Gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(TEÁOR szócikkből átirányítva)

A gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere, rövidítve TEÁOR a magyarországi statisztikai adatgyűjtéseknél használatos kódrendszer.

A hatályos TEÁOR '08[szerkesztés]

A jelenleg hatályos kódrendszer az Európai Unió osztályozási rendszerén (NACE[1] Rev.2.) alapul, amelynek az átvétele a tagállamoknak 2008. január 1-jétől kötelező. (Az EU kódrendszere illeszkedik az ENSZ által használt ISIC[2] rendszerhez.) Az egymáshoz illeszkedő osztályozási rendszerek célja az, hogy az egyes nemzeti statisztikák azonos módszertan szerint készüljenek, így egymással összehasonlíthatóak legyenek.

A tevékenységek osztályozási rendszere az egyes gazdasági tevékenységeket osztályozza, függetlenül

  • a tevékenység végzéséhez használt technológiától,
  • a tevékenységet végző gazdasági szervezet jellemzőitől (például vállalati forma, tulajdonviszonyok, méret stb.),
  • a tevékenység piaci (profitorientált) vagy non-profit jellegétől.

Használata a cégnyilvántartásban[szerkesztés]

A TEÁOR-kódok változásai következtében szükséges cégiratok módosításáról a cégeknek kellett gondoskodniuk, az APEH részéről kiróható bírság terhével. Ez a rendelkezés a vállalkozások számára hátrányos volt és sok bosszúságot okozott nekik.[3]
A törvény[4] értelmében a TEÁOR-számok 2008. december 27-től nem váltak a cégnyilvántartás részévé. A TEÁOR-számok megváltozása esetében nem volt szükséges kötelező jogi képviselet igénybevétele mellett bírósághoz fordulni. A változásokat az adózás rendjéről szóló törvény hatályos szabálya szerint, közvetlenül az adóhatósághoz kellett bejelenteni.
2012-től a cégnyilvántartásban ismét kötelező a TEÁOR-számok feltüntetése.[5]
A magyar jogszabályok előírják a cégek főtevékenységének, illetve többi tevékenységének nyilvántartását a cégnyilvántartás keretén belül. Főtevékenységnek számít az a tevékenység, amelyből a cég hozzáadott értékének legnagyobb hányada származik.

A TEÁOR története[szerkesztés]

A statisztikáról szóló 1973. évi V. törvény végrehajtására kiadott kormányrendeletben foglalt felhatalmazás alapján a Központi Statisztikai Hivatal kidolgozta a gazdasági tevékenységek egységes osztályozási rendszerét, és a Statisztikai Közlöny (SK) mellékletébe foglalva, KSH közlemény formájában kiadta. Az idők során a kormányrendelet változott (pl. 78/1990. (IV. 25.) MT rendelet).
Az európai integráció előkészítése során adták ki a TEÁOR '03, majd a helyébe lépő, ma hatályos TEÁOR '08 jelű osztályozást. (A két osztályozás közötti tájékozódást számos konkordancia-táblázat, segédlet könnyíti meg.)

A KSH közleménye[szerkesztés]

A KSH gyakran adott ki közleményt az előző melléklet módosítására, illetve a KSH utasítással hatályon kívül helyezett melléklet helyett.
  • 9017/1987. (SK 10.)
  • 9018/1989. (SK 8.)
  • 9026/1989. (SK 12.)
  • 9007/1990. (SK 5.) KSH közlemény
  • 9020/1990. (SK 12.) KSH közlemény (hatályon kívül helyezte az 1/1992 (SK 3.) KSH utasítás
  • 9017/1991. (SK 8.) KSH közlemény

Felépítése[szerkesztés]

Az osztályozási rendszer négyszintű hierarchiában rendezi el az egyes tevékenységeket:

  1. nemzetgazdasági ág (1 alfabetikus karakter, nagybetű), például C = feldolgozóipar
  2. ágazat (2 numerikus karakter), például 14 = ruházati termék gyártása
  3. alágazat (ágazat kódja + 1 numerikus karakter), például 14.3 = kötött, hurkolt cikk gyártása
  4. szakágazat (alágazat kódja + 1 numerikus karakter), például 14.31 = kötött, hurkolt harisnyafélék gyártása

Nemzetgazdasági ágak betűjele[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Noménclature générale des Activités économiques dans le Communautés Éuropéennes
  2. International Standard Industrial Classification of all Economic Activities
  3. Archivált másolat. [2014. augusztus 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. április 11.)
  4. A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvénynek és egyéb törvényeknek a számviteli beszámoló közzétételi rendjével, valamint a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszerével összefüggő módosításáról szóló 2008. évi XCVI. törvényt 2008. december 15-én fogadta el az Országgyűlés. A törvény TEÁOR-ral összefüggő rendelkezései 2008. december 27-én léptek hatályba.
  5. http://ceginformaciosszolgalat.kormany.hu/teaor08

Források[szerkesztés]

  • Hatályos magyar osztályozások. Központi Statisztikai Hivatal. (Hozzáférés: 2013. szeptember 4.)
  • „AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1893/2006/EK RENDELETE a gazdasági tevékenységek statisztikai osztályozása NACE Rev. 2. rendszerének létrehozásáról és a 3037/90/EGK tanácsi rendelet, valamint egyes meghatározott statisztikai területekre vonatkozó EK-rendeletek módosításáról”. Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2006 (december 30).  
  • TEÁOR Gazdasági Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere 1995. Unió Kiadó ISBN 963 388 039 4
  • A TEÁOR a KSH honlapján
  • A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvénynek és egyéb törvényeknek a számviteli beszámoló közzétételi rendjével, valamint a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszerével összefüggő módosításáról szóló 2008. évi XCVI. törvény