T. Czene Ágnes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
T. Czene Ágnes
Született1941 (83 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
SzüleiApátfalvi Czene János
Foglalkozásafestőművész
SablonWikidataSegítség

T. Czene Ágnes (Budapest, 1941–) festőművész.

Életpályája[szerkesztés]

Czene Ágnes 1941-ben született Budapesten. Már gyermekkorától erősen vonzódott a festészethez, melyhez az indíttatást a családja is adta, tekintve, hogy édesapja Apátfalvi Czene János, valamint nagyapja is ismert művészek voltak.

Édesapja vezetésével tudatosan készül a képzőművész pályára, – azonban ő már eltérő látásmódjából eredően új utakat, egyéni stílusvilágot, kifejezési módokat keressen.

Művészete[szerkesztés]

Czene Ágnes kiforrott alkotó. Csendéleteinek két fő pillére a látvány iránti alázat és a formálás precizitása. Színes álmait virágok testesítik: orgona, tulipán, jácint, rózsák és a mezők virágai. Tájain finom rajzolat kelti életre az évszakokat is. Festésmódját mindig az adott témához és hangulatához igazítja. Festményein finoman összehangolt és igen gazdag színvilágot láthatunk. Igazi colorista festő aki gondolatait, érzéseit elsősorban színekkel fejezi ki, azonban a valós világ formáihoz szorosan kötődik és az absztrakció határait – tudatosan – elkerüli. Sok festménye megtalálható a hazai és külföldi magángalériákban és jelentősebb gyűjteményekben.

Fontosabb kiállításai[szerkesztés]

Festményei[szerkesztés]

Czene Ágnes festmények

Források[szerkesztés]