Szpecnaz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A szpecnaz (oroszul: Войска специального назначения, jelentése különleges rendeltetésű erők, röviden спецназ) az orosz hadsereg és biztonsági szolgálat különleges alakulatainak(wd), kommandóinak(wd) összefoglaló elnevezése. Legismertebb szervezeti ága a Szpecnaz GRU, mely egyben az orosz szárazföldi hadsereg különleges műveleti alakulata is.

A szovjet különleges alakulatok története[szerkesztés]

Az orosz Föderális Drogellenőrzési Szervezet katonája bevetésen.

A különleges műveleti alakulatok létrehozásának ötletét először Mihail Szvecsnyikov vetette fel az 1930-as évek elején, őt azonban a nagy tisztogatás, a sztálini „csisztka” idején kivégezték, így tervét nem tudta gyakorlatba ültetni. A Szvecsnyikov által megfogalmazott tervet azonban a későbbiekben felkarolta Ilja Sztarinov, aki a második világháborús diverziós és az Ukrán Felkelő Hadsereg elleni harcokban szerzett tapasztalatai alapján kezdte meg az első szpecnaz alakulat felállítását (Sztarinov ezért a későbbiekben a Szpecnaz nagyapja becenevet kapta).

Zsukov marsall 1950-ben elrendelte 46, egyenként 120 katonából álló Szpecnaz egység felállítását, ezeket később zászlóalj, majd dandár méretűre bővítették ki. Az 1970-es évek elején a Szpecnaz 14 szárazföldi dandárból, két tengeri dandárból és több, különböző speciális feladatkörű alakulatból állt, melyek a Felderítő Főcsoportfőnökség (GRU) irányítása alatt álltak. Ugyancsak az 1970-es évek végén állította fel Jurij Andropov a Szpecnaz keretén belül az első antiterrorista alakulatot.

A Szovjetunió idején a Szpecnaz alakulatok közvetlenül a GRU irányítása alatt álltak, mely a csapatokat teljes titoktartás mellett vetette be a harmadik világ különböző konfliktus-övezeteiben, elsősorban a szovjetpárti erők kiképzésére. Később fontos szerepet játszottak a Szovjetunió afganisztáni háborújában, majd 1990-től az észak-kaukázusi övezetben vívott konfliktusokban és a tádzsik polgárháborúban is.

2010-től, egy katonai reform eredményeként a különleges alakulatok feletti ellenőrzést a szárazföldi hadsereg vezérkara vette át, míg a 45. Szpecnaz hadosztályt a Légideszant-csapatok (VDV) irányítása alá helyezték.

Főbb szervezeti ágai[szerkesztés]

A 45. Szpecnaz hadosztály katonája Pecseneg géppuskával a kezében
  • Szpecnaz GRU - A szárazföldi hadsereg különleges alakulatait foglalja magába.
  • Tengerészeti Szpecnaz alakulatok - informális nevükön "kommandós békaemberek", az Orosz Haditengerészet alárendeltségébe tartozó különleges alakulatok.
  • 45. Szpecnaz dandár - A légideszant-csapatok különleges alakulata.
  • Az Orosz Belbiztonsági Szolgálat (FSB) különleges alakulatai.

Források[szerkesztés]

  • Viktor Szuvorov: Spetsnaz: The Story Behind the Soviet SAS. Hamish Hamilton, London, 1987.
  • David C. Isby: Weapons and Tactics of the Soviet Army. Jane's Publishing Company Limited, London, 1988.
  • Carey Schofield: The Russian Elite: Inside Spetsnaz and the Airborne Forces. Greenhill, London, 1993.