölt sportolót illette, aki 2011-ben a legtöbb médiamegjelenést generálta.

Életpályája[szerkesztés]

Kezdetek[szerkesztés]

Négyéves korában kezdett versenyezni apja által készített minimotoron, 50 és 80 cm³-es géposztályban. Kezdetben öccsével, Talmácsi Gergővel együtt versenyzett. 14 évesen, 1995-ben indult először a felnőttek között. 1999-ben megnyerte mind a magyar bajnokságot, mind az Alpok-Adria kupát, 2000-ben az Európa-bajnokságban 5. helyen végzett. A 2000-es brnói világbajnoki futamon debütált szabadkártyás versenyzőként, és jó teljesítményét látva a Racing Service csapat szerződést ajánlott neki. 2001 volt számára az első teljes évad a világbajnokságon, ekkor egy Hondát vezetett és 34 pontot gyűjtött az év végére. 2002-ben az Italjet csapathoz szerződött, de a váltás nem volt sikeres, év közben átment a PEV ADAC Sachsen csapathoz. Velük érte el első számottevő sikerét, a brazíliai futamon 4. lett.

2003-ban az Exalt Cycle csapatnál Aprilia motoron versenyzett, és ebben az évben már a 14. volt. Gábor nem volt elégedett a csapatával, sokszor azt érezte, hogy német csapattársa, Steve Jenkner jobb motort kap, mint ő. 2004-ben ezért csatlakozott a Malaguti gyári istállóhoz, és bár sikereket a motor gyenge teljesítménye miatt nem tudott elérni, tehetségére több komoly csapat is felfigyelt.

2005: az első győzelmek[szerkesztés]

125 cm³-es KTM

2005-ben a Red Bull KTM csapata hozta meg az igazi áttörést. Három futamon is győzni tudott: Mugellóban, Assenben és Katarban állt a dobogó tetejére, a bajnokságban pedig bronzérmet szerzett.

Katari győzelme miatt azonban többen is támadták. Csapattársának, Mika Kalliónak ekkor még valós esélye volt a világbajnokság megnyerésére, Gábornak csak matematikai. Éppen ezért a futam előtt a csapata megkérte, hogy segítsen Kalliónak minél több pontot gyűjteni. A finn végig vezetett a versenyben, majd a befutónál, a célegyenesben Gábor megelőzte. A verseny után újságírói kérdésre azt mondta, hogy úgy tudta, az még nem a befutó, van még egy kör. A KTM csapat a korábban ajánlott szerződést a 250 cm³-es bajnokságban való indulásra visszavonta, amiben az is közrejátszhatott, hogy Kalliónak éppen annyi pont hiányzott bajnoki címhez, amennyit Gábor előzésével vesztett.

2006: Humangest Honda[szerkesztés]

A KTM után elfogadta a Humangest gyári támogatású Honda csapatának ajánlatát. Döntésében az is közrejátszhatott, hogy a 2006-ot megelőző három évben a világbajnok Honda motorral nyert. A japán gyártó azonban szinte semmit nem fejlesztett a gépen, így az Aprilia és a KTM nagy előnyben volt, és ez a versenyeken meg is látszott. Az évadot Álvaro Bautista nyerte Apriliával, egyetlen igazi ellenfele a KTM-es Kallio volt. Gábor legjobb eredménye egy bronzérem volt a sok odautazó magyar szurkoló miatt hazai pályának számító Brnóban.

2007: világbajnoki cím[szerkesztés]

Még a 2006-os évad vége előtt szerződést ajánlott neki a 2007-es évre Jorge Martínez, a legjobb motorokkal rendelkező csapatok egyike, az Aspar Aprilia vezetője, amit Gábor elfogadott.

A szezon jól indult, a sikeres tesztelés után az első, katari versenyen csapattársa, Héctor Faubel mögött második lett, a következő jerezi futamon viszont már ő állt a dobogó tetejére. A harmadik, isztambuli versenyt ötödikként fejezte be, de még így is tudta növelni előnyét a világbajnoki pontversenyben, mert komoly ellenfelei mögötte végeztek. A 100. versenyét Sanghajban futotta, de kisebb műszaki problémák miatt csak negyedik lett, és a rákövetkező két futamon is ezt a helyezést érte el, ami a pontversenybeli vezető helyébe került.

A katalán GP-n Barcelonában két nagy riválisa, Héctor Faubel és Lukáš Pešek összeütközött, így Gábor ezüstérmesként végre ismét dobogóra állhatott. Újra vezette a pontversenyt is, de csak rövid ideig: a következő, angliai futamot motorproblémák miatt nem tudta befejezni, Assenben pedig Faubel mögött második volt. A németországi futamon az első rajtkockából indulhatott és vezető helyét végig megőrizve fölényesen nyert. Faubel csak a harmadik lett, Gábor újra vezette a pontversenyt.

A hazai futamnak számító Brnóban csak negyedik tudott lenni, majd a következő három versenyen hol Pasini, hol Faubel mögött volt ezüstérmes. Az ausztrál futamon az Aprilia versenyzőinek nem nagyon ment: Pešek nyert, Faubel a harmadik, Pasini a hetedik lett. Talmácsi nyolcadikként futott be, ennek ellenére még mindig vezette a pontversenyt, de csak egy ponttal. Malajziában a német versenyhez hasonlóan fölényesen nyert. A verseny elején elszakadt a mezőnytől, Faubelnek be kellett érnie a dobogó alsó fokával, így a VB utolsó, november 4-én megrendezendő futamát Talmácsi tízpontos előnnyel várhatta.

Az utolsó, valenciai futamot igen szoros küzdelemben Faubel nyerte, Talmácsi másodikként ért célba, így Faubelnek 277, Talmácsinak 282 pontja volt, amivel Talmácsi Gábor a 2007. év világbajnoka lett a MotoGP 125 cm³-es kategóriájában.

Még a bajnokság vége előtt, szeptember 22-én meghosszabbította szerződését az Aspar csapattal. A megállapodás értelmében 2008-ban két 125 cm³-es gyári Aprilia áll a rendelkezésére, 2009-től pedig feltétel nélkül a 250 cm³-es géposztályban fog indulni.[2]

2007. december 3-án jelentették be, hogy szinte egybehangzó döntéssel, Talmácsi Gábor kapta a motorsport „Oscar-díját”, a Casci D'Orót, magyarul Aranysisakot.[3] Ugyanebben az évben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült.

2008: balszerencsés kezdet[szerkesztés]

Az idény első, katari futamán a versenyt vezető Gábor motorhiba miatt csak a tizenkettedik helyen végzett. Az első helyen csapattársa, Sergio Gadea végzett.[4] A következő versenyen, Jerezben a 4. helyről indulva a harmadik helyen haladt, amikor már a 3. körben ismét technikai probléma miatt kiesett. Csapattársa, Gadea szintén feladni kényszerült a futamot.

Estorilban a 9. helyről indulva a negyedik helyig ért fel, majd a verseny végén hárman is megelőzték. Talmácsi di Megliót az utolsó kör végén vissza tudta előzni, így 6. lett. A győztes Corsi tovább növelte előnyét a pontversenyben.

Az esős sanghaji versenyen Gadea hamar kiesett és Corsi is kicsúszott, Talmácsi a 2. helyen motorozott a vezető Iannone mögött. A száradó pályán di Meglio megelőzte Gábort, aki bár az utolsó körökben felzárkózott rá, nem tudta megelőzni, így harmadik lett, megszerezve első 2008-as dobogós helyezését.

A francia nagydíjon három körrel a futam leintése előtt az élen motorozva bukott, így csak a 14. lett. Így Le Mans-ban a francia Mike di Meglio győzött.

Mugellóban nagyon szoros versenyben Gábor az utolsó körben, a célegyenesben megelőzte Pol Espargarót és második lett, nagyon közel a győztes Corsi mögött. Barcelonában a 7. helyről indulva a harmadik helyen végzett, miután a hajrában Olivé és Terol is kicsúszott előle.

Doningtonban a második helyről rajtolva a 9. pozícióba esett vissza, majd műszaki hiba kiesett a magyar versenyző.

Talmácsi a 13. helyről indulva győzelmet aratott a holland nagydíjon, Assenben, ahol az utolsó körben jött fel az élre. Ezzel a pontversenyben a 4. helyre lépett elő.[5]

Németországban a pole-ból indult, de a rajtja rosszul sikerült, a 10. helyre esett vissza. A futam végéig a harmadik helyre jött fel, di Meglio és Stefan Bradl mögé. A futam után Talmácsi az összetett harmadik helyezést szerezte meg di Meglio és Corsi mögött.

2009: az új kategóriák[szerkesztés]

2009-ben, Assenben

2009-ben új kategóriában indult: a 250 köbcentisek között. Az új kategória miatt a rajtszáma is változott, 14-esről 28-asra.

Az első futamon (a katari GP-n) jó kezdése ellenére csak a 10. helyen végzett. Május 5-én Talmácsi Gábor menedzsmentje bejelentette, hogy a versenyző nem kíván tovább a Balatonring Team-nél versenyezni a megígért második motor hiánya és a csapattal megromlott kapcsolata miatt.

A katalán nagydíj előtti héten menedzserével, Stefano Favaróval együtt sikerült újra csapatot találniuk.[6] Ez a MotoGP-ben szereplő Scot Racing lett, ahol a japán Takahasi Júki csapattársa lett. Az első szabadedzésen nem szerepelt jól, a mezőny utolsó helyén végzett, még az utolsó előtti Canepától is mintegy két másodperccel elmaradt.[7] A csapat a Laguna Seca-i verseny előtt felbontotta a szerződést Takahasival, így Talmácsi Gábor lett a csapat egyedüli versenyzője.

2010[szerkesztés]

A Moto2 kategóriában a hatodik lett a Speed Up Aprilia csapattal. Novemberben felmondta együttműködését menedzserével és a Jack and Jones csapathoz igazolt.[8]

2010 novemberében aláírt szerződése volt a Jack&Jones by. A. Banderas istállóhoz, de az alakulat főtámogatójának kihátrálása miatt nem vállalta az indulást a vb-n, így Talmácsi Gábor csapat nélkül maradt, aki azonnal megkezdte a tárgyalásokat, de mérlegelve a rendelkezésére álló lehetőségeket nem vállalta a mindenáron való motorozást. A 2011-es szezonban kimaradt a versenyszerű sport az életéből.

2011[szerkesztés]

Még mindig nincs csapata Talmácsi Gábornak; a magyar versenyző, aki tavaly a gyorsaságimotoros-világbajnokság Moto2-es kategóriájában szerepelt, azt mondta, megítélése szerint még van lehetősége arra, hogy induljon a március végén kezdődő vb-sorozatban.

2012[szerkesztés]

PRORACE Team Honda

2012. elején új kihívást talált, egy számára új sportágban. A rallyra váltott és ezidáig több rally versenyen is rajthoz állt a Maricsek Racing Team színeiben. Versenyautója: Mitsubishi Lancer Evo IX.

Júniusban azonban kapott egy kihagyhatatlan ajánlatot minek következtében a versenyszerű motorsport is visszatért az életébe. Talmácsi Gábor túl van a Superbike Világbajnokságon történő debütáláson és élete első Supersport versenyén, Misanoban pontszerző helyen végzett, majd a következő versenyen, Aragonban már a top 10 között ért célba. Az idényben 8 futamon állt rajthoz, és mindegyiken pontot szerzett. Összesítésben a 13. helyen végzett.

2013

2013-ban a megkezdett munka folytatódott és Talmácsi Gábor a Prorace csapat színeiben, egyedüli versenyzőként vágott neki a szezonnak a Supersport kategóriában. Ez az idény azonban elég balszerencsésen alakult számára. A nyitó futamon Ausztráliában állkapocs- és koponya sérülést szenvedett, majd június elején a Portugál Nagydíjon a felrobbanó motorblokkból kivágodó alkatrész szilánkosra törte a sípcsontját. Ez a sérülés megpecsételte további részvételét a bajnokságban. 5 lábműtéten esett át és továbbra is folytatja a rehabilitációt, miközben már utódjainak kinevelésén is szüntelen fáradozik.

2014

Talmácsi Gábor saját csapatot alapított, TALMÁCSI RACING néven, amely a Talmácsi Motoros Iskolában megtett első lépésektől kezdve, a fizikális-mentális felkészítésen és a profi karrierépítésen és menedzselésen át, a világbajnoki szinten történő sikeres szereplésig, egy komplett motorsport csomagot kínál fiatal magyar tehetségek számára.

A Talmácsi Racing első versenyzője a 19 éves Bódis Richárd teljes szezonra szerződött a Superbike Világbajnokság STK600 kategóriájában. Misanoban csatlakozott a magyar alakulathoz a 15 éves olasz tehetség, Alessandro Zaccone, aki a csapat másik STK600-as Hondájára kapott helyet. A Talmácsi Racing menedzsmentjéhez tartozó 14. életévét betöltő Somosi Alexander is Misanotól kezdte meg a bajnokságot az Honda European Junior Cup sorozatban. Ő minden idők legfiatalabbjaként állt rajthoz Olaszországban.

Eredmények[szerkesztés]

MotoGP futamok[szerkesztés]

A félkövérrel írt versenyeken első helyről indult, a dőlttel írt versenyeken övé a leggyorsabb kör.

Év Osztály Motor 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Hely Pont
2000 125 cm³ Honda RSA
MAL
JPN
SPA
FRA
ITA
CAT
NED
GBR
GER
CZE
20.
POR
VAL
BRA
MOT
AUS
  - -
2001 125 cm³ Honda JPN
23.
RSA
21.
SPA
17.
FRA
16.
ITA
14.
CAT
17.
NED
Ki
GBR
10.
GER
18.
CZE
9.
POR
12.
VAL
11.
MOT
6.
AUS
28.
MAL
20.
BRA
Ki
  18. 34
2002 125 cm³ Honda JPN
Ki
RSA
18.
SPA
20.
FRA
18.
ITA
19.
CAT
NED
15.
GBR
19.
GER
18.
CZE
11.
POR
Ki
BRA
4.
MOT
21.
MAL
Ki
AUS
16.
VAL
15.
  22. 20
2003 125 cm³ Aprilia JPN
14.
RSA
19.
SPA
19.
FRA
16.
ITA
16.
CAT
9.
NED
9.
GBR
9.
GER
6.
CZE
11.
POR
7.
BRA
8.
MOT
14.
MAL
14.
AUS
9.
VAL
12.
  14. 70
2004 125 cm³ Malaguti RSA
Ki
SPA
Ki
FRA
16.
ITA
13.
CAT
17.
NED
17.
BRA
19.
GER
16.
GBR
13.
CZE
5.
POR
7.
JPN
8.
QAT
Ki
MAL
8.
AUS
11.
VAL
9.
  17. 43
2005 125 cm³ KTM SPA
5.
POR
Ki
CHN
3.
FRA
6.
ITA
1.
CAT
4.
NED
1.
GBR
Ki
GER
4.
CZE
9.
JPN
Ki
MAL
5.
QAT
1.
AUS
7.
TUR
4.
VAL
2.
3. 198
2006 125 cm³ Honda SPA
8.
QAT
11.
TUR
6.
CHN
4.
FRA
17.
ITA
8.
CAT
8.
NED
11.
GBR
10.
GER
14.
CZE
3.
MAL
8.
AUS
9.
JPN
9.
POR
8.
VAL
9.
7. 119
2007 125 cm³ Aprilia QAT
2.
SPA
1.
TUR
5.
CHN
4.
FRA
4.
ITA
4.
CAT
2.
GBR
Ki
NED
3.
GER
1.
CZE
4.
SMR
2.
POR
2.
JPN
2.
AUS
8.
MAL
1.
VAL
2.
1. 282
2008 125 cm³ Aprilia QAT
12.
SPA
Ki
POR
6.
CHN
3.
FRA
14.
ITA
2.
CAT
3.
GBR
Ki
NED
1.
GER
3.
CZE
4
SMR
1
IND
14.
JPN
3.
AUS
3.
MAL
1.
VAL
Ki
3. 206
2009 250 cm³ Aprilia QAT
10.
JPN
4.
SPA
7.
FRA
NI
ITA
NI
16. 28
MotoGP Honda CAT
17.
NED
16.
USA
Ki
GER
15.
GBR
12.
CZE
13.
IND
14.
SMR
12.
POR
14.
AUS
13.
MAL
14.
VAL
16.
17. 19
2010 Moto2 Speed Up QAT
9
SPA
9
FRA
5
ITA
7
GBR
Ki
NED
13
CAT
11
GER
6
CZE
6
IND
8
SMR
7
ARA
3
JPN
21
MAL
Ki
AUS
18
POR
8
VAL
10
6. 109

MotoGP statisztika[szerkesztés]

Év Csapat Helyezés Versenyek
száma
Pontok Győzelmek Dobogók Pole
pozíciók
Leggyorsabb
körök
2000 1
2001 Racing Service Honda 18. 16 34
2002 Italjet / PEV Moto ADAC Sachsen Honda 22. 16 20 -
2003 Exalt Cycle Aprilia 14. 16 70 -
2004 Semprucci Malaguti 17. 16 43
2005 Red Bull KTM 3. 16 198 3 5 1 -
2006 Humangest Racing Team-Honda 7. 16 119 - 1 - -
2007 Bancaja Aspar Aprilia 1. 17 282 3 10 5 6
2008 Bancaja Aspar Aprilia 3. 17 206 3 9 4 2
2009 250 cm³ Balatonring Team 18. 3 28 0 0 0 0
Scot Racing Team 17. 12 19 0 0 0 0
2010 Moto2 Fimmco Speed Up 6. 17 109 0 1 1 0

Supersport FIM World Championship futamok[szerkesztés]

Év Osztály Motor 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Hely Pont
2012 Supersport Honda AUS
ITA
NED
ITA
EUR
SMR
15.
ESP
9.
CZE
12.
GBR
10.
RSA
8.
GER
6.
POR
15.
FRA
9.
13. 44
2013 Supersport Honda AUS
DNS
SPA
Ki
NED
16
ITA
19
GBR
12
POR
Ki
ITA RSA GBR GER TUR FRA SPA 27. 4

Supersport FIM World Championship statisztika[szerkesztés]

Év Csapat Helyezés Versenyek
száma
Pontok Győzelmek Dobogók Pole
pozíciók
Leggyorsabb
körök
2012 PRORACE Team Honda 13. 8 44 -

Díjai, elismerései[szerkesztés]

  • A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2007)
  • Aranysisak – Casci D'oro (2007)
  • Az év sportolója a sportújságírók szavazata alapján (2007, 2005-ben 3. hely)
  • A Nemzeti Sportszövetség Különdíja (2007)
  • Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt (2005)
  • Az Év Embere (2007)
  • Az Év Legnépszerűbb Sportolója (2010)
  • Az Év Embere Zuglóban (2005, 2007, 2008)
  • Budapest Sportdíj
  • Woman of the year – Az év legsármosabb férfi díj
  • Rally Sport örökös licenc tulajdonos
  • A legismertebb aktív magyar sportoló (2008)
  • Nemzetisport közönségdíj (2007)
  • Legtöbb médiamegjelenést generáló jelölt sportoló (2011)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szávay és Talmácsi az Év sportolója Archiválva 2013. május 13-i dátummal a Wayback Machine-ben – InfoRádió, 2007. december 19.
  2. Talmácsi Gábor két évre szerződést hosszabbított az AsparralNemzeti Sport, 2007. szeptember 22.
  3. Talmácsié idén az Aranysisak Archiválva 2008. március 29-i dátummal a Wayback Machine-ben – Index, 2007. december 3.
  4. Motorja intézte el Talmácsi első versenyét Archiválva 2008. május 19-i dátummal a Wayback Machine-ben – Sport Géza.hu, 2008. március 10.
  5. Talmácsi Gábor nyerte az év versenyét – Sport Géza.hu, 2008. június 28.
  6. Talmácsi Gábor a Moto GP-ben indul – Sport Géza.hu, 2009. június 12.
  7. Talmácsi 4 másodpercre Valentino Rossitól – Sport Géza.hu, 2009. június 12.
  8. Talmácsi szakított Favaróval, és új csapathoz igazoltOrigo, 2010. november 11.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Gábor Talmácsi
A Wikimédia Commons tartalmaz Talmácsi Gábor témájú médiaállományokat.

További információk[szerkesztés]

  • Talmácsi és a 101 éves magyar motorsport; szerk. Szujó Béla; Duna, Bp., 2007
  • Talmácsi Gábor–Stefano Favaro: Az életem 200 felett...; 4S, Szekszárd, 2007
  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap