Sztanyiszlav Galimovics Hazsejev

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sztanyiszlav Galimovics Hazsejev
Született1941. december 28. (82 éves)
Kastak, Cseljabinszki terület, Szovjetunió
Állampolgársága
Nemzetiségebelarusz
Szolgálati ideje1963-tól
Rendfokozatavezérezredes
Kitüntetései
  • Vörös Zászló érdemrend
  • Vörös Csillag-rend
  • Order "For Service to the Homeland in the Armed Forces of the USSR", 2nd class
  • Order of the Republic
  • Order of the Badge of Honour
  • Pentru order of courage
  • PMR Order For Merit
  • Order of Suvorov
  • Medal "Participant in Transnistrian peacekeeping operations"
  • A Haza Szolgálatáért a Szovjetunió Fegyveres Erőiben érdemrend, 3. fokozat
  • Vlagyimir Iljics Lenin születésének 100. évfordulójának emlékére adott jubileumi érem
Iskolái
  • Tashkent Higher All-Arms Command School
  • M. V. Frunze Katonai Akadémia

Sztanyiszlav Galimovics Hazsejev (oroszul: Станислав Галимович Хажеев, románul: Stanislav Hajeev; Kastak, 1941. december 28.) belarusz nemzetiségű szovjet, majd Dnyeszter-melléki katonatiszt, 1992-től 2012 januárjáig a Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság védelmi minisztere volt, 2012-től a Dnyeszter Menti Köztársaság Fegyveres Erőinek főszemlélője. Rendfokozata vezérezredes.

Élete[szerkesztés]

Belarusz családban született Oroszországban, a ma már Cseljabinszk részét képező, Kastak nevű faluban. Apja tisztviselő volt. Az általános iskolát szülőhelyén végezte. Ezt követően Szverdlovszkban Szuvorov-iskolába (kadétiskola) járt, majd a Taskenti Össz-haderőnemi Katonai Akadémián (VOKU) tanult, ahol 1963-ban végzett.

A Szovjet Hadseregben végigjárta a szakaszparancsnoktól a hadosztály-törzsfőnökig terjedő beosztásokat. 1963-tól hat évig a Turkesztáni Katonai Körzetben szolgált. 1972-ben elvégezte a Frunze Katonai Akadémia parancsnoki tanfolyamát, ezt követően az Odesszai Katonai Körzetben, majd a Bajkálon-túli Katonai Körzetben szolgált. 1983–1986 között katonai főtanácsadóként dolgozott Vietnámban. Hazatérése után az Észak-kaukázusi Katonai Körzetbe helyezték és kinevezték a Vlagyikavkazi Katonai Főiskola parancsnok-helyettesévé.

1992-től szolgál a Dnyeszter-melléki Fegyveres Erőknél, ahol először altábornagyi rendfokozatot kapott. Még ugyanannak az évnek az őszén kinevezték a Dnyeszter Melléki Moldáv Köztársaság védelmi miniszterévé.

Hazsejev szerepel az Európai Uniónak a Dnyeszter-melléki állam vezető tisztviselőivel szemben 2008 februárjában elfogadott, az EU területére beutazási korlátozást elrendelő határozatának listáján.[1] (A korlátozó intézkedéseket 2009-ben és 2010-ben is meghosszabbították, jelenleg 2011. február 27-ig érvényesek.)

2012. január 19-én a Dnyeszter-melléki Moldáv Köztársaság elnöke, Jevgenyij Sevcsuk felmentette védelmi miniszteri beosztásából, és egyúttal a Dnyeszter-melléki Moldáv Fegyveres Erők főszemlélőjévé nevezte ki.[2] Utóda a védelmi miniszteri poszton Alekszandr Lukjanyenko lett.

Hazsejev nős, egy fia van.

Politikai nézetei[szerkesztés]

Hazsejev a Dnyeszter Melléki Moldáv Köztársaság feltétlen híve, hisz annak életképességében. Véleménye szerint Moldova és a Nyugat a Dnyeszter-melléki állam felszámolására törekszik. Ez ellen az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok és a védelmi képességek növelése nyújt védelmet.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]