Szurkos torzpók

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szurkos torzpók
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 5000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Pókszabásúak (Arachnida)
Rend: Pókok (Araneae)
Alrend: Négytüdős pókok (Mygalomorphae)
Család: Torzpókfélék (Atypidae)
Nem: Atypus
Faj: A. piceus
Tudományos név
Atypus piceus
Sulzer, 1776
Szinonimák
  • Aranea picea
  • Aranea subterranea
  • Aranea aquatica
  • Atypus sulzeri
  • Oletera piceus
  • Atypus beckii
  • Proatypus thaleri
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Szurkos torzpók témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szurkos torzpók témájú médiaállományokat és Szurkos torzpók témájú kategóriát.

A szurkos torzpók (Atypus piceus) a négytüdős pókok (Mygalomorphae) alrendjének torzpókfélék (Atypidae) családjába, az Atypus (torzpók) nembe tartozó pókfaj, annak típusfaja. Megtalálható Európában Moldáviáig bezárólag, továbbá Iránban. A Magyarországon előforduló három torzpókfaj egyike, bükkösök, fenyvesek lakója, az újabb kutatások szerint középhegységi gyepekben, a Dunántúl kékperjés láprétein is előfordul. Magyarországon védett állat, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Gyakran fordul elő a két másik magyarországi Atypus-fajjal együtt, és igen hasonlít is hozzájuk: a hímek koromfeketék, méretük a csáprágók nélkül 7–10 mm, a nőstények és a fiatal példányok sötétbarnák, a nőstények mérete csáprágók nélkül 10–15 mm. A hátsó fonószemölcs alapján lehet megkülönböztetni tőlük: a kövi torzpóknál ez négyes tagolású, míg a tölgyestorzpóknál hármas, a szurkos torzpók esetében pedig felülről hármas, alulról vagy oldalról négyes tagoltságot mutat. Egyes elméletek szerint az előbbi két faj hibridizációjával keletkezett.[1]

Az Atypus-fajok függőleges tárnákat ásnak, akár fél méter mélyre is. Ezt sűrűn szövött lakócsővel bélelik, ami a talajszintre érve a talaj felszínével párhuzamosan futó zárt folyosóként folytatódik. Ez a jól elrejtett, harisnyaszerű hálódarab a vadászatban segíti; a lakócsőhöz érő ízeltlábúra a háló rezgései felhívják a pók figyelmét, a prédát a hálón keresztül megszúrja, majd a hálót elvágva a lakócsőbe húzza azt. A maradványokat és a levedlett bőrt az ilyenkor átmenetileg felnyitott cső végén pakolja ki.

A hímek életkora 4, a nőstényeké 10 év is lehet. Párzási időszakuk június-július környékén van, ilyenkor a hímek elindulnak nőstényeket keresni. A kis pókok (70-160 db) az ősz folyamán kelnek ki, és a telet táplálkozás nélkül anyjuk lakócsövében töltik. Tavasszal a környékbeli növényekre felmászva pókhálószálak segítségével a széllel vitetik tovább magukat.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Atypus piceus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bellmann, H. (1997). Kosmos-Atlas Spinnentiere Europas. Kosmos.