Szombathelyi könyvtárak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Berzsenyi Dániel (Megyei) Könyvtár[szerkesztés]

Egy központi gyűjtemény (Antall József tér 1.) és öt fiókkönyvtár (Jáki úti, Hanyadi úti, Kámoni, Perinti, Szentkirályi)

1880-ban alapították a szombathelyi múzeum könyvtárát, melynek vezetését 1924-től haláláig Pável Ágoston vállalta. Az ő tevékenységének köszönhetően vált a könyvtár áttekinthetővé. A hiányzó köteteket pótolta, nyomtatott katalógust állíttatott elő. A múzeumi könyvtárból nőtte később ki magát az önálló Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár. Pável 1928 februárjában felhívással fordult a Vas megyei könyvkiadókhoz, hogy az általuk nyomatott könyvekből egy-egy tiszteletpéldányt juttassanak el a könyvtárhoz. Az így megkapott könyvek lettek az alapjai a könyvtár helytörténeti gyűjteményének.

Mielőtt a könyvtár épülete elfoglalta a mostani helyét a Főtéren (Köztársaság téren) állt, a későbbi (azóta megszűnt) BM Klub helyén. Az új épületet Medvedt László tervei alapján építették a Petőfi Sándor utcában. 1970. december 12-én adták át, előtte kis park szökőkúttal. A könyvtárat 2001/2002-ben címzett állami támogatással felújították és bővítették. Az építésztervezők Kiniczky István és Tölgyesi Ernőné voltak. Berendező és belső kialakítás: dr. Lábdyné Fülöp Melinda. Az átépítés idejére a könyvtár a Szent Márton úton kapott ideiglenes helyet.

Jelenleg több, mint 427 ezer kötettel rendelkezik (ezen kívül folyóirat, CD, VHS, DVD stb. állomány). Kiemelten gyűjtik a helytörténeti vonatkozású könyveket (Savariensia gyűjtemény).

Rendszeresen megjelenő kiadványok: - Vas megye irodalma. Bibliográfia és repertórium - Vas Megyei Könyvtárak Értesítője - Vasi életrajzi bibliográfiák sorozat

Források:

Sorsjegyakción „nyert” közgyűjtemény (Pável Ágoston, a helyi értékek támogatója), Savaria Fórum 2006.

www.bdmk.hu

Savaria Egyetemi Könyvtár (volt Berzsenyi Dániel Főiskola Könyvtára)[szerkesztés]

Cím: Károlyi Gáspár tér 4.

A régió legnagyobb pedagógiai szakkönyvtára. 1959. december 31-én alakult. Az intézeti könyvtár kialakítása a kőszegi és a zalaegerszegi tanítóképző intézetből történt. Az induló állomány 3121 kötet volt. 1963-ban választották meg a könyvtár első vezetőjét: Tóth Gyulánét. A könyvtár nemrégen a főiskola új épületébe, az ún. Forrásközpontba költözött át.

Forrás:

www.bdf.hu/konyvtar

Szent Márton Könyvtár[szerkesztés]

Jelenlegi cím: Hollán Ernő utca 2.

Mikes János megyés püspök először 1930-ban hozott létre ezzel a névvel könyvtárat, azzal a céllal, hogy a papi hagyatékokból összegyűlt, ám a nagyobb könyvtárak számára felesleges könyvekből a lakosság számára is hozzáférhető gyűjteményt teremtsen meg. A kezdeti állomány 1281 kötetből állt. A könyvtárat 1949-ben felszámolták. Az állományt dr. Konkoly István megyés püspök rejtette el. Ezekből a könyvekből alakult újjá 1996-ban a könyvtár. Az állomány csupán egyharmada vallási jellegű. Számos könyvritkaság megtalálható itt. Pl.: Széchenyi István Kelet népe című írásának dedikált példánya első kiadásban. Kiemelten gyűjtik a Szent Mártonról, illetve Batthyány-Strattmann Lászlóról szóló hazai kiadványokat.

Források:

Tersztyánszky Krisztina: Könyvek közt, családiasan, Vas Népe 2007. január 13.

https://web.archive.org/web/20070904073616/http://www.west.hu/friss/stkonyvtar.htm

Siker Könyvtár[szerkesztés]

Jelenlegi cím: Ady tér 40.

A Siker Könyvtár a szombathelyi szakszervezeti könyvtár rendszerváltás kori megszűnése után alakult, annak állományából.

Oladi Művelődési Központ Könyvtára[szerkesztés]

Jelenlegi cím: Simon István u. 4.