Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(TEIR szócikkből átirányítva)

Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TEIR), egy olyan, több mint két évtizede működő web alapú információs rendszer, melyet a területfejlesztésről és területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény alapján hoztak létre Magyarországon. Tartalmát és működését a 31/2007 (II. 28.) Kormányrendelet szabályozza.

Jogszabályi háttér[szerkesztés]

A TEIR működtetésének jogszabályi keretét a területfejlesztésről és területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény valamint a területfejlesztéssel és területrendezéssel kapcsolatos információs rendszerről és a kötelező adatközlés rendjéről szóló 31/2007. (II. 28.) Kormányrendelet adja. A TEIR fenti kormányrendeletben kijelölt üzemeltetője és fejlesztője a rendszer indulásától kezdve a VÁTI Nonprofit Kft. volt, jelenleg a Lechner Tudásközpont Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság látja el a TEIR-rel kapcsolatos feladatokat, a TEIR üzemeltetési szabályzatában foglaltaknak megfelelően. Az üzemeltetést éves szerződések keretében a területfejlesztés stratégiai tervezéséért felelős Pénzügyminisztérium finanszírozza, a szakmai irányítást a Területfejlesztési Tervezési Főosztály látja el.

A TEIR célja[szerkesztés]

A TEIR törvényben meghatározott célja, hogy a központi, területi és helyi államigazgatási szervek, más jogi személyek, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok, valamint természetes személyek számára

  • lehetőséget biztosítson az ország népességének, gazdaságának, épített, táji és természeti környezete állapotának, területi jellemzőinek megismerésére,változásainak figyelemmel kísérésére, európai uniós összehasonlítására,
  • információt szolgáltasson az adatok és ezek feldolgozása során nyert mutatók, elemzések megjelenítésével, a területfejlesztési koncepciók és programok, területrendezési tervek, településfejlesztési koncepciók, integrált településfejlesztési stratégiák és településrendezési eszközök szöveges és térképi dokumentumok bemutatásával.

A TEIR a térségek, települések helyzetére jellemző információkkal segítséget nyújt a kormányzati, regionális, térségi, megyei, járási, települési fejlesztési és rendezési, egyéb térségi, valamint ágazati tervezési, fejlesztési tevékenységet végző és azt ellenőrző szervezetek számára:

  • a területfejlesztési és területrendezési döntések előkészítéséhez és meghozatalához,
  • a társadalom, a gazdaság és a környezet területi jellemzői változásának folyamatos figyelemmel kísérésével a döntések hatásainak elemzéséhez,
  • a területfejlesztési koncepciók és programok, a településfejlesztési koncepciók, az integrált településfejlesztési stratégiák, valamint a területrendezési tervek és a településrendezési eszközök készítéséhez.

A TEIR információkat biztosít a települési és területi önkormányzatok, valamint a térségi fejlesztési tanácsok számára a tervezés, a programmenedzselés, a pályázatértékelés és a monitoring tevékenység ellátásához.

Hozzáférés módja, felhasználók[szerkesztés]

A TEIR mindenki számára biztosítja az információk képi megjelenítését nyomtatásra alkalmas formában a Rendelet 3. § (5) bekezdésében felsorolt formátumokban, azaz:

  • dokumentum,
  • riport,
  • diagram,
  • kartogram
  • korlátozott felbontású raszteres térkép.

Továbbá mindenki számára térítésmentesen elérhető a TÉRPORT alrendszer, amely általános szakterületi információkat tartalmaz.

A TeIR regisztrációt követően mindenki számára térítésmentesen biztosítja a hozzáférést az adatbázisához azzal, hogy az üzemeltető korlátozhatja az adatok mennyiségének lekérdezését az Üzemeltetési Szabályzatban meghatározott módon. A TEIR-ben a regisztrációhoz kötött hozzáférés kizárólag személyes Ügyfélkapun keresztül történik, így a TEIR használatának alapfeltétele az Ügyfélkapun történő regisztráció.

2019 végén 3 964 aktív regisztrált felhasználója volt a rendszernek, az ország 1564 településén. A felhasználók jellemzően a minisztériumok, az országos hatáskörű szervek, a megyei és különösen a települési önkormányzatok, továbbá a területi kutatásokat folytató intézetek, illetve a felsőoktatási intézmények munkatársai, hallgatói közül kerülnek ki.

Adatbázis[szerkesztés]

A rendszer maga másodlagos célú adatközlés eszköze, más, elsődleges adatgyűjtést végző szervezetek adatait teszi elérhetővé települési, megyei szintre aggregálva; nem tartalmaz érzékeny (személyhez, vállalkozáshoz kötött) adatokat. A TEIR kormányrendelet alapján meghatározza az adatszolgáltató szervezetek részéről a rendszer számára kötelezően szolgáltatandó adatköröket. Ez alapján a TEIR-ben hozzáférhető adatok átvétele alapvetően éves (ritkábban havi, negyedéves) rendszerességgel történik. A TEIR legfőbb adatszolgáltatói: Központi Statisztikai Hivatal, Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Magyar Államkincstár, Nemzeti Népegészségügyi Központ, minisztériumok, országos hatáskörű szervek. (részletesen a TEIR „Adattartalom” menüpontjában).

A TEIR szolgáltatásai[szerkesztés]

Nyilvános alkalmazások

  • Szabadszöveges metaadat-kereső; a rendszerben megtalálható adatok keresése.
  • Térinformatikai alkalmazások -térképi adatbázisok; interaktív webes térképek, wms szolgáltatás.
  • Idősoros elemző; előre definiált mutatók hosszú idősorai különböző területi szinteken.
  • Tematikus térképek; előre elkészített térképek pdf illetve jpg formátumban.
  • Helyzet-Tér-Kép; régiók, megyék, járások, települések alapvető társadalmi, gazdasági, infrastrukturális helyzetét bemutató interaktív térképek, diagramok.
  • Országos fejlesztési tervezést támogató információs rendszer (TETA); fejlesztési tervdokumentumok, településen belüli intézményellátottsági, társadalmi adatok.
  • LEADER - Helyi Fejlesztési Stratégiák tervezését támogató alkalmazás; Helyi Akciócsoportok és a hozzájuk tartozó települések társadalmi, gazdasági tényezőinek állapotát és változásait leíró mutatók.
  • ITS tervezést támogató alkalmazás; járásszékhely települések társadalmi gazdasági tényezőinek állapotát és változásait leíró mutatók.
  • Intézmények illetékessége; közigazgatási intézmények illetékességi területe, székhelyek elérhetősége.
  • Országos rendezési tervkataszter; az ország településeinek rendezési tervi ellátottsága.
  • Térségi területfelhasználási engedélyek nyilvántartása; az egyes településekre  vonatkozó  területrendezési  tervekkel kapcsolatos határozatok.

Regisztrációhoz kötött alkalmazások

  • Interaktív elemző; az adatbázisban levő elemi statisztikai adatok bármilyen kombinációban történő lekérdezése, választott területi szinten és lehatárolással.
  • Települési adatgyűjtő; legfontosabb adatbázisok adatainak letöltése egy-egy településről.
  • Területfejlesztési Megfigyelő és Értékelő Rendszer (T-MER); előre definiált mutatók megjelenítése idősorosan táblázat, diagram és kartogram formában.
  • Szociális Ágazati Információs Rendszer (SzocÁIR); szociális  ellátórendszer  intézményszintű adatai, települési,  területi  szintű szociális  mutatók, a helyi esélyegyenlőségi programok elkészítéséhez szükséges adatok.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]