Török Mária (színművész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Török Mária
Férjével, Latabár Endrével és fiával, Kálmánnal
Férjével, Latabár Endrével és fiával, Kálmánnal
Életrajzi adatok
Született1822. január 5.
Kolozsvár
Elhunyt1895. december 15.[1] (73 évesen)
Budapest
HázastársaLatabár Endre
Gyermekei
Pályafutása
Aktív évek1837 – ?
A Wikimédia Commons tartalmaz Török Mária témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Török Mária, Latabár Endréné, Mimi, (Kolozsvár, 1822. január 5.[2]Budapest, 1895. december 15.) színésznő. A Latabár-színészdinasztia alapítójának, Latabár Endrének a felesége.

Élete, pályája[szerkesztés]

Török István (1789–1851) kolozsvári színész és Soós Julianna lányaként született. Testvérei: Kováts Béniné Török Katica, a vidék és Kolozsvár kedvelt komikája és ifj. Török István, aki Latabárnál dolgozott.

1838. október 1-jén lépett a színi pályára Göde István társulatánál, Kolozsvárott, mint kisgyermek. 1841. január 11-én férjhez ment Latabár Endre színészhez,[3] aki később igazgatóvá lépett elő. Férje színházigazgatósága idején Török Mária is a miskolci társulat tagja volt. Együtt járták a vidéki városokat, főleg szubretteket alakított, csacska nőket személyesített meg, és csak később tért át a karakterének jobban megfelelő komikai szerepkörre. 1872–1873-ban Kassán működött, onnan Miskolcra ment, ahol a közönség egyik kedvence volt. Az ő érdeme, hogy első operaprimadonnánknak, Dérynének nyugvóhelyét emlékkő hirdeti a miskolci Szent Anna-temetőben.

A református vallású Latabárné Török Mária 1895. december 12-én hunyt el Budapesten, a Damjanich utca 38-as szám alatt, szívszélhűdésben.[4]

Főbb szerepei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]