Törpemanátusz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Törpemanátusz
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Öregrend: Afrotheria
Rend: Tengeritehenek (Sirenia)
Család: Manátuszfélék (Trichechidae)
Nem: Trichechus
Faj: T. pygmaeus
Tudományos név
Trichechus pygmaeus
Roosmalen, 2007
Szinonimák

Trichechus bernhardi

A törpemanátusz, vagy törpemanáti (Trichechus pygmaeus) a tengeritehenek (Sirenia) rendjébe, azon belül a manátuszfélék (Trichechidae) családjába tartozó faj.

A fajt Marc van Roosmalen holland származású primatológus fedezte fel és írta le 2007-ben. Sokan kételkednek benne, hogy újonnan felfedezett fajról lenne szó, úgy gondolják csupán a dél-amerikai manátusz (Trichechus inunguis) alfaja. A DNS-vizsgálatok alapján a törpemanátusz fejlődési vonala nem több, mint 485 000 éve válhatott el a dél-amerikai manátuszétól.

Elterjedése[szerkesztés]

Az Amazonas folyó apró mellékágaiban él, valószínűleg nagyon kis egyedszámmal. A dél-amerikai manátusszal ellentétben nem fordul elő a folyó torkolatában és az Atlanti-óceán parti vizeiben. Teljes mértékben az édesvízi életmódhoz alkalmazkodott, így semmiképp sem illik rá a „tengeritehén” elnevezés.

Megjelenése[szerkesztés]

Rokonainál lényegesen kisebb, testhossza 1-1,5 méter, tömege 60 kilogramm körüli. Legközelebbi rokona, a dél-amerikai manátusz 2-3 méteresre megnő, és 300-500 kilogramm nehéz. A dél-amerikai manátusz szürke, hasi oldalán fehér foltokkal, a törpemanátusz sötétebb színű, feketés, mellkasán fehér, szív alakú folttal. E tények is amellett szólnak, hogy külön fajról van szó.

Életmódja[szerkesztés]

A törpemanátusz jámbor növényevő, mint ahogy rendjének többi tagja is. A sekély, keskeny patakok medrének aljzatán növő növényeket legeli. Ez is megkülönbözteti a dél-amerikai manátusztól, hiszen az a tágasabb vízfolyásokban is gyakran előfordul, és inkább a víz felszínéhez közeli, vagy a vízen lebegő növényeket fogyasztja.

Külső hivatkozások[szerkesztés]