Taizé

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Taizé
Taizé címere
Taizé címere
Közigazgatás
Ország Franciaország
RégióBurgundia
MegyeSaône-et-Loire
KerületMâcon
KantonCluny
PolgármesterGeorges Bouillin
INSEE-kód71532
Irányítószám71250
Népesség
Teljes népesség195 fő (2021. jan. 1.)[1]
Népsűrűség58 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasságmin. 210 méter – max. 263 m
Terület3.16 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 46° 30′ 48″, k. h. 4° 40′ 37″Koordináták: é. sz. 46° 30′ 48″, k. h. 4° 40′ 37″
Taizé weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Taizé témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Taizé egy község Franciaországban, Burgundia régióban Chalon-sur-Saône és Mâcon között. A település 10,8 km-re északra Clunytól, 33,9 km-re Mâcontól található.

Megközelíthetősége[szerkesztés]

Taizé az A6 autópályától letérve, Chalon-sur-Saône és Mâcon között található. A legközelebbi vasútállomás Mâcon Loché, ami Párizstól TGV-vel (nagy sebességű vonat) 1 óra 35 percre; Genftől autóval pedig 2 órára található.

Népessége[szerkesztés]

Természetrajza[szerkesztés]

Keletről a Grosne folyó határolja a települést. A Nolainge, a Grosne mellékfolyója a települést nyugatról keletre keresztezve a településtől délre ömlik bele a Grosne-ba.

Története[szerkesztés]

Taizé egy jelentéktelen, gyakorlatilag kihalt település volt, amíg Roger Louis Schütz-Marsauche, ismertebb nevén Roger testvér 1940-ben le nem telepedett a faluban, majd itt alapította meg később a Taizéi közösséget. Taizé egész évben nyitva áll az oda látogató fiatalok előtt, akik felekezeti hovatartozástól függetlenül vehetnek részt a közösség életében. A szerzetesek célja a Taizébe érkezők mind erőteljesebb közösségi integrációja, ezért a fiatalok bekapcsolódhatnak a tábor fenntartásába, közös imákon, illetve előadásokon, workshopokon vesznek részt, és természetesen bekapcsolódhatnak a táborban kialakított közösségi téren zajló mulatozásban is. Ugyanakkor a Taizébe érkező vendégeknek szintén lehetőségük van idejüket természeti közegben csendes elvonultságban tölteni.

A közösségi területen található épületek könnyen alakíthatóak, bővíthetőek vagy elbonthatóak, hogy ki tudják elégíteni a nyaranta megnövekedő igényeket.

Érdekesség[szerkesztés]

A településről van elnevezve a 100033 Taizé aszteroida, melyet Freimut Börngen fedezett fel 1990. április 9-én. Ideiglenes neve 1991 GV10 volt.[2]

Kapcsolódó oldalak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Populations légales 2021
  2. Kereshető adatbázis: http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi#top

Források[szerkesztés]