Szuj-dinasztia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szuj-dinasztia
隋朝 Szuj csao
történelmi
581618
A Szuj (Sui)-dinasztia
A Szuj-dinasztia
Általános adatok
FővárosaTahszing (581–605), Lojang (605–614)
Területkb. 4,100,000 km²
Népességkb. 46,019,956 (609-ben) fő
Hivatalos nyelvekközép kínai
Vallásbuddhizmus, taoizmus, népi vallásosság
Kormányzat
Államformamonarchia
Uralkodócsászár (huang-ti)
ElődállamUtódállam
 Északi és déli dinasztiákTang-dinasztia 
A Wikimédia Commons tartalmaz Szuj-dinasztia
隋朝 Szuj csao
témájú médiaállományokat.
Átírási segédlet
Szuj csao
Kínai átírás
Hagyományos kínai隋朝
Egyszerűsített kínai隋朝
Mandarin pinjinSuí cháo
Wade–GilesSui2 Ch'ao2

A Szuj-dinasztia rövid életű, de jelentős kínai dinasztia volt, amely a több mint három és fél évszázada széttagolt Kínát 589-ben újraegyesítette. A dinasztiának mindössze két uralkodója volt: Jang Csien, aki Szuj Ven-ti néven uralkodott (581–604), majd pedig a fia, Szuj Jang-ti (604–618). Míg Szuj Ven-ti konszolidálta a dinasztia hatalmát, újjáépítette az egységes igazgatási rendszert és felvirágoztatta a gazdaságot, addig Szuj Jang-ti költséges építkezéseivel és hadjárataival kimerítette az országot. 618-ban a dinasztiát felkelések döntötték meg, s helyére a Tang-dinasztia lépett. A Szuj-dinasztia legfontosabb öröksége az egységes kínai állam helyreállítása mellett a Nagy-csatorna felépítése volt.

Története[szerkesztés]

Jang Cien, a későbbi Ven császár ősei két évszázadon át az északi császárok szolgálatában álltak, és rokoni kapcsolatok fűzték őket az Északi Csou-dinasztiához. Az Északi Csou császár 578-ban bekövetkezett halálakor bekövetkezett utódlási harcban Jang Cien ragadta magához a hatalmat. Tapasztaltsága és rátermettsége megfelelő elismertséget biztosított a számára, hogy seregével megtámadja a déli területeket. Miután legyőzte Csen állam uralkodóját, a három évszázadon át tartó széttagoltságot követően a kínai birodalom újraegyesült.[1]

Szuj Jang-ti legfontosabb tette a Nagy-csatorna megépíttetése volt. A csatornára nagy szükség volt, már az i. e. 5. ban felmerült megépítésének ötlete. Kína gazdasági központja a Déli és északi dinasztiák korában a Sárga-folyó völgyéből délre, a Jangce völgyébe került, itt termelték az ország gabonájának nagy részét. A politikai központ viszont továbbra is északon maradt, a nagyobb háborúkat is északon vívták, ezért meg kellett oldani az adógabona és a hadsereg utánpótlásának északra szállítását. Az ország vízi útjai általában nyugat-kelet irányúak, tehát a célnak nem feleltek meg; a szárazföldi utak alkalmatlanok voltak ilyen hatalmas mennyiségű gabona továbbítására; a tengeri hajózás pedig még nem volt elég biztonságos. Így aztán Szuj Jang-ti úgy döntött, hogy hatalmas, csaknem kétezer kilométer hosszú, hajózható csatornát ásat a déli gabonatermő vidékek és északi fővárosa összekötésére. A nagy mű uralkodásának hatodik évében, 610-ben készült el. A Nagy-csatorna jelentős hatással volt a kínai gazdaság és kereskedelem fejlődésére. Egészen a 19. század végéig, a vasútépítések kezdetéig ez volt az egyik legfontosabb kereskedelmi útvonal, de a déli szakaszát ma is használják. A csatorna építése azonban rendkívüli áldozatokkal járt, volt idő, amikor a felnőtt férfi lakosság egyharmadát kivezényelték a munkához. Ezt a terhet a gazdaság nem tudta elviselni, az erőltetett ütemű munka éhínségekhez vezetett.

A Nagy-csatorna megépítése után tovább rontották a helyzetet a császár hódító hadjáratai; 612 és 614 között háromszor támadta meg milliós sereggel Koreát, s mindháromszor súlyos vereséget szenvedett. Ezután sorra törtek ki a parasztfelkelések, míg végül 618-ban a császári testőrök megfojtották Szuj Jang-tit. A Szuj-dinasztia ezzel 38 éves uralkodás után megbukott, de intézkedéseivel előkészítette a Tang-dinasztia három évszázados uralmát.

Kultúra[szerkesztés]

Buddhizmus[szerkesztés]

Költészet[szerkesztés]

A Szuj-dinasztia uralkodói[szerkesztés]

Templomi neve (si hao 諡號) Születési neve Uralkodás ideje Uralkodási éra
Ven-ti (文帝) Jang Csien (楊堅) 581-604 Kaj-huang (開皇) 581-600
Zsen-sou (仁壽) 601-604
Jang-ti (煬帝) vagy
Ming-ti (明帝)
Jang Kuang (楊廣) 604-618 Ta-je (大業) 605-618
Kung-ti (恭帝) Jang Ju (楊侑) 617-618 Ji-ning (義寧) 617-618
Kung-ti (恭帝) Jang Tung (楊侗) 618-619 Huang-taj (皇泰) 618-619

Hivatkozások[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Paludan 2009. 83. o.

Irodalom[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Sui dynasty
A Wikimédia Commons tartalmaz Szuj-dinasztia témájú médiaállományokat.