Szinyei Merse Pál Gimnázium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szinyei Merse Pál Gimnázium

Az iskola homlokzata
Az iskola homlokzata
Alapítva1896
NévadóSzinyei Merse Pál (ember)
HelyMagyarország, Budapest VI. kerülete
Korábbi neveiBudapest Székesfővárosi VI. kerületi Községi Elemi Népiskola
Fővárosi Állami Általános Fiúiskola
Típusgimnázium
Tanulólétszám1400 fő
Igazgatódr. Neizer Zita
OM-azonosító035266
Elérhetőség
Cím1063 Budapest, Szinyei Merse utca 7-9.
Elhelyezkedése
Szinyei Merse Pál Gimnázium (Budapest)
Szinyei Merse Pál Gimnázium
Szinyei Merse Pál Gimnázium
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 30′ 39″, k. h. 19° 03′ 60″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 39″, k. h. 19° 03′ 60″
Térkép
A Szinyei Merse Pál Gimnázium weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szinyei Merse Pál Gimnázium témájú médiaállományokat.

A Szinyei Merse Pál Gimnázium Budapesten már több mint 100 éve működik. Az épületet Hegedűs Ármin tervei alapján építették. A tanítás 1897-ben kezdődött, az akkori Budapest Székesfővárosi VI. kerületi Községi Elemi Népiskolában. Ma képzési struktúra alapján évfolyamonként 2-2 nyolcosztályos gimnáziumi osztállyal, a többi négyosztályos hagyományos gimnáziumi osztállyal működik. Ez utóbbiaknál specialitásuk az egyedi tantervű kémia-biológia, valamint a spanyol és német nyelvből a magas óraszámú oktatás. Nevét Szinyei Merse Pál festőművészről kapta.

Története[szerkesztés]

1896. június 26-án tartották a Budapest Székesfővárosi VI. kerületi Községi Elemi Népiskola épületének alapkőletételét. A következő év szeptember elsején megkezdték a tanítást. Az 1897/98-as tanévben a tanulói létszám 1440 fő (12 fiúosztály, 10 leányosztály, 22 kinevezett tanító) volt.

Az 1900/01-es tanévben a tanulói létszám 1711 fő, az intézmény külön leány- és fiúiskolává alakult. A következő tanévben a főváros kísérletképpen ebben az iskolában szervezett először napköziotthont. 1903-ban a leányiskola a "Budapest Székesfővárosi Leányiskola és Háztartási Irányú Ismétlő Népiskola" nevet vette fel. 5 év múlva a fiúiskola épületében helyet kapott a "Budapest Székesfővárosi VI. kerületi Felsőerdősori Műszaki szakirányú Községi Iparostanonc Fiúiskola".

1946-1948 között a lebombázott iskolát újjáépítették. Az új neve Fővárosi Állami Általános Fiúiskola lett.

Az 1960/61-es tanévben a Fővárosi 12 évfolyamos iskola megalakult a Szinyei Merse Pál utca 7-ben. 1960. szeptember 1-jén 5+1 rendszerben női szabás-varrás szakirányú, illetve lakatosipari képzés beindult a gimnáziumi tagozaton.

Az 1962-ben a 12 évfolyamos iskola egyesült a Szinyei Merse utca 7. és a Szinyei Merse utca 9. szám alatt működő két iskola Szinyei Merse Pál Általános Iskola és Gimnázium néven; tanulói létszám 1400 fő. Egy év múlva az iskolaépületet felújították (új tornaterem, nyelvi laboratórium, zsibongó kialakítása). 1964 júniusában tartották az első érettségi vizsgát (60 fő jelölt).

1985-től az általános iskolai tagozat leépült. Az 1987/88-es tanévben a tanulói létszám 918 fő volt; 5 alsó tagozatú, 8 felső tagozatú és 16 gimnáziumi osztály. 1985-ben indult az első emeltszintű német-spanyol tagozatos osztály Vass Ivánné vezetésével.

A gimnázium névadója, Szinyei Merse Pál festőművész Fonyódon 1916-ban)

Az 1992/93-as tanévben a tanulói létszám 705 fő. Alsó tagozat már nincs. A következő tanévben beindult a kémia-biológia tehetséggondozó 7. osztály.

Az 1995/96-os tanévben beindult egy nyolcosztályos gimnáziumi osztály. Az osztályok száma 22. Az iskola struktúrája kialakult. Felmenő rendszerben: egy nyolcosztályos gimnázium, egy tehetséggondozó hatosztályos és gimnáziumi osztályok működnek.

Az 1997/1998-as tanévben a fenntartóval egyetértésben már nem indult hatosztályos gimnáziumi osztály, kifutó rendszerben megszűnt. Marad a nyolcosztályos és a négyosztályos gimnáziumi képzés. Két nyolcosztályos gimnáziumi osztály indult, az egyikben az angolt, a másikban a német nyelvet kezdik tanulni a gyerekek.

1999 júniusában érettségizett az első hatosztályos kémia-biológia tagozatos osztály. 2002 júniusában érettségizett az utolsó hatosztályos kémia-biológia tagozatos osztály.

A 2004/2005-ös tanévre kialakult az új struktúra! Évfolyamonként 2-2 nyolcosztályos gimnáziumi, 2 négyosztályos gimnáziumi osztály: az egyik kémia-biológia speciális tantervű. Tanulói létszám 710 fő. Az érettségiig valamennyi diák tanulja az angol nyelvet. Még mindig tart az 1989-ben kialakított diákcsere kapcsolat a németországi Walsrode gimnáziummal.

2006 nyarán a műemlék-felügyelet az utcai homlokzat egy részét az eredeti állapotnak megfelelően helyreállította.

2006. szeptemberben angol nyelvi előkészítő osztály indult, heti 13 tanórában kapnak nyelvi képzést a diákok.

2007-től szünetel a nyolcosztályos gimnáziumi képzés.

Könyvtára[szerkesztés]

A könyvtár már 1963-ban 7300 könyvet számlált. A könyvtárban az 1960-as, 1970-es, 1980-as évek szinte valamennyi jelentős szépirodalmi műve megtalálható, de napjaink alapvető irodalmi művei is rajta vannak a beszerzési listán. A könyvtári állomány jelenleg megközelítőleg 30 000 kötet. Az olvasóteremben komoly kézikönyvtári anyag segíti a tájékozódást. Általános és szaklexikonok, enciklopédiák, egy-egy tudományterület átfogó kézikönyvei, atlaszok, művészet albumok értelmező és többnyelvű szótárak egyaránt sorakoznak a polcon. Itt találhatóak a verseskötetek és folyóiratok is. A szépirodalom-teremben megtalálhatók napjaink Nobel-díjasainak művei is. Jelentős irodalomtudományi és irodalomtörténeti gyűjtemény található a terem egyik részében. A szakirodalom-teremben tantárgyakhoz, a tanuláshoz szükséges szakkönyvek, tankönyvek és pedagógiai segédkönyvek találhatók. A könyvtár számítógépes katalógusában az új könyvek mind kereshetők, de a régiek feldolgozása is folyamatban van. A katalógus elérhető az iskola belső számítógépes hálózatáról, így az épületen belül, minden olyan helyről információt nyerhetnek az érdeklődők a könyvtár állományéról, ahol számítógép van. A könyvtár az iskola weboldaláról is elérhető, ott aktuális információkat is tárolunk róla.

A gimnázium könyvtárát minden, az iskola kötelékébe tartozó tanár és diák automatikusan igénybe veheti. A kölcsönzést megelőzi egy „könyvtári óra”, amelynek keretében a leendő könyvtárhasználók megismerkedhetnek a könyvtárral, a könyvtári házirenddel és a kölcsönzés szabályaival. Gyakori a tanórán tartandó előadásokra való felkészülés a könyvtárban. A könyvtárosok szívesen segítenek a különböző versenyekhez szükséges anyagok kikeresésében, legyen az a polcokon található könyv, vagy az interneten elérhető egyéb információ.

Nagyobb nyilvánosságot kapott események[szerkesztés]

2017. január 20-án a gimnázium diákjai súlyos buszbalesetet szenvedtek Verona közelében, miközben sítáborból tartottak hazafelé. 16 diák és szülő halt meg. Január 23-át a miniszterelnök Nemzeti Gyásznappá nyilvánította. Együttérzését fejezte ki Áder János, Orbán Viktor és több magyar politikus, továbbá Ferenc pápa, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, Angela Merkel német kancellár és az olasz, a szerb, illetve a szlovák miniszterelnök is.

2022. január 24-én az Átlátszó.hu internetes oldal közölt egy cikket,[1] miszerint a gimnázium egyik tanára egy közösségi oldalon felnőtt tartalmakat lájkolt nyilvánosan, hazakísért egy diáklányt, a lánytanulók arra panaszkodtak, hogy „kellemetlenül bámulta a testüket”. A vezetőséghez több jelzést is tettek, ami érdemi változást nem eredményezett a tanár magatartásában. A tanárt néhány diákja egy álprofil segítségével lépre csalta, ami azt eredményezte, hogy a tanár a nemi szervéről készült fotókat küldött egy közösségi médiaplatformon a diákok által kreált fiktív kiskorú személynek. A vezetőség a tanárt eltávolította az iskolából, rendőrségi feljelentést tett ellene, ugyanakkor fegyelmi eljárást indított két diák ellen „a tanár személyi méltóságának megsértése” miatt. A médiabotrány óta az ügyben rendőrségi nyomozás indult.[2]

Szinyeis napok[szerkesztés]

A minden év márciusában tartják a Szinyeis napok rendezvényt. A különböző osztályok programokat rendeznek (pl. teaházat, éttermet stb.), majd fogadják a többi osztályt. Délután, este is van elfoglaltság, pl. kaszkadőrbemutató és koncert. Az ezen a napon megkeresett pénzt általában osztálypénzbe teszik vagy közös megegyezéssel elköltik valamire. A SZIN korábbi hagyományaihoz hozzá tartozott a Tanár - Diák kosárlabdamérkőzés, valamint az igazgató választás.

Az iskola híres diákjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Elküldtek egy tanárt egy budapesti gimnáziumból, mert nyomult a lányokra, és szexchatbe keveredett a diákjaival | atlatszo.hu (magyar nyelven), 2022. január 24. (Hozzáférés: 2022. február 6.)
  2. Blikk: Nyomoz a rendőrség a diákjaival szexchatelő tanár ügyében (magyar nyelven). 24.hu, 2022. január 25. (Hozzáférés: 2022. február 6.)

Források[szerkesztés]

  • Szinyei Merse Pál Gimnázium Kézikönyv

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]