Szócska Miklós

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szócska Miklós
Született1960. július 27. (63 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
Tisztségeállamtitkár (2010. június 2. – 2014. június 5., Emberi Erőforrások Minisztériuma)
Iskolái

A Wikimédia Commons tartalmaz Szócska Miklós témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Szócska Miklós (Budapest, 1960. július 27. –) magyar egyetemi docens, intézetvezető, az egészségügy átalakításának szakértője, 2010 és 2014 között a Nemzeti Erőforrás Minisztérium majd Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára.[1][2][3]

Tanulmányai[szerkesztés]

1989-ben általános orvos diplomát szerzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Az egyetem elvégzése után egészségügyi menedzser-képzésben vett részt Hollandiában, Japánban, és Londonban. Államigazgatási tanulmányokat folytatott az Egyesült Államokban, a Harvard Egyetem John F. Kennedy kormányzati iskolájában szerzett mesterdiplomát 1998-ban.

Tudományos fokozata[szerkesztés]

  • PhD

Tevékenysége[szerkesztés]

1991–2009 között megszervezte és fejlesztette az 1995-ben hivatalosan is megalakuló Egészségügyi Menedzserképző Központot a Semmelweis Egyetemen, amelynek. 2009-től egyetemi docense és igazgatója, 2010-től államtitkári közmegbízatásáig az egyetem újonnan alakult Egészségügyi Közszolgálati Karának dékánja volt. 1992-től 1993-ig az Egészségbiztosítási Alap parlament által választott felügyelőbizottsági tagja. 1993-tól 1994-ig a Népjóléti Minisztérium tanácsadója, majd 1998-tól 1999-ig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tanácsadója volt.

Jelenleg a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatójaként tevékenykedik, számos nemzetközi és hazai fejlesztési és kutatási program résztvevője. Fontosabb szakterületei: változtatásvezetés, leadership, elektronikus egészségügy, egészségügyi kommunikáció.

2016 szeptemberében a kormány jelölte a WHO (World Health Organization, az ENSZ egészségügyi szervezete) főigazgatói posztjára.[4][5]

Tagságai[szerkesztés]

  • Vezetőségi tagja az egészségügyi menedzsment európai szakmai szervezetének (European Health Management Association)
  • Az európai egészségügyi infrastruktúra stratégikus megújításán dolgozó európai kormányközi szervezetnek (European Health Property Network).
  • Felügyelőbizottsági tagja az egészségügyi innovációval és egészséges öregedéssel foglalkozó EIT Health (Innolife) uniós tudás és innovációs hálózatnak.

Nyelvtudás[szerkesztés]

Felsőfokon beszél angolul, alapfokon németül és oroszul.

Család[szerkesztés]

Nős, három gyermek édesapja.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dr. Szócska Miklós életrajza Archiválva 2013. február 18-i dátummal a Wayback Machine-ben www.kormany.hu
  2. Szócska Miklós életrajza www.oecd.org
  3. Szócska Miklós rövid életrajza Archiválva 2016. október 10-i dátummal a Wayback Machine-ben live.worldbank.org
  4. Election process for the new WHO Director-General - WHO, 2016.09.23.
  5. [1]

Források[szerkesztés]