Szorbinsav

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nem tévesztendő össze az aszkorbinsavval, a C-vitaminnal.
Szorbinsav

Szorbinsav
IUPAC-név (2E,4E)-hexa-2,4-diénsav
Kémiai azonosítók
CAS-szám 110-44-1
SMILES
CC=CC=CC(=O)O
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C6H8O2
Moláris tömeg 112,12 g/mol
Olvadáspont 135 °C
Forráspont 228 °C (bomlik)
Veszélyek
EU osztályozás Irritatív (Xi)[1]
R mondatok R36/37/38[1]
S mondatok S22, S24/25[1]
LD50 7360 mg/kg (patkány, szájon át)[1]
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

A szorbinsav (E200) egy, a természetben is megtalálható szerves vegyület, melyet élelmiszerekben tartósítószerként használnak. Először a madárberkenyéből (Sorbus aucuparia) sikerült izolálni, nevét is innen kapta. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Acidum sorbicum néven hivatalos.

Felhasználás[szerkesztés]

A szorbinsavat és sóit (nátrium-szorbát, kálium-szorbát, kalcium-szorbát) az élelmiszerekben mikroba-pusztító hatásuk miatt tartósítószerként használják, meggátolva ezzel az esetlegesen az élelmiszerbe került penész vagy más gombafajták elszaporodását. Általában inkább a szorbinsav sóit használják, jobb vízoldékony tulajdonságuk miatt. A tartósítószerek számára optimális a 6,5 és ez alatti pH érték, és a 0,025%–0,10%-os töménység. A szorbinsav sóit alkalmazva az élelmiszernek megváltozhat a pH értéke, így ez utólagos módosítást igényel.

A szorbinsav és sói E-száma:

Néhány penészfaj (például a Trichoderma és a Penicillium törzsek), valamint egyes élesztőfajok le tudják bontani a szorbinsavat (dekarboxiláció), így transz-1,3-pentadiént előállítva. Ez az anyag adja a kerozin és a petróleum jellegzetes szagát. Más alternatív lebontási folyamat következtében 4-hexenol és 4-hexénsav keletkezhet.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d A szorbinsav vegyülethez tartozó bejegyzés az IFA GESTIS adatbázisából. A hozzáférés dátuma: 2011. január 6. (JavaScript szükséges) (angolul)
  2. [1]

Források[szerkesztés]