Találkozás Vénusszal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Találkozás Vénusszal
Rendező Szabó István
Producer David Puttnam
Forgatókönyvíró Michael Hirst
Szabó István
Főszerepben Glenn Close
Niels Astrup
Erland Josephson
Zene Richard Wagner
Operatőr Koltai Lajos
Vágó Jim Clark
Jelmeztervező Catherine Leterrier
Gyártás
Gyártó Warner Bros, Fujisankei Communications Group British Broadcasting, County Natwest Ventures
Ország Japán
Nyelv magyar, angol
Időtartam 120 perc
Forgalmazás
Bemutató Magyarország 1991. november 8.
További információk
IMDb-adatlap

A Találkozás Vénusszal (eredeti címe: Meeting Venus) színes, 120 perces, 1991-ben készült játékfilm. Rendezője és Michael Hirsttel közösen a forgatókönyv írója Szabó István.


Európa különböző részéről művészek gyűlnek össze, hogy egy operaelőadást létrehozzanak. A karmester – akárcsak a nemzetközi színészgárdát, köztük az amerikai világsztárt, Glenn Close-t felvonultató film rendezője – magyar. Az opera – Richard Wagner Tannhäuser című műve, melyet évekkel korábban Szabó István valóban megrendezett a párizsi operaházban. A forgatókönyvírók választása azonban nem emiatt esett erre a Wagner-operára. A rendező a hazai bemutató előtt adott interjújában ezt így indokolta:

„Összefoglalva tehát: megpróbáltunk csinálni egy olyan filmet, amelyben a hősök ugyanolyan helyzetben vannak, mint az évszázadokkal ezelőtt élt dalnok, Tannhäuser, vagyis mindannyian kétségek közt élnek, egyikük sem tudja, hogyan rendezze az életét. Mind-mind a mai Európa ideológiai zavaraival, bizonytalanságaival terheltek, nem tudják eldönteni, mit is tegyenek. Most azonban van egy közös céljuk: létrehozni egy előadást.”[1]

A hazai kritika a film derűs, könnyed, oldott hangvételét emelte ki. Az 1980-as években készült történelmi filmtrilógia (Mephisto, Redl ezredes, Hanussen) drámái után ez ismét váltást jelentett Szabó István rendezői pályáján.

A filmet Magyarországon, nagyobb részt magyar gyártási stábbal forgatták. Ősbemutatóját a Velencei Filmfesztiválon 1990. szeptemberében tartották, hazai premierje 1991. november 8-án volt.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Csala Károly interjújából (1991. november 2.) idézi: Marx József. Szabó István (Filmek és sorsok). Budapest: Vince Kiadó, 324. o. ISBN 963-9192-46-2 (2002)