Tűzveszélyes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hungária
Tűzveszélyes
stúdióalbum
Megjelent 1971.
Felvételek 1971. Budapest
Stílus beat, rock
Hossz 48 perc 59 mp
Kiadó

LP: MHV Pepita (LPX 17424, 1971)

CD: MHV Hungaroton-Gong (HCD 17424, 1995)
Hungária-kronológia
Koncert a Marson
(1970)
Tűzveszélyes
(1971)
Beatles láz
(1977)

A Tűzveszélyes a Hungária együttes második nagylemeze, (melyet Hungária albumként is szoktak nevezni) 1971-ben jelent meg a Pepitánál.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az album lényegesen nagyobb fejlődést mutat a korábbi Hungária lemezhez (Koncert a Marson) képest. Itt már erősen érződik, hogy az együttes kísérletezik a rock stílus irányzattal, bár azért vannak rajta beat-es dalok, amelyek miatt az album stílusa eléggé vegyes. Külön kiemelném a "Vöröshangyaboly" c. számot, melyet Barta Tamás szerzett és játszott fel a lemezre. A dal jól adja vissza Barta gitártudását és precizitását, nagyon kellemes kis instrumentális szám. Továbbá még a rock kategóriájába sorolandó az "Ezerarcú bíborhajnal" és a "Három széplány éjszakája" című dalok, melyeknek nem csak a zenéjük, de az énekük is a kornak megfelelően kemény hangzást produkált. Valamint a pszichedelikus rock határmezsgyéjét súrolja a "Bye-bye boldogság" és a "Ringass el, álom", bár ez utóbbi dal egy kissé könnyedebb, légiesebb szerzemény. A "Természet szava" és a "Szédült világ" valahogy a helyét keresi a rock és beat stílus irányzatok között, az album többi dala pedig már a beat valamint a rock and roll stílust képviseli. Összességében elmondható, hogy a Tűzveszélyes című albumon zeneileg már hallható a kiforrottság jelei, de valahogy mégis a sok stílus irányzat miatt, kísérletező íze van az egésznek.

A lemezt eredetileg három különféle borítóval adták ki. Mind a három változat stereo hangzásban jelent meg, immáron citromsárga Pepita lemezcímkével, később az utángyártott ill. export kiadások már narancssárga Pepita címkékkel kerültek a boltok polcaira. Az eredetileg elsőnek szánt albumborító nem láthatott napvilágot, mert amikor a lemez a boltokba került, akkor már a Hungáriának ez a felállása nem létezett. (Azon a lemezborítón az együttes tagjai voltak láthatóak, kör alakban.) Így a hivatalos első változathoz, egy fehér színű borítót készítettek, melynek az egyik oldalán egy aranyszínű korong látható, mellette az A oldal dalcímei, a hátoldalán pedig koncentrikus körök, legbelül egy aranyszínű koronggal, valamint a B oldal a dalcímei. A második lemezborítónak szintén fehér volt az alapszíne és az egyik oldalon sok egymást követő rajzolt (nevető) száj látható, a tetején "Hungária" felirat, a hátoldalán pedig a dalcímek voltak elhelyezve. A harmadik (export) kiadáshoz pedig ugyancsak fehér színű borítót készítettek, de ennek az egyik oldalán egy rajz található, mely egy mikrofonba éneklő fekete nőt ábrázol, a hátoldalán pedig ismét a számcímek voltak. Az 1995-ben kiadott CD változathoz is új borítót készítettek, ezen egy aranyszínű karika látható, természetesen fehér alapszínnel.

Nem sokkal az album megjelenése után a Hungária tagjai szétszéledtek. Barta Tamás lett Magyarország első szupergroup-jának a gitárosa a: Locomotiv GT-nek. Csomós Péter, Sipos Péter és Tóth József a Juventus együttesbe igazoltak át. (Tóth József nem sokkal később innen disszidált.) Fenyő Miklós új tagokat toborzott, hogy életben tartsa a Hungáriát. Ekkor jött Fekete Gyula (ritmusgitár), Szűcs Antal Gábor (gitár) és Fekete Gábor (dob), akik később Frenreisz Károly - Skorpió együttesébe kerültek, valamint visszatért Klein László (basszusgitár) is, aki ezután Radics Béla Alligátor együttesében kötött ki. Talán ez a hirtelen jött tagcsere is lehet egy magyarázat arra, hogy a Tűzveszélyes c. album, miért került a feledés homályába. Az is közrejátszhatott ebben, hogy az akkori "mindenható" lemezkiadónál nem nézték jó szemmel, hogy egy már nem létező együttes aranylemezes legyen, így az akkori aranylemezhez szükséges 100.000 eladott lemez megakadályozására ebből a lemezből 99.999 darabot gyártottak.[forrás?]

Az album dalai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A oldal

 1. A lány, aki mindig énekel (Fenyő Miklós - Révész Tamás) - 3:28
 2. A tüzes pokol lángjai (Fenyő Miklós - S. Nagy István) - 4:53
 3. Stefi, jöjj ma este velem (Sipos Péter - S. Nagy István) - 3:03
 4. Ezerarcú bíborhajnal (Fenyő Miklós - S. Nagy István) - 3:52
 5. Szédült világ (Fenyő Miklós - Révész Tamás) - 2:23
 6. A természet szava (Sipos Péter - Révész Tamás) - 4:33
 7. Rolli-rock (Fenyő Miklós - S. Nagy István) - 2:27

B oldal

 1. Három széplány éjszakája (Csomós Péter - Fenyő Miklós) - 3:26
 2. Vöröshangyaboly (Barta Tamás) - 3:29
 3. Álmos vagy (Fenyő Miklós - S. Nagy István) - 4:05
 4. Az első szerelem (Fenyő Miklós - Révész Tamás) - 3:49
 5. Bye-bye boldogság (Fenyő Miklós - S. Nagy István) - 5:54
 6. Ringass el, álom (Fenyő Miklós - S. Nagy István) - 3:34

Közreműködtek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Produkció
 • Juhász István – zenei rendező
 • Dobó Ferenc – hangmérnök
 • S. Nagy István – dalszövegíró
 • Révész Tamás – dalszövegíró

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]