Szlíchót

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A szlichot kezdési időpontja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A zsidó naptár szerint:

  • elul utolsó szombatjának kimenetele (vasárnap hajnal)

A Gergely-naptár szerint:

Szlichot (héberül: סליחות, más kiejtéssel szlichesz, szelichot, szlikhús; jelentése bocsánat), az egyik legfontosabb zsidó imaalkalom és istentisztelet a ros hásáná előtti időszakban.

Szigorúan véve a szlichot ros hásáná előtt (minimum négy nappal) szombaton kezdődik. Egyes közösségek elul hónap összes napját a szlichot-imákkal indítják hajnalban. A szigorúan vett szlichot elul hónap végéig tart, azonban a ros hásáná és jom kippur közötti időszakban is gyakran a szlichot imákat mondják.

A Talmud így ír:

„Az Örökkévaló beburkolózott, mint egy előimádkozó és megmutatta Mózesnek a (Szlichot) imarendet, mondván: amikor a zsidók vétkeznek előttem, mondják el ezen imákat és én megbocsátok nekik…”

Szokások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az újévi felkészülés részeként bűnvalló imákkal tisztul meg a zsidóság. Ilyenkor a hívő korán kel, számot vet az elmúlt év alapján, megbánja a rosszat és fogadalmakat tesz. Szokás ilyenkor énekkel, itallal és étellel felkészülni az imára, de a szlichot alatt böjt is szokta erősíteni a bűnbánatot.

Szlichotkor szokás meglátogatni a temetőket (kever avot – sírok látogatása) is, emlékezve a mártírokra és elhunyt rokonokra.

A szlichot tulajdonképpen nem csak egy nap, hanem egy felkészülési időszak a ros hásánára. Az elul utolsó szombatján való szlichot askenáz szokás, az izraeli szefárd zsidók már elul elsején (ros chódes) elkezdik a szlichot-imák mondását és egészen az újév beköszöntéig folytatják…

Magyarországon vasárnap hajnali gyászünnepséggel szokás megemlékezni a temetőkben. A korai alkalom többnyire énekkel (kórus és szóló) és ünnepi beszéddel, vagy beszédekkel kezdődik, amit közös Kádis követ. Az eseményt a halottakról való megemlékezés zárja, melynek során meglátogatják a zsidóság fontos emlékhelyeit is, például a Munkaszolgálatos-emlékművet, esetleg egyéb fontos sírhelyeket a (Kozma utcai) temetőben. Gyakran meghívnak az ünnepre fontos zsidó személyeket is, mint ahogyan sokszor részt vesz Izrael külképvisele is.

Tsuvá[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szlichotkor előtérbe kerül a megtérés (tsuvá) gondolata, hiszen a közelgő napokban dől el az elkövetkező évben várható sors. Tulajdonképpen ez lényege a zsidó újévnek is.

A megtérés nem merül ki csupán az imák és fogadalmak mondásában, az emberek ellen elkövetett bűnökért a sértettektől bocsánatot kell kérni, és (ha lehetséges) a bűnt jóvá kell tenni – ahogyan ezt a Tóra tanítja.

A szlíchót kategóriái[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Szlíchá (סליחה megbocsátás): ez az alapértelmezett szlíchót
  • Pizmón (פזמון kar, kórus): ez a központi szlíchót egy kórust tartalmaz, amelyet minden versszak után megismételnek;
  • Akédá (עקדה megkötözés): a szó Izsák megkötözésére utal;
  • Chátánú (חטאנו bűnösök vagyunk)
  • Tachiná (תחנה könyörgés, fohász)

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A magyar Wikikönyvekben
további információk találhatók
Szlichot témában.