Sztreccsnadrág

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szoknya alatt viselve
Hosszú sportos-elegáns változat
Rövid változat

A sztreccsnadrág (eredetileg stretch-nadrág, angolul: leggings) egy szűk, testhezálló nadrágtípus.

Jellemzése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Legelterjedtebb előfordulási változata a bokától a csípőig érő, teljesen testhez álló nadrágtípus, mely jellemzően elasztánfonalból vagy elasztánfonal-pamut ill. -poliamid kombinációból készül. Előfordul rövid, csípőtől a térdig érő változatban is, ilyenkor biciklinadrág az elterjedt neve. Ritkább, de szintén előfordul olyan változata is, mely a talpat is beborítja. Az anyagában található elasztánfonal (pl. Lycra® vagy más) mennyiségének függvényében lehet csillogó vagy matt felületű. Elterjedt mind egyszínű, mind többszínű vagy díszített változatban.

Történeti háttere[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sztreccsnadrág első megjelenése a késő középkorban volt, mint férfiviselet. A 16. század végén kiment a divatból, a férfiak testhez álló alsóruházat helyett csípőben szűk, alul a testhez nem tapadó ruházatot, azaz a mai nadrágot kezdték viselni. Hidegebb éghajlatú vidékeken tovább maradt a használata, mint nadrág alatt viselt férfi alsónemű.

Katonai használata egészen a 20. századig megmaradt, mint kiegészítő viselet.

Használata[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mind a mai napig egyik fontos felhasználási területe a sport. A jobb aerodinamikusságot igénylő sportokban gyakori viselet.

Az 1960-as években is a sportnak köszönhetően terjedt el, mint az otthoni torna, az aerobik, s ehhez hasonló testgyakorlatok ruházata. Innen indult felhasználása mint sportos női utcai viselet. Hamarosan megjelentek többszínű vagy mintás változatai is, ezzel a sportos divatból a sportos-elegáns divat ruhaneműjévé válva.

Az 1980-as években újra visszatért a női divatba, jellemzően a csípőt takaró, sőt lejjebb érő pulóverrel vagy hosszú inggel kombinálva.

2005 óta ismét jelentkezett a női divatban. Jellemző legújabb felhasználása rövid, csípőig érő felsővel történik. Igen kedvelt viselete középhosszú vagy leggyakrabban rövid szoknya alatt.

Еlőfordul férfiak általi viselete is nem-sportruházatként, azonban ez elsősorban a homoszexuális közösségre korlátozódik.[forrás?]