Szüry Lajos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szüry Lajos
Született1818. július 8.
Patapoklosi
Elhunyt1889. június 30. (70 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Gyermekei
Foglalkozása
Tisztsége
SablonWikidataSegítség

Szüry Lajos (Pata, 1818. július 8.Budapest, 1889. június 30.) királyi tanácsos, Komárom vármegye első alispánja. Szüry Dénes író, műfordító és Szüry János kereskedelemügyi miniszter apja.

Élete[szerkesztés]

Gimnáziumi és jogi tanulmányait Pécsett végezte és 21 éves korában ügyvédi oklevelet szerzett és elvégezte Magyar-Óvárott a gazdasági tanfolyamot is. A közpályáján 1841-től Szerém vármegyében tevékenykedett, ahol 1848-ig mint vármegyei aljegyző, alügyész, táblabíró és mint törvényszéki elnök működött. Szerkesztette a követi utasításokat és levelezője volt Kossuth Pesti Hírlapjának. Az 1848-as alvidéki nemzetiségi fölkelés (amelynek apja áldozatul esett) Szerém vármegye elhagyására és komárom vármegyei birtokára húzódni késztette. Itt mint nemzetőr vett részt a szabadságharcban. Az 1850-es években a bírói pályára lépett, és ezen a téren 1865-ig működött, amikor Komárom vármegye első alispánjává nevezték ki. 1866-ban a főispán elhunytával megbízták a megye ideiglenes kormányzásával. 1867-ben nyugalomba vonult; ezen alkalomból az alkotmányos kormány előterjesztésére királyi tanácsossággal tüntették ki. Visszavonulása után mint komárom vármegyei földbirtokos élénk részt vett a megye közéletében: tagja volt a vármegye közigazgatási bizottságának és az adókivető bizottságoknak.

Cikkei a Pesti Hírlapban (1842. 149. 1843. 223., 242., 267. sz. Szerémi levelek).

Művei[szerkesztés]

  • A megye és szab. kir. város t. cz. közönségéhez. Komárom megye ideiglenes kormányzójától és szab. kir. Komárom városa ideiglenes királyi biztosától. Komárom, febr. 26. 1867. (Proclamatió egy ívrét lapon).

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Szluha Márton: Nyitra vármegye nemes családjai. I. köt. A-K. Bp., Heraldika Kiadó, 2003.
  • Somogyi Helikon. A somogymegyei származású, vagy Somogyban több-kevesebb ideig lakó, vagy legalábbis Somoggyal kapcsolatban működő költők, írók és művészek lexikona. Szerk. Hortobágyi Ágost. Kaposvár, Szerző, 1928.