Sárffy Tamás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Sárffy Tamás (Körmend, 1953 –) lovasoktató, a természetes lovaglás oktatásának hazai úttörője.

Életrajz[szerkesztés]

Hatéves korától tanult lovagolni, először édesapjától, majd Farkas József, Tibor István és Makkos Vilmos tanították. 1976-tól Ausztriába települt. 1980–tól orvostanhallgató Innsbruckban, 1986-tól 1991-ig jogot tanult, mellette gyógyszerreferens volt. Közben azonban folyamatosan foglalkozott lovakkal.

1992-ben Amerikában ismerkedett meg a lovaglásnak azzal a változatával, amelyben a lovakat, nem mint emberi tulajdonságokkal „felruházott” sporteszközöket használják, ahol a motor még nem tudta kiszorítani őket a munkából, ott ahol a ló még társként dolgozik.

1999-ben hazatelepült, és Appaloosa Ranch néven Szőcén (Vas megye) létrehozta a természetes lovasképzés központját. 2004-ben Parelli képzésen vett részt.

Lovasoktatóként Magyarországon vizsgázott, Németországban pedig EWU Westertrainer C képzésben vett részt.

Módszerét 2004 óta SA Natural Horsemanship, 2007 óta Bala-SA természetes lókiképzés néven oktatja. Módszerének kialakítása során a természetes lovasképzés (natural horsemanship) nyugaton kialakult rendszerét a magyar hagyományokkal, főleg Balassa Konstantin munkájával ötvözte alakította ki saját módszerét, melyet az iránta érzett tiszteletből 2007 óta Bala-SA módszer néven jegyez.

A Bala-SA természetes lókiképzés[szerkesztés]

Sárffy Tamás módszere, a Bala-SA természetes lókiképzés alapelvei a következetesség, fokozatosság és türelem. Mottója: „Bala-Sa Natural Horsemanship egyfajta filozófiával társult lovas életforma. A lovak, a természet, az élőlények tisztelete, és a harmonikus együttélés velük, a legfontosabb cél. Nem a gyors, a múló dicsőség, hanem a tartós barátság kiépítésére törekvés kell, hogy vezérelje a Bala-Sa Natural Horsemanship híveit. Lovaglási stílustól függetlenül, természetes mozgásra, természetes lovaglásra ösztönöz.”

Munkássága[szerkesztés]

Rendszeres munkatársa és szerkesztőségi tagja a Lovas Nemzet folyóiratnak Két részes oktató DVD-je (Suttogjunk Együtt) 2008-ban jelent meg.

Közéleti tevékenység[szerkesztés]

Alapító tagja a Magyar Appaloosa Tenyésztők Egyesületének.

Elismerések[szerkesztés]

A Haza Szolgálatáért Érdemérem Bronz Fokozatának birtokosa

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • Lovas Lovasportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap