Térdfájás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A térdfájás olyan tünet, amely térdben lévő, vagy térd környéki fájdalmban nyilvánul meg, számtalan előidéző oka lehet. A térd egy bonyolultabb ízület, amelyet három csont alkot: a combcsont, sípcsont és a térdkalács. A térdfájás a fájdalom mellett egyéb gondot is okozhat, például beszűkült mozgástartományt.

A térdfájás lehetséges okai[szerkesztés]

  • Porckopás: a térdfájás hátterében leggyakrabban ez a betegség áll. A különböző okok (mechanikai sérülés, korral járó természetes kopás) miatt leváló apró porcdarabkák begyulladnak, és fájdalmat okoznak.
  • Íngyulladás: térdfájást okozhat a combizmokat a térdhez rögzítő inak gyulladása.
  • Nyálkatömlő gyulladás, avagy bursitis: a nyálkatömlők a csontok és inak csonton való zökkenőmentes elmozdulását segítik. Kisebb-nagyobb traumák hatására begyulladhatnak komoly fájdalmat okozva.
  • Álköszvény: általában idősebb korban jelentkezik, álköszvény esetén kalcium-kristályok rakódnak le az ízületben, amely hirtelen erős térdfájással járhat. A valódi köszvénytől az választja el, hogy a köszvény esetén húgysavkristályok lerakódása okozza a gondot.
  • Sport közben a térdet érintő sérülések

A térdfájás kezelése, megelőzése[szerkesztés]

A fájdalmat gyakran a gyulladás okozza, ezért nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel csillapítani lehet a fájdalmat és a gyulladást. A túlsúly jelentős rizikófaktor a térdfájás kialakulásában, ugyanis már 5 kg súlyfelesleg is több, mint 50% eséllyel növeli a térdízületi problémák kialakulásának valószínűségét,[1] ezért nagyon fontos egészséges étkezéssel, sok folyadékkal és megfelelő mozgással visszaállítani az optimális testsúlyt. A térdfájás megelőzésére és a már kialakult porcot érintő problémák kezelésére alkalmazhatók kondroitint és glükózamint tartalmazó, porcerősítéssel kapcsolatba hozott készítmények, bár ezeknek a hatásossága egyelőre nem bizonyított.[2][3] Erős és nem szűnő térdfájás esetén érdemes kikérni ortopéd szakorvos véleményét.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Stephen P. Messier, Allison E. Resnik, Daniel P. Beavers, Shannon L. Mihalko, Gary D. Miller, Barbara J. Nicklas, Paul deVita, David J. Hunter, Mary F. Lyles, Felix Eckstein, Ali Guermazi, Richard F. Loeser (2018). „Intentional Weight Loss in Overweight and Obese Patients With Knee Osteoarthritis: Is More Better?”. Arthritis Care & Research 70 (11), 1569–1575. o. DOI:10.1002/acr.23608.  
  2. American Academy of Orthopaedic Surgeons (February 2013), Five Things Physicians and Patients Should Question, American Academy of Orthopaedic Surgeons, <http://www.choosingwisely.org/doctor-patient-lists/american-academy-of-orthopaedic-surgeons/>. Hozzáférés ideje: 19 May 2013
  3. (2018. július 1.) „Effectiveness and safety of glucosamine and chondroitin for the treatment of osteoarthritis: a meta-analysis of randomized controlled trials”. J Orthop Surg Res 13 (1), 170. o. DOI:10.1186/s13018-018-0871-5. PMID 29980200.  

Források[szerkesztés]