Talana-hegyi csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Talana-hegyi csata
Második búr háború
A csata térképe.
A csata térképe.
Dátum1899. október 20.
HelyszínTalana-hegy
EredményBrit taktikai győzelem
Harcoló felek
Egyesült Királyság Egyesült Királyság Transvaal Köztársaság
Parancsnokok
Egyesült Királyság Sir William Penn Symons Lukas Meyer tábornok
Maroela Erasmus tábornok
Haderők
4000 brit katona3000 búr gerilla
Veszteségek
Elesett: 41
sebesült: 185
eltűnt: 215-220
Elesett: 23
sebesült: 66
eltűnt: 20
A Wikimédia Commons tartalmaz Talana-hegyi csata témájú médiaállományokat.

A Talana-hegyi csata a búr háború második legjelentősebb csatája volt, amely során a britek számos próbálkozás után végre győzelmet arattak a búrok felett. Az ütközet 1899. október 20-án zajlott, pontosan 8 nappal a Kraaipani csata után. A búrok vezetői Lukas Meyer és Maroela Erasmus tábornokok voltak, a briteké pedig Sir William Penn Symons volt.

Előzmények[szerkesztés]

A háború kitörésekor a brit hatóságok attól tartottak, hogy a búrok a Transvaal Köztársaságból és Oranje Szabad Államból megtámadják a brit uralom alatt álló Natalt.

Eldördültek az első lövések a Kraaipani csata során, így elkerülhetetlenné vált a csata.

A hadseregek állapota[szerkesztés]

A búr háború komoly meglepetést jelentett a brit hadsereg számára. A háború kitörése után a brit taktika az egylövetű lőfegyver használata lett. Annak a szükségességét, hogy szoros formációban kell haladni, az újabb és újabb gyarmati háborúk hangsúlyozták. A zulu és a szudáni háború, a nyomasztó ellenséges túlerő háttérbe szorította a szúrófegyvereket, mert a közelharcos ellenséget minél távolabb kellett tartani a távolsági lövészetben erős angoloknak.

A brit ezredek a háború előtt néhány évvel kaptak új sisakot a trópusi harcokra. Tanulva az első búr háborús hibáikból, próbáltak nem feltűnő, terepszínű öltözetet viselni.

A megelőző hónapokban, Piet Joubert búr tábornok 30 000 német Mauser puskát, számos modern tábori löveget és automata fegyvert vásárolt a német fegyvergyártótól, a Krupptól és a francia cégtől, a Creusot-tól. A búrok nem voltak sem fegyelmezettek, sem képzettek, de hatalmas ellenszenvet éreztek a britek iránt, ez pedig kihatott a morálra. A városi polgárok és a külföldi önkéntesek azonnal elfogadták a búrok harci módszereit.

A csata menete[szerkesztés]

A 1899 kora őszén a brit erősítés érkezett Dél-Afrika partjaihoz, Sir William Penn Symons személyében aki Indiából hozta át csapatait. A britek terve az volt, hogy minél hamarabb leverjék a búr lázadást.

1899. október 20-án néhány búr kommandó megjelent a Talana-hegy északkeleti részén Dundee közelében. Sir William Penn Symons ezt látva még nagyobb készültségben tartotta csapatait, és elfoglalta a Talana-hegyi magaslatot. A britek észrevették a magasabban és jobb pozícióban lévő búrokat (az Impati-hegy tetején), és rögtön tüzet nyitottak rájuk. A brit parancsnok nemsokára rohamot rendelt el. A búrok pozíciója előtt volt egy erdő, ide akart eljutni és innen vezetni rohamot a búr állásokkal szemben, azonban Symonst találat érte (valószínűleg a gyomrán) és összeesett, néhány méterrel az erdősáv előtt. Később a tábori kórházban elhunyt, nem tudtak rajta segíteni.

A brit gyalogság támadása azonban visszanyerte lendületét, és továbbra is erős tűz alatt tartották a búrokat. Összegyűjtötték erejüket a végső támadáshoz, és megrohamozták a hegytetőn (Nem a Talana hanem az Impati hegytetőn) lévő búrokat. A britek hatalmas öldöklés után végül elfoglalták a hegyet.

A búrok pónira ültek és elmenekültek, a britek pedig nem tudták kihasználni a búrok gyengeségét és üldözni őket, mert szem elől tévesztették nagyrészüket, és források szerint egy félreértés következtében majdnem saját ezredükre lőttek.

A csata britek rég nem látott győzelmével végződött.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]