Sütő Lajos (zenész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sütő Lajos
Életrajzi adatok
Születési névSütő Lajos
BecenévSüti
Született1964. július 20. (59 éves)
Budapest
Pályafutás
Műfajokrock, hard rock, punk, alternatív
Aktív évek1988-napjainkig
EgyüttesC.A.F.B. ; Sokol-403 ; Fixa idea
Hangszergitár, basszusgitár, ének
Tevékenységénekes
KiadókPremier Art Records (C.A.F.B.)
Edge Records (C.A.F.B.)
Hammer Music (C.A.F.B.)
Aurora Records (C.A.F.B.)

Sütő Lajos weboldala
SablonWikidataSegítség

Sütő Lajos a C.A.F.B. együttes tagja, aki a leghosszabb ideje tartozik megszakítás nélkül a csapathoz. Szakácsi Gábor helyett – miután ő befejezte zenekarbeli tevékenységét – Sütő Lajos és Urbán László vették át az irányító szerepet. Sütő sikerrel járult hozzá a zenekar munkásságának folytatásához és segített talpra állítani az 1999 végére sok problémával szembesülő együttest,[1] az alapító Egyesült Államokba való távozása után. Az ő nevéhez fűződik a később széles körben közkedveltté vált „Nő vagy csak nő” című dal átírása az 1997-es Zanza című nagylemezre. Sütő szerzeményei közé tartoznak olyan, a C.A.F.B. munkáját meghatározó szerzemények, mint a „Budapest”, „Lator”, vagy az „Édes élet motel”.

A C.A.F.B. előtti időszak[szerkesztés]

Sütő, Urbán Lászlóval együtt, a „punk körökben”, az 1990-es évek közepén közkedvelt Fixa Idea[2] nevű formációban dolgozott, mint basszusgitáros. Mindkét, a zenekar által rögzített és kiadott nagylemezen a basszusgitáros teendői mellett igen nagy részt vállalt a háttérvokálok munkálataiban. Kisebb sikerek után, a Fixa Idea 1996 nyarán egy országos turnéra indult, a C.A.F.B. és a Forcas (ma Mom's Favorite) nevű együttesekkel, amelyet követően Sütő (Urbán Lászlóval együtt) távozott a csapat soraiból. Rövid időn belül csatlakozott a C.A.F.B. zenekarhoz, ahol az 1997-es esztendőt követően széles körben is ismertté vált.

1996 után[szerkesztés]

Sütő a C.A.F.B. egyik motorjává vált rövid időn belül. Szakácsi Gábor mellett igen nagy részt vállalt a frontemberi szerepből[3] és zenei munkássága később hozzájárult a C.A.F.B. sikereihez.

1999-ben, Szakácsi távozása után a C.A.F.B. énekesévé vált, és a basszusgitárt gitárra cserélte, ezzel helyet adva egy új tagnak, Lukács Zsolt személyében.

A C.A.F.B. a Dürer kertben. (2019)

A "Sokol-403" időszak[szerkesztés]

Sütő (és Urbán László) megalapították a Sokol-403 nevű együttest,[4] az ugyancsak közkedvelt, a punk egy poposabb formáját játszó M.Á.K. tagjaival (Orosz Iván és Lencsés Balázs, a Hamlet rockopera szerzője,[5] majd később Kretens együttes tagja.) E zenekar munkája nem befolyásolta sem a M.Á.K., sem a C.A.F.B. tevékenységet, és független kezdeményezésként[6] régi magyar slagereket dolgozott fel punk rock formában.

Sütő Lajos diszkográfia[szerkesztés]

Videóklipek[szerkesztés]

  • Engedj be! (1997)
  • Álomgyár (1999)
  • Lator (2001)
  • Kövér nő (2001)

Linkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]