Szögi Csaba (táncművész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szögi Csaba
Életrajzi adatok
Született1960június 27. (63 éves)
Szeged
GyermekeiSzögi Áron Bence (1988) Szögi Máté Vince (2019)
Pályafutása
IskoláiMagyar Táncművészeti Egyetem
Aktív évek1972-től
Díjai
További díjakHarangozó Gyula-díj

Imre Zoltán-díj

Magyarország Érdemes Művésze díj

Szögi Csaba IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Szögi Csaba témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Szögi Csaba S.H.C. (Szeged, 1960. június 27. –) Harangozó Gyula-díjas magyar táncművész, koreográfus, táncpedagógus, egyetemi adjunktus, Magyarország Érdemes Művésze, a Közép-Európa Táncszínház igazgatója, a Bethlen Téri Színház art menedzsere

Pályája[szerkesztés]

1972-ben az ÉDOSZ Szeged Néptáncegyüttesben kezdett táncolni. Két év múlva az országos szólótánc fesztiválon, minden idők legfiatalabbjaként, már Aranysarkantyús táncos[1] címet nyert. 1974-ben Tímár Sándor és Virágvölgyi Márta vezetésével Táncház-vezetői képzést kap. Tizenöt éves korában kapta első színházi szólószerepét Seregi László Székelyfonó című darabjában, és abban az évben a Népművészet Ifjú Mestere kitüntetést is átvehette. Országos hírnévre, az 1977-ben megrendezett Ki mit tud? tehetségkutató versenyen tett szert, ahol néptánc szólistaként lett egyedüli döntős. 1979-ben A szegedi Tömörkény István Művészeti Középiskolában "B" kategóriás előadóművészi diplomát, majd 1980-ban sikeres vizsgával "A" kategóriás ORI előadóművészi működési engedélyt szerzett. Részt vett több néptánc és népzenei gyűjtő úton (Apátfalva, Sándorfalva, Tápé, Méhkerék, Elek, Kétegyháza, Madocsa, Decs, Kalocsa, Szék, Székelyföld), ezeket az eredeti anyagokat felhasználva tanított később Nyíregyházán, Győrött, Kalocsán, Dunaújvárosban, a Bihari- és a Honvéd Együttesben valamint az amszterdami Nemzetközi Folklór Táncszínházban. 1979-ben lett a Bihari János Táncegyüttes szólistája, és az utánpótlás csoport vezetője, nyolc éven át Novák Ferenc asszisztenseként dolgozott, itt készítette első koreográfiáját is.

1980 és 1984 között a Nemzeti Színház Stúdió táncoktatója. 1980-tól néhány éves megszakítással a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes művészeti vezetője volt egészen 1993-ig. 1983-ban alapítója a dunaújvárosi Alkotó Műhelynek, melynek tagjai Bognár József, Énekes István, Janek József és Szögi Csaba, akik Janghy B. Zita alkotói álnéven késztettek darabokat egészen 1992-ig. Ezzel párhuzamosan, önálló alkotásai mellett 1982-től rendszeres mozgástervezője, koreográfusa különböző színházak előadásainak, első munkája a Pesti Színházban volt. 1983-1986 között a Honvéd Együttes vendégművésze, 1987-ben a Művelődési Minisztérium Eötvös Alapítványától alkotói ösztöndíjat nyert. 1983-1988 között a Népművelési Intézet Néptáncosok Szakmai Háza szakmai munkatársaként is dolgozott. 1988-ban szerzett pedagógus diplomát az Állami Balett Intézetben (Magyar Táncművészeti Főiskola). 1986-1991 között a Győri Balett vendégművésze volt. 1987-től 1988-ig pedig a Magyar Televízió Szép magyar táncok és Koreográfus portrék sorozatainak volt társszerkesztője, Sós Anna mellett.

1988-ban Énekes Istvánnal átvette a Népszínház Táncegyüttes (NSZT) vezetését, majd új nevet adtak a NSZT-nek, így született meg 1989-ben a Közép-Európa Táncszínház (KET). A Mesenincs királyfi című gyermekeknek szóló táncszínházi előadással új műfajt teremtettek. 1997-2001 között újra aktívan táncolt a KET szólistájaként. A Budapesti Tavaszi Fesztivál kiemelt rendezvényét, az első Kortárs Magyar Táncfesztivált koordinálta. 2001-ben megalapította a Bethlen Kortárs Fotógalériát. 2003-ban elindította a Kortárs Zenei Vasárnapok sorozatot, és még abban az évben megszervezte az első Szegedi Alternatív Színházi Szemlét (SZASZSZ), melynek 2007-ig főszervezője volt. 2004-2010 között a tánc szakmai szervezetek, minden évben újraválasztották a Harangozó Gyula-díj kuratórium tagjának, a kuratórium pedig elnöknek.

2004-ben a Táncművészeti Kerekasztal tagjaként, melynek egy Tánctörvény megalkotása volt a feladata, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumával folyó tárgyalásokban, a független tánctársulatok működési feltételeinek javítását célzó témakör felelőseként dolgozott. Sikeresen megpályázta Dunaújváros Táncszínházának művészeti vezetői posztját melynek 2005-ben a Bartók Táncszínház nevet adta. Még abban az évben Énekes Istvánnal a Bartók Táncszínház művészeti projektvezetőjével új fesztivált szervezett Dunaújvárosban, MONOTÁNC néven, melyet később nemzetközivé bővített. 2006-ban kilenc meghívott alkotóval megrendezte az I. dunaújvárosi Ifjú Koreográfusok Fórumát. Két év után, a felhalmozódó elfoglaltságai miatt, lemondott a Bartók Táncszínház művészeti vezetéséről, ahol felkérték művészeti projektvezetőnek. 2007-ben Az Előadó-művészeti törvény ("színházi törvény") előkészítő bizottság tagjaként a független táncterületért felelt.

2008-tól 2010-ig az Alternatív Színházi Szemle vezetőségi tagja volt. A Magyar Koreográfusok Társasága (S.H.C.) javaslatára a Magyar Köztársaság Igazságügy Minisztere öt évre kinevezte a Szerzői Jogi Szakértő Testület tagjának. 2008-ban a Független Színházak Szövetsége jelöltjeként, négy évre felkérték a Fülöp Viktor táncművészeti ösztöndíj kuratóriumába. A Táncművészek Szövetsége delegálta az Előadó-művészeti Tanácsba, mint a független táncegyüttesek képviselőjét.

2010-től az Imre Zoltán díj kuratóriumi tagja, ügyvivője.

2011-ben a Magyar Táncművészeti Egyetem MA képzésén sikeres államvizsgát tett, és Táncmester diplomát szerzett. Májusban megszervezte az első KET Fesztet a Gödör Kulturális Központban.[2]

2012-ben alapítja meg a Bethlen Téri Színházat, amelynek művészeti igazgatója. A színház arculatát a színesség, a nyitottság, az innováció és a tehetségkutatás határozza meg. Megjelenik a tánc mellett a zenés és prózai színház, a báb és gyerekszínház, nemzetiségi színház, képzőművész színház, új-cirkusz, de helyet ad zenei programoknak is. Új tehetségkutató és gondozó programokat indít, táncalkotóknak " IKF - Ifjú Koreográfusok Fóruma", fotós iskoláknak és művészeti oktatással foglalkozó intézményeknek, kiállítási lehetőségeket biztosít a Bethlen Galériában, képzőművészeknek "Mozdulj Ránk" (színházi arculattervező pályázat), színházi rendezőknek: "Találkozások" program,"Ambíció" program fiatal alkotóknak és alkotói közösségeknek, zenészeknek "Párbeszéd koncertek", "Pinokkió Színházi Alkotótábort" általános iskolásoknak. Új fesztiválokat indít; Sissi Őszi Tánchét, Globe Feszt, és a határon túli magyar színházi műhelyeket bemutató Vendégváró Fesztivált.

2014-ben a Magyar Táncművészek Szövetsége elnöksége meghívja a Nemzeti Táncprogram előkészítő bizottságába, a jövő művész nemzedék OKJ-s képzésére is figyelmet fordít, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, vizsgabiztosnak nevezi ki, majd az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet képzésén, sikeres vizsgaelnöki vizsgát tesz. 2015-ben A Magyar Táncművészek Szövetsége elnökségének felkérésére az előadó-művészeti törvényt módosító javaslatokat kidolgozó, táncművészeti szakmai bizottság munkájában, 2017-ben a "Táncművészek továbbképzés-programja" előkészítő munkacsoportjában vállal szerepet. 2018-tól a Magyar Táncművészeti Egyetemen és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen társulatmenedzsmentet tanít. 2020-tól a Magyar Rektori Konferencia delegáltja a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanácsban.

Családja[szerkesztés]

A nagy múltú Szegi családból származik, amely a Hont-Pázmány nemzetségből valók, mint a Szentgyörgyi vagy a Forgách családok. 1624-ig tudja Szegeden visszavezetni a családfáját, amikor is a város főbírójának nevezték ki a Győrből érkező nemes Szerecsényi Szeghy Mártont. Édesapja Dr. Szögi Zoltán jogtanácsos, fiatalon képeket festett, amelyet a II. világháború után abbahagyott. Édesanyja Székelyudvarhelyen született és a híres Református Kollégium tanítóképzőjében tanult, amelynek falai közül a magyar kultúra olyan neves egyéniségei kerültek ki, mint Orbán Balázs, Benedek Elek, vagy Kányádi Sándor, akivel egy időben járt a kollégiumba. Édesanyja 1944-ben menekült Magyarországra.

Magánélete[szerkesztés]

1982-ben nősült, 2004-ben elvált, ebből a házasságából egy gyermeke született 1988-ban, Aaron Szogi operatőr és világosító, második gyermeke Szögi Máté Vince 2019-ben született.

Főbb szerepei[szerkesztés]

Novák Ferenc:

Foltin Jolán:

  • Ugróslány - Bihari - Honvéd Együttes
  • Párbeszéd - Bihari Táncegyüttes
  • Páros - Bihari Táncegyüttes
  • Párválasztó - Bihari Táncegyüttes
  • Kalotaszegi Pár - Bihari Táncegyüttes
  • Kőmíves Kelemenné - Bihari Táncegyüttes
  • Gyermekjátékok - Bihari Táncegyüttes

Szigeti Károly:

  • Ellentétek - Bihari Táncegyüttes

Györgyfalvay Katalin:

  • Bújócska II. - Bihari Táncegyüttes

Kricskovics Antal:

  • Ősi elégiák - Fáklya Táncegyüttes

Markó Iván:

Janek József:

Szögi Csaba:

Horváth Csaba:

  • Tűzugrás - KET
  • Szép csendesen - KET
  • ŐS K.(Városi Busman) - KET
  • A csodálatos mandarin - KET
  • Mandarin (néma) - KET

Gergye Krisztián:

  • T.E.S.T. II.[3] - KET

Koreográfiái[szerkesztés]

  • Kalotaszegi legényes - Bihari Táncegyüttes
  • Ritka magyar, Sárközi legények, Méhkeréki táncok, Pontozó és csárdás, Pásztorbotoló - Dunaújváros
  • Székelyföldi táncok - Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola
  • Pódium, Siculicidium, Szerelem, szerelem, Fehér szelek, Crescendo - Dunaújváros
  • Allegro - Sisyphos - Dunaújváros
  • Újvárosi táncok - Dunaújváros
  • I. M. Örkény István "Egypercesek" - Dunaújváros
  • A csodálatos mandarin - Dunaújváros
  • Az utolsó tangó - Dunaújváros
  • Szerelmi etűd - Dunaújváros
  • Boszorkányok, varázslatok /finálé - Szegedi Szabadtéri Játékok
  • Botoló - Zala Táncegyüttes
  • A fonóban - Viszneki Gyermek Táncegyüttes

Színházi munkái[szerkesztés]

Szakmai szerepvállalások[szerkesztés]

  • 1986-tól A Magyar Táncművészek Szövetsége tagja, 1999-2011-ig elnökségi tag
  • 1991-1999 A Kortárs Táncszínházi Egyesület tagja, 1996-99-ig vezetőségi tag
  • 1995-2000 A Közép-Európa Táncszínház Alapítvány titkára, kuratóriumi tag
  • 1996-tól Az Alternatív és Független Színházak Szövetsége tagja, 2003-2011-ig alelnök
  • 1997-től A Közép-Európa Táncszínház Egyesület alapító tagja, elnök
  • 2001-től Az UNESCO - ASSISTEJ Magyar Központ tagja, 2015-től elnökségi tag
  • 2002. A Kortárs Táncalkotók Szakmai Társasága, alapító tagja
  • 2004-től A Magyar Koreográfusok Társasága S.H.C. alapító tagja, 2004-2009 elnökségi tag
  • 2005-2010 A Szerzői Jogi Szakértő Testület tagja (Magyar Koreográfusok Társasága delegáltja)
  • 2009-2011 Az Előadó-művészeti Tanács tagja (Magyar Táncművészek Szövetsége delegáltja)
  • 2011-től A Hagyományok Háza Baráti Kör, önkéntese
  • 2016-tól A Nemzeti Tehetség Program, pályázatértékelő szakmai bizottságának a tagja
  • 2017-től A Bihari János Kulturális Egyesület tagja
  • 2017-től A Szegedi Papucsért Alapítvány a Kuratórium elnöke
  • 2018-tól A Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja
  • 2020-tól A Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács tagja (Magyar Rektori Konferencia delegáltja)

Zsűrizések[szerkesztés]

  • Zalai Kamaratánc Fesztivál
  • Szolnoki Országos Néptáncfesztivál
  • Molnár István Koreográfiai Fórum, Budapest
  • Tóth Ferenc Gyermektánc Koreográfiai Verseny, Szekszárd
  • Országos Szólótánc Fesztivál, Békéscsaba
  • Magyar Táncművészeti Főiskola Koreográfus Verseny, Budapest
  • Országos Klasszikus Balett- és Modern-Kortárs Tánc Verseny, Győr

Imre Zoltán Program - Mentor[szerkesztés]

  • 2019. Mádi László
  • 2019. Szírtes Krisztina
  • 2020. Mádi László
  • 2021. Fundák Kristóf
  • 2022. Dabóczi Dávid

Sorozatszerkesztő[szerkesztés]

  • MTV – Szép Magyar Táncok
  • MTV – Koreográfus portrék
  • Hagyományok Háza – Fókuszban a koreográfusok
  • Hagyományok Háza – Kortárs Néptánc Estek

Díjak, kitüntetések[szerkesztés]

  • Országos Szólótáncfesztivál - Junior díjas (1975)
  • Országos Szólótáncfesztivál - Aranysarkantyús Táncos (1975)
  • A Népművészet Ifjú Mestere (1975)
  • Ki mit tud? (TV) néptánc szólista győztes (1977)
  • Országos Szólótáncfesztivál - Aranysarkantyús Táncos (1977)
  • Országos Szólótáncfesztivál - Örökös Aranysarkantyús Táncos (1979)
  • Nívódíjas koreográfus (1985, 1986, 1988, 1989)
  • Művelődési Minisztérium Eötvös Alapítvány alkotói ösztöndíj (1987)
  • Dél-alföldi Nemzetőrség - főhadnagy (1995)
  • Pro KET-díj (1997)
  • Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje (1998)
  • A Hazáért Érdemkereszt (1998)
  • A Magyar Kultúra Lovagja (2000)
  • Hűség a Hazához Érdemkereszt (2000)
  • Egyesült Királyság Szent György Lovagrend Lovagja (2001)
  • ’56-os Jubileumi Nemzetőr Emlékérem (2001)
  • Vitézi Lovagrend (2001)
  • Dél-alföldi Nemzetőrség - ezredes (2002)
  • Harangozó Gyula-díj (2003)
  • A Szent György Lovagrend nagykeresztje (2006)
  • Imre Zoltán-díj (2009)
  • A Táncművészetért-díj (2010)
  • Pro Urbe Erzsébetváros (2017)
  • A Magyar Érdemrend tisztikeresztje (2017)
  • Magyar Művészeti Akadémia kutatói ösztöndíj (2018-2020)
  • Érdemes művész (2019)

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső linkek[szerkesztés]