Türelmetlenség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Türelmetlenség
Intolerance (film).jpg
Rendező D. W. Griffith
Forgatókönyvíró D. W. Griffith
Főszerepben Douglas Fairbanks
Lillian Gish
Operatőr G.W. Bitzer
Karl Brown
Vágó James Smith
Rose Smith
Gyártás
Nyelv némafilm
Időtartam 163 perc (eredeti hossz 8 óra)
Forgalmazás
Forgalmazó Triangle Distributing Corporation
Bemutató 1916. augusztus 5.
Külső hivatkozások
IMDb-adatlap

A Türelmetlenség (Intolerance) egy 1916-ban készült fekete-fehér amerikai némafilm.

a film babiloni jelenete

D. W. Griffith elszánt harcba indult a filmcenzúra ellen, amiben az Egy nemzet születése etnikai ideológiáját ért számos kritika is közrejátszott. Griffith újabb filmjének terveit, az Amerika hőskora bemutatása utáni hetekben fejezte be. Négy eltérő társadalmi korszakban játszódó történetet állít egymás mellé. Az első epizód Jézus korában játszódik. A következő történet az ősi Babilonban, a királyt elárulják a vallási szekták betiltása miatt, majd a Szent Bertalan-éj következik, amiben IX. Károly anyja tanácsára lemészároltatja a francia protestánsokat, és a legvégén egy modern történetbe kerülünk, a fiút, akit ártatlanul gyanúsítanak társa meggyilkolásával, az utolsó pillanatban mentik meg a szerettei a kivégzéstől. Griffith az epizódokon belül gyakran alkalmaz izgalmas keresztvágásokat. Ez a forradalmi szerkesztésű mód túl bonyolult volt a korabeli nézőknek, és a film hosszúsága is elriasztó lehetett. Griffith közel 2 millió dollárt fektetett a filmbe, de még csak a töredékét sem sikerült behozni, annak ellenére, hogy később újravágta és két részben is bemutatta Babilon bukása és Az anya és a törvény címeken.

A babiloni rész hatalmas díszleteit 3000 statisztával népesítette be. De a francia rész tömegjelenetei és kosztümjei is horribilis összegeket emésztettek fel. Constance Talmadge különösen megnyerő a hegyi lány szerepében, aki szerelembe esik a balsorsú Belshazzar herceggel a babiloni epizódban.

A türelmetlenség intoleranciáját a tragikus szerelem bemutatásán keresztül vizsgálja, ami érzelmi töltetet kölcsönöz a filmnek. A Türelmetlenség Griffith forgatókönyvírói, rendezői és vágói tehetségének emlékműve.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]