Szombathelyi Haladás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szombathelyi Haladás
Szombathelyi Haladas FC.svg
Csapatadatok
Teljes csapatnév Szombathelyi Haladás
Mottó Egy élet, egy szerelem, egy vallás Haladás
Becenév Hali
Székhely Magyar Szombathely, Magyarország
Alapítva 1919
Klubszínek zöld-fehér
Stadion Rohonci úti stadion
Vezetőedző Magyar Szentes Lázár
Elnök Magyar Illés Béla
Bajnokság NB I
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Jelenlegi szezon
Soccerball current event.svg 2014–2015-ös szezon
Hivatalos honlap
Szombathelyi Haladás honlapja

A Szombathelyi Haladás egy szombathelyi labdarúgóklub, amely 1919-ben alakult meg. 2008-tól újra az első osztály tagja. Legnagyobb sikere egy magyar bajnoki bronzérem (2008–09), valamint három magyar kupa ezüstérem. A csapat hivatalos színei a zöld és a fehér, otthonuk a Rohonci úti stadion, amely 9500 néző befogadására alkalmas.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A csapat 1936-ban mutatkozott be az első osztályban,ám a következő esztendőben már ki is esett a gárda az élvonalból. A Haladás a későbbiekben még összesen tíz alkalommal búcsúzott az első osztályból: 1941, 1942, 1960, 1972, 1979, 1990, 1992, 1994, 2000, 2002.

Az 1950-es évek csapata[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapusok: Büki (Varga II.), hátvédek: Nyírő, Tölgyesi, Szöllősi, halfsor: Kulcsár, Szakály, "csikócsatársor": Papp, Polgár, Pém, Varga I., Kolesánszky.

2000-es évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szentes Lázár

A 2000/01-es szezonra reformot vezettek be az első osztályban. Két csoportra osztották azt. A Haladás, az A csoport hetedik helyén végzett, így búcsúzott az első osztálytól, és csatlakozott a másodosztály nyugati csoportjának a rájátszásába. A csapat onnan végül visszajutott a legjobbak közé, nagy fölénnyel.

A következő szezonra, megint változtattak a bajnokság rendszerén, ahol az alapszakaszban tizenkettő csapat vett részt, majd a csapatok rájátszásban szerepeltek, amit két részre osztottak: felsőházra és alsóházra. A Haladás összességében tizenegyedikként végzett, miután a bajnokság első részében is ezt a helyet foglalta el, majd pedig a rájátszásban is. Ezzel az eredménnyel kiesett a csapat. A Magyar kupában ellenben a döntőig menetelt a csapat, ahol az Újpesttel találkozott. A Haladás a Dunaferrt ejtette ki az elődöntőben[1], míg az Újpest a Tatabányát búcsúztatta. A finálét Győrben rendezték, május 1-jén.[2] A meccs végeredménye rendes játékidő után 1–1 lett, a hosszabbítás után pedig 2–1 arányban diadalmaskodott a fővárosi alakulat.[3]

A döntő résztvevői: Takácsda Silva (Ricardo), Szekér, Selymes, Kaj, Somfalvi, Némethy (Juhász), Leandro, de Freitas (Filipović), Alex, Halmosi
Vezetőedző: Szentes Lázár

Lombard FC Haladás címer.png

A 2002/03-as szezont, kupa ezüstrémesként, a másodosztályban kezdte tehát a Haladás, amelyhez egy új befektetőcsoport érkezett, a Bíró Péter vezette Lombard cég személyében. A csapat új nevet kapott, ami Lombard FC Haladás lett, és új címer is dukált a megújult csapathoz. Egy szezon után sikerült a feljutás, miután másodikként végeztek a Pécs gárdája mögött.

A következő szezonban következett az eddigi utolsó kiesés. A 2003/04-es évadot a Haladás nagyon lemaradva az utolsó bennmaradó helytől, sereghajtóként zárta.[4] Ez azt jelentette, hogy osztályozót kellett játszania, a másodosztály ötödik helyezettjével, vagyis a Nyíregyházával. Idegenben 1–0-ra nyert a Hali, az 1–1-es hazai döntetlen pedig azt jelentette, hogy továbbra is lesz első osztályú csapat Szombathelyen.[5] Azonban Bíró Péter szezon végi kiszállásával veszélybe került a futball a városban. A Lombard tulajdonosa elvitte a gárda élvonalbeli indulás jogát Pápára, így a Haladás romokban hevert. Végül a futballcsapat Szombathelyi Haladás néven az NB II-ben tudott elindulni, elvetve a Lombard éra alatt használt címert, és nevet. A csapat Pápai ELC indulási jogát vásárolta meg, hogy indulhasson a második vonalban.

A másodosztályban (2004–2008)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Andorka 2008-ban

A 2004/05-ös másodosztályban egy fiatalokkal által teletűzdelt csapat szerepelt, amely ki is esett az NB I/B küzdelmeiből, mivel tizenharmadik, azaz utolsó helyen zártak, azonban a másodosztály átszervezése miatt, mégis szerepelhettek a rákövetkező évben, immár az NB II Nyugati csoportjában.

A 2005/06-os idényben nem is ment rosszul a csapatnak, amely sokat fejlődött az előző évhez képest. Hatodikként zártak a tizenhat csapat közül. A Paks, a Felcsút, a Gyirmót, az Integrál-DAC, és a Barcs végzett csak náluk jobb pozícióban. Eközben a Lombard Pápa búcsúzott az élvonaltól.

A 2006/2007-es szezon előtt 5%-os tulajdonrészt vásárolt a Haladásban a Séllei Árpád és Buti Róbert által fémjelzett Haladás Marketing Kft. 2007. július 1-jén az Illés Béla és Halmai Gábor irányításával működő Halmill Team Tanácsadó Kft. szerzett 44%-os tulajdonrészt. A többségi tulajdonos azonban továbbra is Szombathely Megyei Jogú Város maradt. Az idényt végül aranyérmes pozícióban zárta a Haladás, azonban egy elrontott igazolás miatt tizenegy pontot levontak a csapattól és így a Siófok került fel. A csapat azonban ennek ellenére is, ezüstérmesként zárta az évadot, mindössze két ponttal lemaradva a siófokiaktól.

Következett a 2007/08-as szezon. A csapat most már tényleg a feljutás sorsára akart jutni. Végül ez sikerült is. Négy évbe telt, míg a másodosztályból az abszolút nulláról indulva elérte a Szombathelyi Haladás azt, hogy az NB I-ben szerepelhessen. A gólkirály Andorka Péter lett, huszonkettő találattal.

A bajnokcsapat:
Andorka Péter, Balassa Péter, Baráth Miklós, Burkus Máté, Csutak Ádám, Csontos Zoltán, Devecseri Szilárd, Finta Péter, Guzmics Richárd, Gőcze Gergő, Hegyi László, Hujber Gábor, Imre János, Kaj András, Kovács Zsolt, Kuttor Attila, Mihalecz Péter, Nagy Gábor, Pölöskey Péter, Rajos Gábor, Rózsa Dániel, Simon Ádám, Simon Attila, Sipos Gábor, Sipos Norbert, Schimmer Szabolcs, Subicz Gábor, Tóth Norbert, Tóth Péter, Vörös Péter. Vezetőedző: Csertői Aurél

Az első osztályban (2008–)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A felújított főtribün

Következett a várva várt első osztályú idény. Előtte azonban volt pár megoldandó probléma. A Rohonci úti stadiont az NB I-es követelmények miatt fejleszteni kellett. A fedett lelátóra 3 000 műanyag széket szereltek fel, az állóhelyi rész burkolatát javították, öltözőket bővítették, vaskapukat alumíniumra cserélték, pálya hosszát 110 méterről 105 méterre változtatták, és a kispadokat is lecserélték.

A felkészülési időszakban több játékos érkezett, és távozott is a csapattól. Nagy Gábor az MTK Budapesthez ment, Pölöskey Péter kölcsönbe ment a Ferencvároshoz. Érkezett viszont, Iszlai Bence a Veszprémtől, Lengyel Dániel és Simon Ádám az MTK-tól, Oross Márton a Gyirmóttól, Kenesei Krisztián az Avellinótól, és Molnár Balázs a Zalaegerszegtől. Utóbbi két játékos személyében, korábbi válogatottakat igazolt a gárda. Ezzel a megerősödött kerettel vágott neki a Hali a bajnokságnak.

Tóth Péter, a korábbi csapatkapitány

2008. július 26-án játszotta a szezonnyitóját a Haladás, a Győr ellen, ami egyben azt is jelentette, hogy a Haladás végérvényesen visszatért a négy éves másodosztályú korszakából, a legjobbak közé. A mérkőzésen Tóth Péter, és Kuttor Attila góljával 2–1 arányban nyert a Haladás. A tizenötödik forduló után, vagyis az őszi szezon végén, a Haladás a negyedik helyen telelt, ami nagyon jó eredménynek számított. Tavasszal aztán folytatódott a megkezdett parádé, és az ősszel még harmadik Vasast is sikerült megelőznie a csapatnak, így bronzérmesként zártak. Ez magyar rekord, hiszen még egyetlen csapat sem ért el ilyen jó helyezést újoncként. A Haladást, csak a Debrecen és az Újpest előzte meg. Előbbi tizenöt, utóbbi hat ponttal. Ezzel az eredménnyel a gárda elindulhatott az Európa-ligában.

A bronzérmes csapat:
Gőcze Gergő, Rózsa Dániel, Szép Tamás, Balassa Péter, Csontos Zoltán, Devecseri Szilárd, Guzmics Richárd, Kovács Zsolt, Kuttor Attila, Lengyel Dániel, Schimmer Szabolcs, Tóth Péter, Burkus Máté, Csutak Ádám, Iszlai Bence, Kaj András, Kovács István, Maikel, Molnár Balázs, Rácz Ferenc, Rajos Gábor, Simon Ádám, Sipos Norbert, Tóth Norbert, Vörös Péter, Andorka Péter, Bonifert Péter, Kenesei Krisztián, Oross Márton, Simon Attila, Skriba Máté Vezetőedző: Csertői Aurél

A Haladás, 2009-ben, több mint 20 év után jutott újra ki a nemzetközi porondra. Az első fordulóban, a kazah Jertisz Pavlodarral kellett megküzdeni a továbbjutásért. Hazai pályán, a hetvenkilencedik percben, Kenesei talált be szabadrúgásból, beállítva ezzel a meccs végeredményét. Idegenben, elég hamar vezetést szereztek a kazahok, de ezt Kuttor még kiegyenlítette. Később megint gólt lőtt a Jertisz, így 2–1 volt a félidőben, ami végül a végeredmény is lett. Ezzel az eredménnyel továbbjutott a Haladás, idegenben lőtt több góllal.

Következett a második selejtezőkör, ahol a svéd Elfsborg volt a Haladás ellenfele. A svédországi meccsen, az első félidőben remekül tartotta a lépést a Haladás, hiszen 0–0 volt az állás a fordulás előtt. A második félidő közepén megszerezték a svédek a vezetést, majd a meccs hajrájában még kétszer betaláltak, így nagyjából eldőlt a továbbjutás kérdése. A visszavágón egy békés meccsen, 0–0 lett a végeredmény, így a Haladás 3–0-ás összesítéssel búcsúzott az Európa-liga további küzdelmeitől.

A Haladás válogatott labdarúgói[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kereki Zoltán 2009-ben
Halmosi Péter 2009-ben a hull city mezeben

A Haladásból ezidáig összesen tizenkét játékos szerepelt a magyar felnőtt válogatottban.[6]

 • Szabó Imre: 1945-től 1947-ig szerepelt a válogatottban, összesen két meccs erejéig. Abból egyszer a Haladás játékosaként.
 • Horváth György: 1952-ben egy fellépése volt a válogatott színeiben.
 • Novák Dezső: a kétszeres olimpiai magyar bajnok labdarúgó 1959-ben a szombathelyi csapat játékosaként mutatkozott be a válogatottban, később még háromszor játszott a Haladás, majd még ötször a Ferencváros labdarúgójaként, 1968-ig.
 • Tóth Zoltán: 1960-ban egy válogatott találkozón játszott. Később már nem szerepelt a csapatban.
 • Halmosi Zoltán: 1969 és 1974 között tizenegyszer szerepelt a válogatottban, amíg a Haladás játékosa volt. Egy gólt ért el. Fia, Péter is válogatott labdarúgó lett.
 • Kereki Zoltán: ő 1976 és 1980 között volt a nemzeti csapat tagja, harmincegyszer lépett pályára a Haladás játékosaként. Ezenkívül még hatszor játszott a Zalaegerszeg játékosaként is, a későbbiekben. Hét gólt szerzett.
 • Nagy József: Tagja volt az 1986-as mexikói világbajnokságon szereplő csapatnak, 1985-ben egyszer szerepelt a válogatottban. 1986 és 1987 között 2 alkalommal szerepelt az olimpia válogatottban.
 • Bognár Zoltán: Kilencszeres válogatott, nyolcszor a Haladásból válogatták be. 1989-től, 1992-ig volt a keret tagja, egy gólt sikerült elérnie, még az első válogatott évében.
 • Illés Béla: 1991-től, 2001-ig szerepelt a válogatottban, ebből ötször úgy, hogy a Haladás játékosa volt. Összesen hatvannégyszer játszott a nemzeti gárdában. Tizenöt gólt rúgott.
 • Jagodics Zoltán: 1994 és 1996 között szerepelt a válogatottban. Ötször a Haladás, egyszer-egyszer a Győr és a Ferencváros labdarúgójaként.
 • Halmosi Péter: Összesen harmincegy alkalommal szerepelt a magyar színekben.
 • Guzmics Richárd: Eddig három alkalommal szerepelt a magyar válogatottban.
 • Devecseri Szilárd:Két alkalommal szerepelt a válogatottban.

Névváltozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • 1919 – alapítás Szombathelyi Haladás Vasutas Sport Egyesület
 • 1926 – 1936 Szombathelyi MÁV
 • 1936 – 1948 Szombathelyi Haladás VSE
 • 1948 – 1951 Szombathelyi VSE
 • 1951 – 1954 Szombathelyi Lokomotív Sportegyesület
 • 1954 – 1956 Szombathelyi Törekvés
 • 1956 – 1995 Szombathelyi Haladás VSE
 • 1995 – 1997 Haladás VFC
 • 1997 – 1999 Haladás-Milos
 • 2000 – 2001 Haladás
 • 2001 – 2002 s.Oliver-Haladás
 • 2002 – 2004 Lombard FC Haladás
 • 2004 – 2011 Szombathelyi Haladás
 • 2011 – 2012 Haladás-Sopron Bank
 • 2012 – 2015 Szombathelyi Haladás
 • 2015 - Szombathelyi Swietelsky-Haladás

Címerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Haladás története során eddig négy címert alkalmazott, a jelenlegi verzió, 2004-óta van forgalomban. A Lombard cég 2002-es érkezésekor, a csapat új címert, és nevet kapott, végül távozásuk után mind a kettőt leváltotta a Haladás. Érdekesség, hogy a Lombard, az eddigi összes csapatánál, közel azonos címert alkalmazott, mind a Tatabányánál, és a Pápánál, csak a háttérszín volt más.[7]

Haladás régi címer 1.png
Haladás régi címer 2.png
Lombard FC Haladás címer.png
Halicimer.png

Sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Magyarországi sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

NB I
NB II
Magyar kupa

Nemzetközi sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nehru-kupa
 • 1983

Jelenlegi keret[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2013. július 20. szerint.

No. Poszt Játékos
1 HUN K Dombó Dávid
2 HUN KP Fider Ádám
3 HUN V Fehér Zoltán
4 HUN KP Rajos Gábor
5 HUN V Zsirai Martin
7 HUN CS Radó András
8 HUN KP Nagy Gábor
9 HUN CS Andorka Péter
10 HUN KP Kulcsár Kornél
13 HUN KP Gyurján Bence
15 HUN V Tóth Péter
22 HUN V Guzmics Richárd
No. Poszt Játékos
23 HUN V Schimmer Szabolcs
26 HUN V Jagodics Márk
33 HUN V Farkas Márk
35 HUN V Predrag Bošnjak
37 HUN KP Kalász Milán
45 HUN KP Németh Márió
46 HUN KP Simon Ádám
66 HUN K Rózsa Dániel
69 HUN V Devecseri Szilárd
77 HUN CS Medgyes Zoltán
79 HUN KP Halmosi Péter
90 HUN KP Iszlai Bence
91 HUN K Mursits Roland

Szakmai stáb[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Név Nemzetiség Beosztása
Szentes Lázár Magyar Vezetőedző
Jagodics Zoltán Magyar Másodedző
Jakab Csaba Magyar Kapusedző
Vörös Csaba Magyar Technikai vezető
Dobány Lajos Magyar Gazdasági vezető
Deéry Attila Magyar Ügyvezető
Illés Béla Magyar Társügyvezető

Statisztika[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az első osztályban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]


Nemzetközi kupaszereplés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kupagyőztesek Európa-kupája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szezon Bajnokság Forduló Nemzet Csapat Otthon Idegenben Össz.
1975–1976 KEK 1. Forduló Málta Valletta FC 7–0 1–1 8–1
2. Forduló Ausztria SK Sturm Graz 1–1 0–2 1–3

Európa-liga[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szezon Bajnokság Forduló Nemzet Csapat Otthon Idegenben Össz.
2009–2010 Európa-liga 1. Selejtezőkör Kazahsztán Jertisz Pavlodar FK 1–0 1–2 2–2
2. Selejtezőkör Svédország IF Elfsborg 0–0 0–3 0–3

Intertotó-kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szezon Bajnokság Forduló Nemzet Csapat Otthon Idegenben
1988 Intertotó-kupa Csoportkör Svájc BSC Young Boys 3–1 0–4
Csehszlovákia DAC Dunajská Streda 0–0 0–3
Svédország IFK Norrköping 1–2 2–2

Stadion[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A főtribün

A csapat hazai stadionja, a Rohonci úti stadion, amit 1923-ban adtak át a nagyérdeműnek. Tulajdonosa 2007. június 30-ig a Magyar Állami Vasúttársaság volt, a Haladás csak bérelte a pályát. Korábban szó volt a stadion megvételéről is, a megállapodás végül létrejött, és 2007. július 1-től Szombathely Megyei Jogú város 51%-ban birtokolja a létesítményt.[8] Világítás van, és salakos futópálya veszi körbe a játékteret. Érdekesség, hogy a pálya méretét, a csapat 2008-as feljutása után rövidíteni kellett, hogy megfeleljen az első osztályú követelményeknek. A nézőcsúcs, még 1990-ből van, amikor is, március 17-én, a Ferencváros elleni hazai mérkőzést, 20 000 néző tekintette meg. A stadion befogadóképessége 9 500 fő, abból 5 430-an ülőhelyen, 4 070-en pedig állóhelyen nézhetik meg a meccseket.

A stadionban eddig három válogatott meccset játszottak, az elsőt, 1975-ben, a mindmáig utolsót, 1994-ben. A három közül kettő tétmeccs volt, az első egy Luxemburg elleni EB-selejtező[9], a második, 1991-ben pedig szintén EB-selejtező volt Norvégia ellen.[10]. A harmadik egy barátságos meccs volt Szlovénia ellen.[11]

Szurkolók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Két nagyobb szurkolói csoportja van a Haladásnak, az egyik a Haladás Szurkolói Kör, a másik pedig a Green White Army (G.W.A.). Az előbbi, a Haladás Baráti Kör 1998-ban alakult meg, mely a 2002-ben Győrben megrendezett kupadöntőt megelőzően alakult újjá Haladás Szurkolói Kör néven.[12] Az utóbbi csoport 2007. júniusában alakult meg, és a 2007/2008-as NB II-es szezon nyitányán tűnt fel a Rohonci út lelátóin a Green White Army névre keresztelt formáció, vagy ahogy csak sokan nevezik a GWA. [13] 2014 nyarán megalakult a "Fiatalok" szurkolói csoport is.[forrás?]

Haladás induló[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ha végigmegy a főutcán egy focista gyerek
Mind megáll a forgalom és őket nézi meg
Odafenn a Jóisten is megáll és nevet,
Elővesz a zsebéből egy boros üveget:

Mikor a Haladás tizenegy kivonul
a világ kivirul és a lány szíve kigyúl
Mikor a Haladás tizenegy sorba áll
még a bíró úr is szalutál.

Jöhet majd az ellenfél a sínautóbuszon
Lehúzzuk a rolót mi a tizenhatoson
A lövésük messze elszáll a kapu felett,
A kapusunk unalmába nagyokat nevet:

Mikor a Haladás tizenegy kivonul
a világ kivirul és a lány szíve kigyúl
Mikor a Haladás tizenegy sorba áll
még az ellenfél is szalutál.
[14]

Szezonok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. A Haladás a kupában is megverte a Dunaferrt”, origo.hu, 2002. április 2. 
 2. Győrben lesz a kupadöntő!”, ujpestfc.hu, 2002. április 4. 
 3. Újpest FC - s.Oliver-Haladás FC 2 : 1”, magyarfutball.hu 
 4. Az Arany Ászok Liga végeredménye és mesterlövészei”, origo.hu, 2004. május 28. 
 5. Élvonalbeli marad a Haladás és a Békéscsaba”, origo.hu, 2004. június 5. 
 6. Játékosok válogatottság szerint”, www.futball-adattar.hu 
 7. A Haladás címerei a magyarfutball.hu oldalán
 8. A város tulajdonába kerül a Rohonci úti stadion”, haladasfc.nyugat.hu, 2008. május 30. 
 9. Magyarország - Luxemburg 8 : 1”, magyarfutball.hu, 1975. október 19. 
 10. Magyarország - Norvégia 0 : 0”, magyarfutball.hu, 1991. október 30. 
 11. Magyarország - Szlovénia 0 : 1”, magyarfutball.hu, 1994. április 6. 
 12. Haladás Szurkolói Kör”, haladas.protect.hu 
 13. Green White Army (G.W.A.)”, haladas.protect.hu 
 14. A Haladás indulója a YouTube-n. youtube.com

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]