Tüzes Karácson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tüzes Karácson
Született1926. február 8.
Kolozsvár
Elhunyt1981. augusztus 1. (55 évesen)
Nagyvárad
Foglalkozásaagrármérnök,
mezőgazdasági szakíró
SablonWikidataSegítség

Tüzes Karácson (Kolozsvár, 1926. február 8.Nagyvárad, 1981. augusztus 1.) erdélyi magyar agrármérnök, mezőgazdasági szakíró.

Életútja[szerkesztés]

Tanulmányait szülővárosában végezte, 1944-ben érettségizett a Mikes Kelemen Római Katolikus Főgimnáziumban. 1948-ban a kolozsvári Mezőgazdasági Akadémián szerzett gazdamérnöki képesítést. Gyakornoki évét az Akadémia tangazdaságában töltötte. 1949–51-ben a bihardiószegi Szőlészeti és Borászati Szakiskola tanára volt, ahonnan a nagyváradi szakiskolába helyezték át. 1955-től agrármérnök különböző mezőgazdasági vállalatoknál, 1966-ban a megyei Mezőgazdasági Főigazgatóság aligazgatója, ahonnan azonban hat év múlva „egészségtelen társadalmi származása miatt” eltávolították. Ezután a borsi Mezőgazdasági Szövetkezet kertészeti részlegét vezette haláláig.

Munkássága[szerkesztés]

Fő kutatási területe a gyümölcstermesztés és a kertészet volt, ezekben a témákban számos ismeretterjesztő füzetet állított össze román nyelven az 1970-es években, szakcikkei és gyakorlati útmutatói a Crişana és a Fáklya hasábjain jelentek meg. 1963–79 között e két napilap külső munkatársa volt.

Kötete[szerkesztés]

Források[szerkesztés]