Télapu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Télapu
(The Santa Clause)
1994-es amerikai nagyjátékfilm
RendezőJohn Pasquin
Producer
  • Brian Reilly
  • Jeffrey Silver
  • Robert F. Newmyer
Vezető producer
  • Richard Baker
  • Rick Messina
  • James Miller
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Steve Rudnick
  • Leonardo Benvenuti
Főszerepben
ZeneMichael Convertino
OperatőrWalt Lloyd
VágóLarry Bock
JelmeztervezőCarol Ramsey
DíszlettervezőCarol Spier
Gyártás
GyártóWalt Disney Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínToronto
Játékidő97 perc
Költségvetés22 millió amerikai dollár[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárKorhatár nélkül megtekinthető
Kronológia
KövetkezőTélapu 2. – Veszélyben a karácsony
További információk
SablonWikidataSegítség

A Télapu (eredeti cím: The Santa Clause) 1994-ben bemutatott amerikai karácsonyi családi filmvígjáték, mely Leo Benvenuti, Steve Rudnick és John Pasquin rendezett. A főszerepben Tim Allen látható, aki Scott Calvint alakítja, egy férfit, aki az események véletlen alakulása folytán a tetőről lezuhant Télapó helyére kénytelen lépni, kezdetben csak egy este erejéig, majd állandóan, mely konfliktusokat okoz a családjában is.

Pasquin és Allen már korábban is együtt dolgoztak a "Házi barkács" című sorozatban, később pedig a "Dzsungelből dzsungelbe", az "Akárki Joe" című filmeket, és az "Apa csak egy van" című sorozatot csinálták együtt. A Télapu sikerét meglovagolva két folytatás készült, vegyes kritikai értékeléssel.

Cselekmény[szerkesztés]

Scott Calvin, aki egy játékgyárban dolgozik, arra készül, hogy együtt töltse a karácsonyt volt feleségével élő fiával, Charlie-val. Mikor felmerül, hogy Charlie idősebb iskolatársainak hatására kételkedni kezd a Télapó létezésében, Scott meggyőzi ennek ellenkezőjéről - noha ő maga sem hisz benne. Egykori neje, Laura, és annak jelenlegi férje, Dr. Neil Miller már egészen apró gyermekkorukban kiábrándultak a Télapóból (egyikőjük sem kapta meg a hőn áhított játékokat), és Charlie-t is saját meggyőződésük felé igyekeznek terelni. Karácsony este, miután Scott és fia alváshoz készülődnek, Charlie-t különös zajok ébresztik: meggyőződése, hogy a Télapó szánka landolt a háztetőn. Felkelti apját is, aki betörőre gyanakszik, és a ház elé sietve rákiált a tetőn tartózkodó alakra, aki ijedtében elveszti az egyensúlyát és lezuhan a tetőről. Az iratai után kutató Scott egy igazolványt talál az idegen zsebében, amelynek tanúsága szerint az alak valóban a Télapó, és arra kéri a kártya megtalálóját, hogy amennyiben bármi történne vele, vegye fel a kabátját, a továbbiakban pedig hagyatkozzon a rénszarvasokra. Scott és Charlie ekkor pillantják meg a házuk tetején álló, rénszarvasok által vont szánt. Mikor visszanéznek a Télapóra, meglepetten tapasztalják, hogy az köddé vált, csupán a ruháit hagyva hátra. Charlie felmászik a szánhoz és felül a bakra, az őt követő Scott pedig akaratlanul kiadja a parancsot a rénszarvasoknak az indulásra, így továbbrepítik őket a következő állomáshoz. Fia unszolására Scott beleegyezik, hogy felvegye a kabátot és kutyákkal és éber gyerekekkel dacolva elvégezze a Télapó feladatát és kiszállítsa az ajándékokat. Ezután a rénszarvasok az Északi-sarkra viszik őket, ahol Scott és Charlie a Télapó manók által üzemelt játékgyárába jutnak. Itt találkoznak a főmanóval, Bernarddal, aki felvilágosítja Scottot, miszerint a kabát felvételével elvállalta az ún. "télapótlási záradékot" azaz új Télapóként átveszi a régi helyét. 11 hónapot kapott arra, hogy felszámolja a régi életét és elrendezze a dolgait. Scott, aki az egészet álomnak hiszi, felveszi a manóktól kapott pizsamát és fiával együtt aludni tér.

Másnap a saját ágyában ébred és azt hiszi, csakugyan álmodott, míg észre nem veszi a pizsamát. Charlie szétkürtöli az iskolában, hogy az apja a Télapó, ezért Laura és Neil jelenlétében az iskolaigazgató arra kéri Scottot, hogy mondja meg a fiának, hogy Télapó nem létezik. Ezt végül mégsem teszi meg, hanem arra kéri őt, hogy maradjon a dolog kettejük között és tartsa titokban. Csakhogy időközben Scott is drámai változásokon megy át. Kezdetben csak elkezd különös módon vonzódni az édességek, különösen a tej és a sütemény iránt, ezzel együtt eltűnik laktózérzékenysége is. Ezt követően rejtélyes körülmények között meghízik, a súlyfelesleget pedig képtelen leadni. Majd megőszül és a szakálla is kinő, amit hasztalanul próbál leborotválni. Charlie egyik focimeccsén a megérkező Laura és Neil döbbenten látja, hogy Scott előtt gyerekek egész hada sorakozik, akik a karácsonyi kívánságaikat sorolják fel.

Laura és Neil úgy határoznak, hogy lépnek, és bírósági távoltartási határozatot szereznek Scott ellen. Az összetört Scott meglátogatja őket Hálaadáskor. Charlie ráveszi apját, hogy végre nézzen bele a varázslatos hógömbbe, amit a manóktól kapott, hogy emlékezzen az elmúlt karácsonyra. Miután ennek hatására végre ő maga is elfogadja, hogy ő a Télapó, megjelenik Bernard, és mindkettejüket magával viszi az Északi-sarkra.

Laura és Neil, akik azt hiszik, hogy Scott elrabolta a fiukat, a rendőrséghez fordulnak. Amikor az ajándékokat széthordó Scott és Charlie hazaérnek, a rendőrök rajtaütnek és letartóztatják Scottot. A bajból az elit manóosztag, a Kommanó menti ki. Scott hazaviszi Charlie-t, ahol meggyőzi Laurát és Neil-t, hogy ő valóban a Télapó, és elmondja fiának, hogy nem akarhatja, hogy Charlie csak vele legyen, hiszen ő, Charlie, Laura és Neil egy család és mindannyian szeretnének vele lenni. A meghatódott Laura megsemmisíti a Scottot és Charlie-t szétválasztó papírokat. Ezután Scott útnak indul, ám még előtte Bernard elmondja Charlie-nak, hogy ha megrázza a hógömbjét, az apja azonnal ott terem. Scott átadja Laurának és Neil-nek azokat az ajándékokat, amelyeket annak idején nem kaptak meg és ami miatt elvesztették benne a hitüket. Nem sokkal azután, hogy Scott elmegy, Charlie megrázza a gömböt, így apja visszatér, az éjszaka hátralévő részét pedig együtt töltik s együtt szállítják ki az ajándékokat.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[2]
Scott Calvin / Télapó Tim Allen Szakácsi Sándor
Charlie Calvin Eric Lloyd Szalay Csongor
Bernard David Krumholtz Hamvas Dániel
Dr. Neal Miller Judge Reinhold Mihályi Győző
Susan Perry Judith Scott Détár Enikő
Laura Miller Wendy Crewson Kovács Nóra
Mr. Whittle Peter Boyle Izsóf Vilmos
Nunzio nyomozó Larry Brandenburg Áron László
Miss Daniels Mary Gross Andresz Kati
Judy, a kobold Paige Tamada Molnár Ilona
Judy, a pincérnő Jayne Eastwood Náray Erika
Compton igazgató Joyce Guy Némedi Mari
Reklámszakember Jesse Collins Szabó Sipos Barnabás
Dr. Pete Novos Steve Vinovich Harsányi Gábor
Whelan bíró Ron Hartmann Elekes Pál
Quintin, a kobold Nic Knight Molnár Levente
KomManó parancsnok Kenny Vadas Szőke András
Postás Dennis O'Connor Varga Tamás
Rendőr a pultnál Gordon Masten

A film készítése[szerkesztés]

A forgatókönyvet Steve Rudnick és Leo Benvenuti írta.[3]

Bill Murray-nek és Chevy Chase-nek[4] felajánlották Scott Calvin szerepet, de mindketten visszautasították; Chase ütemezési problémák miatt utasította vissza, Murray pedig a Szellemes karácsony című filmje után nem akart még egy ünnepi témájú filmben szerepelni. Tom Selleck, Tom Hanks és Mel Gibson is szóba került a szerepre. Neil Miller szerepére Jeff Daniels, Stanley Tucci és Bradley Whitford is esélyes volt. Patricia Richardson, Patricia Clarkson, Patricia Heaton és Kate Burton is esélyesek voltak Laura Miller szerepére.[5][6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Santa Clause (1994). Box Office Mojo . [2020. július 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. november 29.)
  2. Télapu - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. február 19.)
  3. H'wood aims to nail Allen for 'Clause'”, Variety (Hozzáférés ideje: 2021. december 25.) 
  4. Evans, Bradford: The Lost Roles of Chevy Chase. Vulture , 2011. szeptember 22. (Hozzáférés: 2021. július 16.)
  5. Bricker, Tierney: 25 Secrets About The Santa Clause Revealed. E! , 2019. november 11. (Hozzáférés: 2021. július 16.)
  6. Jackson, Matthew: 14 Festive Facts About The Santa Clause (angol nyelven). Mental Floss , 2019. december 19. (Hozzáférés: 2021. július 16.)

További információk[szerkesztés]