Törpe víziló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Törpevíziló szócikkből átirányítva)
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Törpe víziló
Zwergflusspferd - Pygmy Hippopotamus - Hexaprotodon liberiensis.jpg
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Alrend: Cetancodonta
Család: Vízilófélék (Hippopotamidae)
Nem: Choeropsis
Faj: C. liberiensis
Tudományos név
Choeropsis liberiensis
(Morton, 1849)[1]
Elterjedés
Elterjedési területeElterjedési területe
Choeropsis liberiensis range map.jpg
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Törpe víziló témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Törpe víziló témájú médiaállományokat.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Törpe víziló témájú kategóriát.

A törpe víziló (Choeropsis liberiensis, korábban Hexaprotodon liberiensis) az emlősök (Mammalia) osztályába, azon belül a párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe és a vízilófélék (Hippopotamidae) családjába tartozó faj. Nemének egyetlen élő képviselője.

A törpe víziló létezését a tudomány csak a 19. század végére fogadta el, azelőtt mesebeli állatnak, kitalációnak tartották. A késői elfogadás oka részben ez a hitetlenkedés, részben az, hogy Nyugat-Afrika egészségtelen, fehér ember által nem járt esőerdeiben él. Rendszertani beosztása többször is megváltozott a folyamatban ahogy mind többet kiderítettek róla.

Megjelenése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jóval kisebb, mint a nílusi víziló (Hippopotamus amphibius). Marmagassága 75 centiméter, tömege 250 kilogramm körüli. Csupasz, szőrtelen bőre sötétbarna, majdnem feketének tűnik, egy kis zöldes árnyalattal. Hasa jóval világosabb. Jellegzetes a magasra púpozott hát és a széles fej. Fülei igen kicsik.

Alfajai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A pleisztocén idején a Földközi-tenger szigetein is éltek törpe vízilovak, így a ciprusi törpe víziló. Ezek azonban az ősi nílusi víziló rokonai voltak, és a messinai sókrízis, a Földközi-tenger időleges kiszáradása idején jutottak el későbbi élőhelyükre. A tengerszint helyreállása után, a szigeteken törpültek el (izolált zsugorodás), aztán fokozatosan kihaltak.

Életmódja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A törpe víziló kevésbé vízhez kötött, mint óriási rokona. Veszély esetén nem a vízbe, hanem a sűrű bozótba menekül, és közel ugyanannyi időt tölt szárazföldön, mint vízben. A trópusi esőerdők mocsaraiban, kisebb folyóiban él. Elsősorban késő délután és este aktív, a nap legnagyobb részét – késő délutánig – pihenéssel tölti. Főleg gyümölccsel, vízinövényekkel, fűvel és levéllel táplálkozik.

Magányosan él, a hím a nőstényeket csak a párzási időszakban keresi fel. A nőstények fogékonyságáról a hímek azok ürülékének illata alapján szereznek tudomást. A találkozást 2-3 napi udvarlás, majd párzás követi. A nőstény párzó készségét a hím érintésére hátán kiváló habszerű anyag jelzi.

Szaporodása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Törpe víziló nőstény és borja

A kb. 200 nap múlva megszülető utóda 5–6 kilogrammos. Anyja napközben elrejti kölykét a ragadozók és a tűző napfény elől. Bár azonnal lábra tud állni, a kis víziló nem képes sokáig gyalogolni. A kölyköt 6–8 hónapos korában választja el anyja, és 4–5 évesen válik ivaréretté. Fogságban 42–55 éves koráig él.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bristol.zoo.pygmy.hippo.arp.jpg

Viszonylag kis elterjedési területe miatt soha nem számított gyakori fajnak. Élőhelyén az őslakók vadásszák, és élőhelye is zsugorodik, ezért állományai mindenhol fogyatkoznak; populációjának egyes csoportjai elszigetelődtek egymástól. Emiatt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a „veszélyeztetett” kategóriába sorolja.

Veszélyeztetett volta miatt az állatkertekben szívesen tartják. További előnyük, hogy kisebb férőhelyet és medencét igényelnek a nílusi vízilovaknál. Jelenleg a világ közel 140 állatkertjében több mint 300 törpe víziló él; közülük 120-130 Európában. Első egyede 1873-ban került kontinensünkre, és mindössze egy hónapot élt a Dublini Állatkertben. Szaporítania először a Berlini Állatkertnek sikerült, 1921-ben. Az 1970-es évek óta nem érkezett a vadonból törpe víziló az amerikai és európai állatkertekbe, mivel számuk szépen gyarapodott.

Ritkasága miatt állatkertekben is ritkább, mint a nílusi víziló. Agresszivitása miatt nílusi rokonával ellentétben csak magányosan tartható. A hím és a nőstény csak a párzási időszakban engedhető össze, így a szaporulatnak mielőbb új állatkertet kell találni. Fogságban sokkal ritkábbak a hímek, mint a nőstények.

Magyarországon a győri állatkertben (egy tehén), a Nyíregyházi Állatparkban (egy tenyészpár) és a Szegedi Vadasparkban (egy tenyészpár) találkozhatunk a fajjal.

A Szegedi Vadasparkba 2007-ben érkezett az első törpe víziló, egy nőstény a csehországi Olmützi Állatkertből, amely itt a Tigi nevet kapta. Párja, Chippo igen fiatal, még egy éves sem volt, mikor Szegedre került a németországi Chemnitzi Állatkertből. 2012. november 17-én megszületett az első utód, egy hím, amely a Dube nevet kapta. [2]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Csodálatos állatvilág, Wild life fact file (magyar nyelven) ford.: Mester K.: (2000). ISBN 963-86092-0-6 
  • Chris & Tilde Stuart: Field Guide to the Larger Mammals of Afrika. Struik, 2000, ISBN 1-86872-534-0
  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0-8018-5789-9

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. ITIS on Hexaprotodon liberiensis. Integrated Taxonomic Information System. (Hozzáférés: 2004. augusztus 11.)
  2. Törpe víziló (magyar nyelven). Szegedi Vadaspark. (Hozzáférés: 2013. augusztus 11.)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]